Τετάρτη 8 Μαΐου 2024

Η μουσική ως μέσο έκφρασης

 

Η μουσική είναι μία από τις πιο σημαντικές τέχνες. Από την αρχαιότητα ακόμη βλέπουμε την σημασία της για διάφορους πολιτισμούς αλλά και τις μεταβολές της ανάλογα με τις κοινωνικές αλλαγές. Εκτός όμως από πολιτιστικό στοιχείο, η μουσική είναι και ένα μέσο έκφρασης για τον άνθρωπο. Με ποιους τρόπους λοιπόν φαίνονται τα συναισθήματα ενός ατόμου μέσα από την μουσική.

Αρχικά το είδος της μουσικής που ακούει κάποιος μπορεί να φανερώνει χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του και του τρόπου σκέψης του. Για παράδειγμα έρευνες δείχνουν πως οι άνθρωποι που προτιμούν την έντονη μουσική είναι συχνά πιο μεθοδικοί

Ακόμη η μουσική μπορεί να επηρεάσει την διάθεση του ατόμου. Για παράδειγμα μπορεί να δημιουργήσει θετική διάθεση και ενεργητικότητα αλλά και να συγκινήσει τον άνθρωπο. Σημαντικό είναι να αναφέρουμε πως μία μουσική που είναι συνδεδεμένη με ένα σημαντικό γεγονός ή πρόσωπο στην ζωή κάποιου μπορεί να δημιουργήσει αίσθημα νοσταλγίας.

Τέλος η μουσική συχνά χρησιμοποιείται για την εξιστόρηση ενός γεγονότος αλλά και για την έκφραση της συναισθηματικής κατάστασης ενός ανθρώπου. Έτσι μέσα από την μουσική συχνά μπορεί να φαίνεται ο τρόπος ζωής των ανθρώπων σε μία συγκεκριμένη περίοδο και περιοχή και να περιγράφονται τα συναισθήματά τους με τα οποία οι ακροατές μπορεί να ταυτίζονται

Συνοψίζοντας, η μουσική είναι ένα μέσο, μέσα από το οποίο μπορούμε να διακρίνουμε τα συναισθήματα και τα χαρακτηριστικά άλλων. Πρέπει λοιπόν να έχουμε μερικές μουσικές γνώσεις αφού μας βοηθάνε να καταλαβαίνουμε την  κατάσταση άλλων ανθρώπων αλλά και όλης της κοινωνίας.

Στέλιος Χρυσομαλλίδης

Πηγές:

https://www.zaranikas.gr/be-the-music-its-all-relative/114-pos-i-mousiki-borei-na-epireasei-ta-synaisthimata-mas

https://www.nevroenorasi.gr/blog/6-tropoi-mousiki-epireazei-sinaisthimata.html

Ομοφοβικό επεισόδιο στην Θεσσαλονίκη

 Πώς μια βόλτα Σάββατο βράδυ στο πιο κεντρικό σημείο της Θεσσαλονίκης, την πλατεία Αριστοτέλους, μετατράπηκε σε ομοφοβικό επεισόδιο.

Μια ομάδα 15χρόνων και 20χρόνων παιδιών ξεκίνησε τον χλευασμό βλέποντας δυο trans παιδιά και σε μόλις μερικά λεπτά δεκάδες άλλα παιδιά, ένας ολόκληρος όχλος 150 ατόμων επιτεθήκαν με μπουκάλια, με ύβρεις και με χειρονομίες σε αυτά τα δυο νεαρά παιδιά, επειδή ήταν διαφορετικά, με αποτέλεσμα να καταφύγουν για να ζητήσουν βοήθεια και προστασία σε γειτονικά καφέ.

Αυτό που σόκαρε επίσης  ήταν ότι πέρα τον χλευασμό υπήρχαν πολλοί που τραβούσαν βίντεο, χωρίς να προσπαθήσουν να υπερασπιστούν ή να βοηθήσουν τα συγκεκριμένα παιδιά.

Η αστυνομία προέβη σε συλλήψεις κυρίως ανήλικων παιδιών.

Το γεγονός αυτό, μου προκάλεσε λύπη για όσα συνέβησαν, κυρίως για τα δυο νεαρά άτομα που δεχτήκαν την επίθεση αλλά και για την αδιαφορία του κόσμου που αντί να βοηθήσει, απλά κοιτούσε. Μπράβο όμως στους ανθρώπους της καφετερίας που βοηθήσαν και πήραν αυτά τα παιδιά στο μαγαζί τους για να τους προστατέψουν.

