Οι Σταθμοί - Ορόσημα της Διεθνής Έκθεσης Θεσσαλονίκης (Δ.Ε.Θ.)
Η 1η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης άνοιξε τις πύλες της επίσημα στο κοινό την Κυριακή 3 Οκτωβρίου 1926. Είχαν προηγηθεί πολύ σημαντικά γεγονότα όπως η μεγάλη πυρκαγιά του 1917 που άλλαξε ριζικά τη φυσιογνωμία της πόλης, η λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου (1918), η Μικρασιατική Καταστροφή (1922) με τους χιλιάδες πρόσφυγες και η ίδρυση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου (1925). Η Θεσσαλονίκη, διαθέτοντας όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά, αποτελούσε ένα από τα μεγαλύτερα κομβικά σημεία των Βαλκανίων με έντονο το πολυπολιτισμικό στοιχείο, με πληθυσμό από Έλληνες, Γάλλους, Εβραίους, Αρμένιους και Βούλγαρους, με εμπορικό κέντρο, σημαντικό λιμάνι, τράπεζες, μεγάλες εταιρείες, χρηματιστηριακά γραφεία και προξενεία.
Η ιδέα δημιουργίας μίας μεγάλης έκθεσης με διεθνή χαρακτήρα και αίγλη` προήλθε από το τότε καθηγητή ζωολογίας και βουλευτή, Γερμανό Νικόλαο, ο οποίος εμπνευσμένος από την ετήσια παραδοσιακή εμποροπανήγυρη καθώς και από επιρροές από το εξωτερικό, αποφάσισε να πραγματοποιήσει κάτι παρόμοιο αλλά και συνάμα μοναδικό. Έτσι λοιπόν, στις 30 Απριλίου του 1925, επί κυβέρνηση Σοφούλη, έγινε αποδεκτό το αίτημα για τη δημιουργία της Έκθεσης καθώς προβλεπόταν πως με μία τέτοια κίνηση οι αναπτυξιακές δραστηριότητες στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας θα πλήθυναν` ευνοώντας την οικονομία της χώρας.
Η 1η Δ.Ε.Θ. λοιπόν πραγματοποιείται
στην περιοχή Στρατηγείο, στο τότε Πεδίον του Άρεως (σημερινό Γ’ Σώμα Στρατού),
σε μία έκταση 7.000 τετραγωνικών μέτρων η οποία είχε πλημμυρίσει με 600
εκθέτες, όπου οι 310 από αυτούς ήταν από το εξωτερικό και 2 διεθνείς, από την
Ουγγαρία και τη Σοβιετική Ένωση. Πάνω από 100.000 άτομα επισκέφτηκαν την Έκθεση
θέτοντας έτσι ισχυρά θεμέλια για το μέλλον της.
Από ‘κεί και ύστερα, η Έκθεση όλο και μεγάλωνε και έφερνε καινοτομίες στον ελληνικό χώρο. Το 1928 ιδρύεται επίσημα ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Τσιγγιρίδη, ο οποίος εδρεύει στις εγκαταστάσεις της Δ.Ε.Θ. και εκπέμπει κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια της Έκθεσης (Ράδιο Δ.Ε.Θ. 104,9fm). Επίσης, την ίδια χρονιά γίνεται και η πρώτη πρωθυπουργική επίσκεψη από τον Βενιζέλο Ελευθέριο, ερχόμενος από το Βελιγράδι, όπου στο περίπτερο της ταπητουργίας τού δωρίζουν ένα χαλί.
Η Έκθεση συνεχώς μεγαλώνει κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα, στα τέλη της δεκαετίας του ’30, να μεταφερθεί στο πρώην γήπεδο της ποδοσφαιρικής ομάδας του Άρη, που ανήκε στην Υπηρεσία Ανταλλαξίμων. Η πρώτη επίσημη Έκθεση του 1940 στις καινούργιες εγκαταστάσεις διακόπτεται από την κήρυξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μη προλαβαίνοντας να μεταφερθούν τα εκθέματα, μένουν αφύλακτα και λεηλατούνται.
Κατά τη διάρκεια της Κατοχής (1941-1944), οι Γερμανοί αφού μετέτρεψαν τα περίπτερα της έκθεσης σε αποθήκες, ανατινάχτηκαν από αυτούς πριν από την αποχώρησή τους. Οι καταστροφές του πολέμου καθώς και ο Εμφύλιος που ακολούθησε, διακόπτουν τη λειτουργία της έκθεσης για 10 χρόνια.
Από το 1951, μετά τις Αμερικανικές πιστώσεις, η Έκθεση επανήλθε πιο δριμύτερη με πρωτοποριακές εκθέσεις και τοποθέτηση σιδηροδρομικού συρμού για καλύτερη εξερεύνηση της Δ.Ε.Θ. πραγματοποιείται. Η Έκθεση συνεχίζει να ανθίζει…
Το 1968 παρουσιάζεται ο Γολιάθ, μια φάλαινα μήκους 22 μέτρων και βάρους 69 τόνων και το 1970 ολοκληρώθηκε η κατασκευή του Πύργου του Ο.Τ.Ε., ώστε να λειτουργήσει στη διάρκεια της επόμενης Έκθεσης.
Το 1998, στην 63η Δ.Ε.Θ., εισάγεται ο θεσμός της τιμώμενης χώρας και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας έχει την τιμητική της.
Φτάνοντας στο σήμερα, εν έτει 2023, με την 86η
Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (10-18/09/2022) να έχει ήδη πραγματοποιηθεί, και την
επόμενη να ετοιμάζεται σταθερά. Η Έκθεση τηρεί πιστά τον πολυδιάσταστο
χαρακτήρα της, συνεχίζει να πρωτοπορεί, ανοίγοντας ορίζοντες στην παγκόσμια
αγορά και το μεταβαλλόμενο περιβάλλον σε όλους τους τομείς της σύγχρονης
πραγματικότητας. Παράλληλα, οι νέες πολιτιστικές σχέσεις αποτελούν ένα
αναπόσπαστο κομμάτι της Έκθεσης από την αρχή της…
Γιαννακούδης Δημήτριος Τμήμα Α’1, 2023
Βιβλιογραφία
HELEXPO,
. Η ιστορία μας. helexpo.gr.ThessalonikiGuide, 2022. ΔΕΘ
2022 – 86η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης. thessalonikiguide.gr.
Βουτσίνος, Μ., 2022. Πότε έγινε
η πρώτη ΔΕΘ; Η ιστορία της έκθεσης και η χρονιά-ορόσημο. ipop.gr.
Σαν_Σήμερα, . Διεθνής Έκθεση
Θεσσαλονίκης — Η ιστορία της ΔΕΘ. sansimera.gr.
ΤοΒΗΜΑ_Team, 2020. ΔΕΘ: Η
Ιστορία και οι σταθμοί της. tovima.gr.
Ποζρικίδης, Κ., 2012. 75 χρόνια Χ 15 ημέρες. ΔΕΘ HELEXPO ΑΕ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου