Τρίτη 5 Απριλίου 2022

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 Η Θεσσαλονίκη έχει την δική της παράδοση στον αθλητισμό μέσα από διάφορα αθλήματα, αλλά κυρίως λόγω της καλαθοσφαίρισης και του ποδοσφαίρου. Πιο λαοφιλές βεβαίως άθλημα είναι παγκοσμίως το ποδόσφαιρο, το οποίο στην πόλη μας έχει γνωρίσει επιτυχίες    αλλά και αποτυχίες. Μεγάλοι ποδοσφαιριστές χάρισαν αξέχαστες στιγμές εκ των οποίων κάποιοι από τους παλαιότερους ήταν οι ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΗΣ, ΚΩΦΙΔΗΣ, ΚΟΥΗΣ, ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ, ΚΟΥΔΑΣ, ΣΑΡΑΦΗΣ και άλλοι πολλοί. Υπάρχουν πολλές ποδοσφαιρικές ομάδες, μα αυτές που κυριαρχούν είναι ο ΗΡΑΚΛΗΣ, ο ΑΡΗΣ και ο ΠΑΟΚ..  

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ

Ο ΗΡΑΚΛΗΣ είναι το παλαιότερο αθλητικό σωματείο σε όλη την Ελλάδα. Τα χρώματά του γαλάζιο και λευκό θυμίζουν έντονα τα χρώματα της Ελλάδος. Το 1899 ιδρύθηκε ο όμιλος φιλομουσών ,ένα σωματείο γραμμάτων και μουσικής. Το 1903 ένταξαν στις δραστηριότητές τους τον αθλητισμό, ωστόσο το ποδόσφαιρο , το νέο άθλημα ήταν αυτό που έκλεψε τις

καρδιές των αθλητών. Το 1908 ο σύλλογος συνεργάστηκε με την ομάδα ΟΛΥΜΠΙΑ και

γεννήθηκε ο ΟΘΩΜΑΝΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ο ΗΡΑΚΛΗΣ , με πρόεδρο  τον ιατρό Μάλτο. Ο Ηρακλής συγκαταλέγεται στις κορυφαίες ομάδες ποδοσφαίρου. Το 1976 κατέκτησε το κύπελλο Ελλάδος και το 1985 το Βαλκανικό.

 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΡΗ

 Στις 25/3/1914 , λίγο μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης , σε ένα καφενείο στη περιοχή Βότση ,μια παρέα νέων της εποχής αποφασίζει να ιδρύσει τον ΑΡΗ. Τη σεζόν 1927- 1928 διεξήχθη το πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα και ο ΑΡΗΣ ήταν ο πρώτος πρωταθλητής Ελλάδος με 9 νίκες σε 10 αγώνες. Το 1932 κατέκτησε το 2ο πανελλήνιο πρωτάθλημα. Το 3ο πρωτάθλημα ήρθε στην μεταπολεμική εποχή το 1946 μετά από μία μακρά περίοδο αγωνιστικής απραξίας λόγω του πολέμου. Το 1970 σε ένα κατάμεστο Καυτατζόγλειο με 46.695 εισιτήρια , κατέκτησε το κύπελλο σε έναν τελικό με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ. Το πρώτο γήπεδο της ομάδας ήταν στην περιοχή της σημερινής ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. Το 1951 γίνονται τα επίσημα εγκαίνια του γηπέδου Χαριλάου, το οποίο μετονομάστηκε σε ΚΛΕΑΝΘΗΣ ΒΙΚΕΛΙΔΗΣ ,προς τιμήν του παλιού παίκτη , και πήρε την σημερινή του μορφή το  2004.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

     Ο ΠΑΟΚ είναι η ιστορική συνέχεια του αθλητικού και πολιτιστικού σωματείου της

Κωνσταντινούπολης , ΕΡΜΗΣ που ιδρύθηκε το 1875 από ρωμιούς της Πόλης. Μετά την μικρασιατική καταστροφή, μια ομάδα προσφύγων στη Θεσσαλονίκη το 1926, δημιούργησε  τον ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ.

 Ως χρώματα επιλέχθηκαν το πένθιμο μαύρο για να συμβολίζει την τραγική περιπέτεια του μικρασιατικού ελληνισμού και το αισιόδοξο λευκό. Έμβλημα το πράσινο 4φυλλο τριφύλλι και το πέταλο. Το 1929 ο ΠΑΟΚ συγχωνεύεται με το άλλο προσφυγικό σωματείο της πόλης, την ΑΕΚ. Ο ΠΑΟΚ αλλάζει έμβλημα και υιοθετείται ο βυζαντινός δικέφαλος αετός, που έχει τα φτερά του κλειστά σε ένδειξη πένθους για τον ξεριζωμό των ρωμιών από την Πόλη.

     Η 1η έδρα της ομάδας είναι το γήπεδο Συντριβανίου. Το 1959 εγκαινιάζεται το νέο γήπεδο στην Τούμπα, μία προσφυγική συνοικία. Θα κάνει αισθητή την παρουσία του την δεκαετία ’70, όταν κατακτά τα 2 πρώτα κύπελλα Ελλάδος και το 1ο του πρωτάθλημα. Στην Ευρώπη φτάνει μέχρι τα προημιτελικά του κυπέλλου κυπελλούχων. Το 1985 κατακτά ακόμα ένα πρωτάθλημα, αλλά η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη παρά τα δύο κύπελλα το 2001 και 2003 λόγω διοικητικών προβλημάτων. Από το 2012, τα ηνία ανέλαβε ο επιχειρηματίας ΙΒΑΝ ΣΑΒΒΙΔΗΣ και έκτοτε έχει κατακτήσει 4 κύπελλα και το 1ο πρωτάθλημα μετά από 34 χρόνια.  

Συνολικά λοιπόν έχει κατακτήσει 3 πρωταθλήματα και 8 κύπελλα Ελλάδος.

  Σήμερα οι ομάδες  εξακολουθούν να πρωταγωνιστούν και συνεχίζεται παραδοσιακά και ο ανταγωνισμός μεταξύ τους. Σημασία έχει αυτές οι κόντρες να μένουν στον αγωνιστικό χώρο και να μην μεταφέρονται στις κερκίδες και εκτός γηπέδων. Πρέπει όλοι να έχουμε το δικαίωμα να παρακολουθούμε την αγαπημένη μας ομάδα με την οικογένεια και τους φίλους μας και να μην την χρησιμοποιούμε ως πρόσχημα για εγκληματικές ενέργειες.

                          ΔΕΛΙΟΠΟΥΛΟΣ  ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΑΛΜΑΣΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ 


ΠΗΓΕΣ

· Radiofonomega.gr , Fciraklis.gr,  Sansimera.gr,  Arisfc com.gr

Η Aμ, ο Σαλβαντόρ και ο Πάμπλο

 Γίνεται πολύς λόγος, και όχι αναίτια, για τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης και για τις συνέπειές τους σχεδόν σε κάθε τομέα της ανθρώπι...