Αντίθετα, κρίμα στους συνομηλίκους μου που χλεύαζαν και φέρθηκαν ρατσιστικά απέναντι σε αυτά τα άτομα. Δεν πρέπει η οποιαδήποτε διαφορετικότητα των συνανθρώπων μας να γίνεται στόχος για ύβρη.

Στέφανος Ανατόλιος Τόσιος Α1

Τα οφέλη της μουσικής

 

Η μουσική αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του ανθρώπου. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι αποτελεί το “καταφύγιο” σε κάθε δύσκολη στιγμή. Κυριαρχεί στην καθημερινότητα, κυρίως των εφήβων και τα οφέλη της είναι πολλά.

Αρχικά, η μουσική ψυχαγωγεί τον άνθρωπο με αποτέλεσμα την πνευματική του καλλιέργεια. Έτσι, συμβάλλει στην διαμόρφωση του χαρακτήρα του και ενισχύεται η δημιουργικότητα του ατόμου. Επιπλέον, βοηθάει στη συγκέντρωση, καθώς αυτή μας χαλαρώνει και ηρεμεί. Για αυτό, παράλληλα μπορεί να αντιμετωπίσει το έντονο άγχος των ανθρώπων και να τους απαλλάσσει από την πιεστική καθημερινότητα. Συγκεκριμένα, στους εφήβους παρέχει κίνητρα και δύναμη για την υλοποίηση των στόχων τους. Ακόμη, έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να θεραπεύσει θέματα υγείας. Η μουσική μπορεί να βοηθήσει όσους υποφέρουν από απώλειες μνήμης και συντελεί στη μείωση της υψηλής πίεσης. Επίσης, συμβάλλει και στην γλωσσική καλλιέργεια του ατόμου. Βοηθάει στην εκμάθηση ξένων γλωσσών και μπορεί να έχει καλά αποτελέσματα στη θεραπεία της δυσλεξίας. Τέλος αποτελεί πολύ σημαντικό το γεγονός ότι φέρνει πιο κοντά τους λαούς και συμβάλλει στη συμφιλίωση των ανθρώπων, αποτρέποντας έχθρες και αντιπαλότητες.

Συμπερασματικά, η μουσική έχει πολλές θετικές επιδράσεις και κυριαρχεί στην καθημερινότητά μας. Η ανάπτυξη ουσιαστικής σχέσης με την μουσική είναι αναγκαία στην σημερινή εποχή. Όπως υποστήριζε ο φιλόσοφος Πυθαγόρας «Η μουσική δόθηκε στον άνθρωπο για να γαληνεύει τα βάσανα της ψυχής και του σώματος»

 

Γιάννης Σταμπουλής

«Νέοι, επαγγελματικός προσανατολισμός και ανεργία πάνε…. χέρι με χέρι»

 Της Ειρήνης-Αποστολίας Παρμενίδου

 

Μετά την κρίση του 2010 και την πανδημία αναρωτιούνται όλοι, κυρίως οι μεγάλοι σε ηλικία, γιατί οι νέοι, και μάλιστα πτυχιούχοι, της χώρας αποδημούν σε χώρες του εξωτερικού, Ευρώπης και μη, για ένα καλύτερο μέλλον. Μα η απάντηση είναι προφανέστατη! Καλύτερες αμοιβές και συνθήκες εργασίας, αυξημένο βιοτικό επίπεδο των χωρών υποδοχής, που οφείλεται σε καλά οργανωμένες κοινωνικές υποδομές, και λιγότερο άγχος για αποκατάσταση, αφού η αξιοκρατία δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Σύμφωνα με επίσημα εθνικά στοιχεία της προηγούμενης χρονιάς, υψηλά ποσοστά ανεργίας παρατηρούνται στις ευάλωτες ομάδες, όπως νέοι, γυναίκες και ανειδίκευτοι, ενώ παράδοξο είναι το γεγονός του πως συμβαδίζει η αύξηση της απασχόλησης με την ταυτόχρονη μη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, όπως αναφέρουν εθνικά στοιχεία. Δεν είναι, λοιπόν, απίθανο πως η Ελλάδα για ακόμη μια φορά κατέχει υψηλή θέση, και μάλιστα τη δεύτερη, όχι σε κάτι για το οποίο θα πρέπει να είμαστε υπερήφανοι. Ο λόγος παρακαλώ στην ανεργία που μαστίζει τις ηλικίες μεταξύ 18-29 ετών. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί η χειρότερή μας επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την επαγγελματική απορρόφηση των γυναικών που είναι υποδιπλάσια από αυτή των ανδρών (άντε πάλι μια κατάσταση που πιστοποιεί τη στάση απέναντι στην κοινωνικοοικονομική αξία και θέση της γυναίκας). Επομένως, εύκολο να λέει κανείς ότι είναι απαραίτητο να μετριαστεί το λεγόμενο brain drain, όπως ονομάστηκε η φυγή των νέων πτυχιούχων στο εξωτερικό προς αναζήτηση εργασίας, ώστε να είναι επάξια του βιογραφικού τους και να πληροί τις προσδοκίες τους, αλλά ο επαναπατρισμός τους είναι δύσκολος. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως το είδος των θέσεων που προσφέρει η ελληνική οικονομία προς κάλυψη δεν συμβαδίζει με το είδος των πτυχιούχων της χώρας, δεδομένου ότι ο τουρισμός-η «βαριά βιομηχανία» της Ελλάδας-προσφέρει θέσεις όπου απαιτούνται σχετικά χαμηλές δεξιότητες και απευθυνόμενες προς αποφοίτους τουριστικών, οικονομικών και διοίκησης επιχειρήσεων.

Σε αυτό τον προβληματισμό απάντηση μπορεί να δώσει το παράδειγμα της μηδαμινής ενημέρωσης και του επαγγελματικού προσανατολισμού των εφήβων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση πριν επιλέξουν αντικείμενο ανωτέρων σπουδών με την εισαγωγή τους στα Πανεπιστήμια. Τι επικρατεί σε εμάς; Αντί να βοηθήσουμε τους νέους να βρουν νωρίς τις κλίσεις τους και τους τρόπους αξιοποίησης των ταλέντων τους, να ενημερωθούν για τις τάσεις της αγοράς και τις προβλέψεις σχετικά με την μελλοντική πορεία των επαγγελμάτων, πιέζουμε προς κυρίαρχα επαγγέλματα όπου η εξασφάλιση είναι πιο σίγουρη-με τα τωρινά πλέον δεδομένα όχι και τόσο σίγουρη τελικά, παραδείγματος χάρη γιατρός, δικηγόρος κ.α. διαιωνίζοντας το κακό. Κι όταν λέω εμείς εννοώ οι γονείς (χωρίς να τους καταλογίζω ευθύνες βέβαια). Μπορεί η εργασία να είναι ένα από τα συνώνυμα της ταυτότητας που μας συνοδεύει αλλά αν δεν ταιριάζουμε στην ταυτότητα τότε δεν είμαστε ο εαυτός μας. Και να που μετά αρχίζει ένας φαύλος κύκλος από καταθλίψεις, κρίσεις πανικού και διαταραχές ύπνου!

Για μένα ένα είναι δεδομένο. Αν δεν αξιολογηθούν σωστά η δομή του εκπαιδευτικού μας συστήματος, τα χαρακτηριστικά της αγοράς και η διαθεσιμότητα, πώς περιμένουμε να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας για τους νέους μας χωρίς αναδιαμορφώσεις που θα δελεάσουν τους εκπατρισμένους να επιστρέψουν με την τεχνογνωσία που έχουν αποκομίσει και να προσφέρουν στον τόπο;

 

Στοιχεία χρησιμοποιήθηκαν από τις ιστοσελίδες tanea.gr, naftemporiki.gr, insider.gr και newyorkstudies.gr

ΚΟΚΚΙΝΑ ΑΒΓΑ

           Το πασχαλινό έθιμο του κόκκινου αυγού αποτελεί έναν αρχαίο και πανέμορφο τρόπο έκφρασης της πίστης και της ελπίδας κατά τη διάρκεια της γιορτής του Πάσχα. Αυτό το έθιμο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε πολλές πολιτιστικές κοινότητες παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας την ανανέωση, την επανένωση και την αναγέννηση.

        Η χρήση του κόκκινου χρώματος στα πασχαλινά αυγά έχει βαθιές ρίζες στην Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση. Σύμφωνα με την παράδοση, το κόκκινο αυγό συμβολίζει το αίμα του Χριστού και τη νίκη του επί του θανάτου, ενώ επίσης αναπαριστά την αναγέννηση και τη ζωή που ακολουθεί την ανάσταση.

        Η παρασκευή του κόκκινου αυγού είναι μια διαδικασία που ενώνει τις οικογένειες και τις κοινότητες. Συνήθως, τα αυγά βράζονται σε ειδικά διαλύματα που περιέχουν φυσικά χρώματα, όπως κόκκινο κρεμμύδι ή κόκκινο κόκκινο φυτικό χρώμα, που τους δίνουν το εντυπωσιακό τους χρώμα. Μετά το βράσιμο, τα αυγά συχνά διακοσμούνται με σχέδια ή σύμβολα που συνδέονται με το Πάσχα.

        Το κόκκινο αυγό συχνά δίνεται ως δώρο και ανταλλάσσεται μεταξύ φίλων και συγγενών κατά τη διάρκεια της Ανάστασης, συμβολίζοντας την ευλογία, την ειρήνη και την αγάπη. Μέσα από αυτήν την πολύπλοκη διαδικασία, το κόκκινο αυγό συνεχίζει να είναι ένα σύμβολο ελπίδας και ανανέωσης, που ενώνει τους ανθρώπους και διατηρεί ζωντανή την πνευματική κληρονομιά της γιορτής του Πάσχα.

Γεωργία Κωνσταντινίδου

Φιλοζωία: Μια Κοινωνική Ανάγκη

         Η φιλοζωία αποτελεί ένα σημαντικό χαρακτηριστικό της ανθρώπινης κοινωνίας που αξίζει την προσοχή μας. Πέρα από τον ηθικό της χαρακτήρα, η φιλοζωία οδηγεί σε ουσιαστικά οφέλη σε πολλά επίπεδα. Καταρχάς, υποστηρίζει την αλληλεγγύη και την ευαισθητοποίηση στον πόνο των άλλων ζώων, ενθαρρύνοντας έτσι μια κουλτούρα σεβασμού και φροντίδας προς αυτά.

Επίσης, η φιλοζωία συνδέεται στενά με την ψυχολογική μας διάθεση. Τα ζώα μπορούν να γίνουν συντροφιά και πηγή χαράς και ευτυχίας. Στην πραγματικότητα, η παρουσία τους μπορεί να μειώσει το άγχος και την κατάθλιψη, προσφέροντας συνεχή αγάπη και στήριξη.

Ωστόσο, η φιλοζωία δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στην προσωπική ευχαρίστηση. Πρέπει να εξετάσουμε τις συνθήκες ζωής των ζώων σε επιχειρήσεις εκτροφής και στις οικονομικές πρακτικές που επηρεάζουν τη ζωή τους. Μόνο με συνειδητή δράση και επίγνωση μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν κόσμο που σέβεται και προστατεύει τα ζώα, προσφέροντας ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας.

-Καραγιάννης Χρήστος

ΠΗΓΕΣ:

 https://www.vegantimes.gr/el/learn/vegan-life/2023/filozoia-pareksigimeni-ennoia/

https://animalscare.gr/filozwia/

https://arxi.gr/%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%BF%CE%B6%CF%89%CE%AF%CE%B1/

Ο ρουκετοπόλεμος: Όταν η παράδοση γίνεται επικίνδυνη

         Ο ρουκετοπόλεμος είναι ένα έθιμο που λαμβάνει χώρα το Πάσχα στην Βροντάδος της Χίου. Κάθε χρόνο, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, οι κάτοικοι του νησιού χωρίζονται σε δύο αντίπαλες ενορίες, αυτή της εκκλησίας του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερυθιανής. Έτσι, καθώς οι δύο εκκλησίες βρίσκονται σε απόσταση τετρακοσίων μέτρων, χτισμένες στις άκρες δύο λόφων, οι δύο ενορίες έχουν ως σκοπό να πετύχουν η μία τον τρούλο και το έμβλημα του Αγίου Μάρκου, ενώ η άλλη το ρολόι του καμπαναριού της Παναγίας Ερυθιανής. Το επόμενο πρωί, καταμετρούνται οι ρουκέτες που βρήκαν τον στόχο τους και που θα κρίνουν τον νικητή. Ωστόσο, κάθε ενορία ισχυρίζεται πως είναι η νικήτρια και έτσι το έθιμο του ρουκετοπόλεμου συνεχίζεται κάθε χρονιά.

Αν και δεν είναι ξεκάθαρη η προέλευσή του, έχει τις ρίζες του στην περίοδο της Τουρκοκρατίας. Αρχικά, γινόταν με κανόνια, τα οποία στη συνέχεια απαγορεύτηκαν από τους Τούρκους λόγω του ενδεχομένου να χρησιμοποιηθούν εναντίον τους. Έτσι τα κανόνια αργότερα αντικαταστάθηκαν από τις αυτοσχέδιες ρουκέτες τις οποίες κατασκευάζουν οι κάτοικοι.

Οι χιλιάδες φωτεινές πολύχρωμες ρουκέτες που εκσφενδονίζονται στον ουρανό αποτελούν ένα μοναδικό και μαγευτικό θέαμα, που εντυπωσιάζει κάθε άτομο που έχει την ευκαιρία να το παρακολουθήσει. Έτσι, ο ρουκετοπόλεμος το Πάσχα, προσελκύει στην Χίο πολλούς τουρίστες, που ενισχύουν σε μεγάλο βαθμό την οικονομία της. Παρ’ όλα αυτά, αυτή η παράδοση, παραμένει επικίνδυνη. Στα σπίτια της Βροντάδος που βρίσκονται κοντά στις δύο εκκλησίες, προκαλούνται κάθε χρόνο καταστροφές από της ρουκέτες, με αποτέλεσμα την δυσαρέσκεια των κατοίκων. Επιπλέον, ακόμα ποιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι αρκετές φορές έχουν σημειωθεί ατυχήματα και τραυματισμοί ανθρώπων που παρακολουθούσαν την διεξαγωγή του εθίμου. Για να προστατευτούν τα σπίτια από τις ρουκέτες, καλύπτονται με φύλλα μετάλλων και πλέγμα. Κατά την γνώμη μου όμως, το μέτρο αυτό δεν είναι αρκετό για την ασφάλεια των πολιτών, αφού το πλέγμα που καλύπτει τα σπίτια δεν μπορεί να τα προστατεύσει πλήρως. Επιπλέον, οι ρουκέτες κατασκευάζονται από άτομα χωρίς εξειδίκευση, για αυτό και αυξάνεται η πιθανότητα να γίνει κάποιο λάθος. Για αυτό και άλλωστε, το γεγονός ακυρώθηκε για το 2016 λόγω καταγγελιών από τους κατοίκους.

Ο ρουκετοπόλεμος, παραμένει μέχρι και σήμερα ένα έθιμο που διεξάγεται κάθε χρόνο στην Χίο. Όμως, αν και είναι μία παράδοση που είναι σημαντική για τους κατοίκους της περιοχής, λόγω της ιστορίας της, εξακολουθεί να είναι επικίνδυνη για τους ανθρώπους και τα σπίτια που βρίσκονται εκεί κοντά. Για να συνεχιστεί αυτό το έθιμο πρέπει πρώτα να ληφθούν πιο αποτελεσματικά και επαρκή μέτρα.

ΔΗΜΟΥΔΗ ΑΝΝΑ

Tetris

        Όλοι κάποια στιγμή έχουμε έρθει αντιμέτωποι με το πασίγνωστο παιχνίδι Tetris στο οποίο στοιβάζεις χρωματιστά σχήματα που αποτελούνται από κουτάκια. Έχετε, όμως, ποτέ αναρωτηθεί πώς ένα τέτοιο παιχνίδι έγινε επιτυχία και ποιος είναι κατασκευαστής του;

Ο καθένας θα εκπλαγεί αν ακούσει πως στην πραγματικότητα το παιχνίδι είναι κατασκεύασμα της Σοβιετικής Ένωσης. Για την ακρίβεια η ιδέα ήταν του Αλεξέι Παζίτνοφ μηχανικού λογισμικού στη Σοβιετική Ακαδημία Επιστημών της Μόσχας. Στις 6 Ιουνίου 1984 ο Αλεξέι έπρεπε να δοκιμάσει έναν μοντέρνο υπολογιστή για εκείνη την εποχή τον Electronika 60 και ευτυχώς για εμάς το έκανε κατασκευάζοντας ένα παιχνίδι. Βασίστηκε σε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι που έπαιζε μικρός το πεντόμινο που περιείχε σχήματα που κατασκευάζονταν με 5 τετράγωνα. Αυτός μείωσε αυτόν τον αριθμό κατά ένα μειώνοντας τους συνολικούς συνδυασμούς που μπορούσε να κάνει κανείς από 12 σε 7.

Το Παιχνίδι ήταν τόσο εθιστικό που σύντομα όλοι οι Σοβιετικοί επιστήμονες έπαιζαν Tetris. Ο Αλεξέι δεν ήθελε κάποιο κέρδος από το παιχνίδι, καθώς πίστευε πως ανήκε στο κράτος. Σε κάποια φάση λοιπόν το παιχνίδι έγινε γνωστό στον Ρόμπερτ Στάιν (πωλητή εταιρείας λογισμικού με έδρα το Λονδίνο) ο οποίος έστειλε φαξ στον Αλεξέι το 1986 για να ζητήσει άδεια να εκδώσει το παιχνίδι. Εκείνη την περίοδο λόγω του Ψυχρού πολέμου μεταξύ της Σοβιετικής Ένωσης και ΗΠΑ ήταν διστακτικός να απαντήσει και να συνομιλήσει με άτομα της Δύσης. Για αυτό δεν κατάφερε αρχικά ο Στάιν να πάρει τα δικαιώματα, αλλά παρ’ όλα αυτά, προχώρησε στην έκδοση του παιχνιδιού. Αυτό στη συνέχεια τον οδήγησε να ταξιδέψει στη Μόσχα και στο τέλος να αποκτήσει τα δικαιώματα για το παιχνίδι.

Τα υπόλοιπα είναι ιστορία , καθώς το Tetris από τότε έχει βγει σε 65 διαφορετικές πλατφόρμες και έχει παγκόσμιο ρεκόρ με πάνω από μισό δισεκατομμύριο «downloads». Την επόμενη φορά λοιπόν που θα παίξεις Tetris σκέψου πως το παιχνίδι έρχεται από τη χώρα που είναι γνωστή για βότκα, βαλλιστικούς πυραύλους ή το μυστικό πείραμα στη Σιβηρία.

Αραμπατζής Γιώργος

Ναρκωτικά σε Φορτηγό

 Αργά το βράδυ ένας οδηγός φορτηγού βρέθηκε, στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας ερχόμενος από την Ιταλία, να μεταφέρει στο όχημα του 70 κιλά ναρκωτικών. Πιο συγκεκριμένα κάνναβης.

Μέσα σε χαρτοκιβώτια υπήρχαν 43 συσκευασίες από πλαστικό με 49 κιλά ακατέργαστης και 21,5 κιλά επεξεργασμένης κάνναβης σε μορφή «σοκολάτας». Τα δέματα βρέθηκαν κρυμμένα κατά τη διάρκεια έρευνας που διενεργήθηκε στο όχημα που οδηγούσε, με αποτέλεσμα την σύλληψη του. Αντιμετωπίζει ποινικές διώξεις για εισαγωγή ναρκωτικών με σκοπό τη διακίνησή τους.

Αυτό είναι ένα περιστατικό από τα πολλά που συμβαίνουν καθημερινά και εμείς οι πολίτες μαθαίνουμε μόνο για ένα μέρος από αυτά. Όσο και να εξελίσσεται η επιστήμη (τεχνητή νοημοσύνη), να βελτιώνεται το επίπεδο ζωής μας, να αυξάνεται το όριο ηλικίας που ζούμε, η επιδημία των ναρκωτικών συνεχίζει και υπάρχει πιο έντονη από ποτέ. Και ό,τι μέτρα ακούμε να μας παρουσιάζονται για την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου δυστυχώς δεν φαίνεται να αποδίδουν. Το πώς θα μπορεί να αντιμετωπισθεί δεν το γνωρίζω. Απλά ίσως το να πούμε όχι σε αυτά είναι μία αρχή.

Πηγές 

·        https://www.enikos.gr/society/igoumenitsa-o-astynomikos-skylos-mezkal-xetrypose-70-kila-kannavis/2132276/

·        https://www.protothema.gr/greece/article/1482330/igoumenitsa-fortigatzis-metefere-70-kila-kannavis/

Κωνστανταρόπουλος Γιώργος

Η Aμ, ο Σαλβαντόρ και ο Πάμπλο

 Γίνεται πολύς λόγος, και όχι αναίτια, για τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης και για τις συνέπειές τους σχεδόν σε κάθε τομέα της ανθρώπι...