Τετάρτη 1 Μαρτίου 2023

Εκδηλώσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος -27 Ιανουαρίου 2022»

 


Η Ελληνική Βουλή με το νόμο 3218/2004 (ΦΕΚ Α’ 12) καθιέρωσε την 27η Ιανουαρίου ως ημέρα μνήμης των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος, ενώ και ο ΟΗΕ με το Ψήφισμα Α/RES/60/7της 1ης Νοεμβρίου του 2005, καθιέρωσε την ίδια ημέρα ως Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος.


   Έτσι την Παρασκευή 27/01/2022, αφιερώσαμε 2 διδακτικές ώρες στη μνήμη του Ολοκαυτώματος των Εβραίων εστιάζοντας στη ζωή και το έργο του Ελληνοεβραίου ποιητή Ιωσήφ Βεντούρα. (
Πηγή : http://www.iventura.gr/-article-173.html)

  Οι μαθητές/-τριες, αφού ήρθαν σε επαφή με τα ποιήματα «Ταναΐς» και «Κυκλώνιο» καθώς και με βιογραφικά δεδομένα του ποιητή, κλήθηκαν να επιλέξουν μία από τις ακόλουθες δραστηριότητες:

-Συγγραφή ποιήματος ή διηγήματος εμπνευσμένου από τα ποιήματα «Ταναΐς» και «Κυκλώνιο» ή και από τη ζωή του Βεντούρα

-Ζωγραφικό έργο  εμπνευσμένο από τα ποιήματα «Ταναΐς» και «Κυκλώνιο» ή και από τη ζωή του Βεντούρα

-«Τον Ιανουάριο του 2010 δυο φορές (μία στις 5 Ιανουαρίου και μία στις 16) η Συναγωγή των Χανίων έγινε στόχος εμπρηστών. Καθώς τα αποτελέσματα της πρώτης φοράς δεν ήταν θεαματικά , επανήλθαν κατορθώνοντας να κάψουν συνολικά 2.500 παλιά και σπάνια βιβλία, μέρος του αρχείου και πολύτιμα αντικείμενα.»

  Με βάση την παραπάνω είδηση, γράψτε ένα άρθρο για μια εφημερίδα, στο οποίο να αναπτύσσετε επιχειρήματα που να υπογραμμίζουν την ανάγκη καταπολέμησης των στερεοτύπων, του ρατσισμού και του αντισημιτισμού .

    Θα ήθελα  να ευχαριστήσω τους/τις μαθητές/-τριες του σχολείου μας για τη συμμετοχή τους στη συγκεκριμένη δράση και να συγχαρώ εκείνες και εκείνους που με τα έργα τους ξεχώρισαν και διακρίθηκαν σε κάθε τμήμα.

   Θα ήθελα ακόμη να ευχαριστήσω θερμά τους/τις συναδέλφους μου που αγκάλιασαν και υποστήριξαν το εγχείρημα.

    Στη συνέχεια μετά την παράθεση των ποιημάτων που μας ενέπνευσαν, μπορείτε να απολαύσετε τις δημιουργίες των παιδιών του σχολείου μας.

 

                                                                                       ΕΠΙΤΡΟΠΙΔΟΥ  ΔΕΣΠΟΙΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η μουσική ως μέσο έκφρασης

  Η μουσική είναι μία από τις πιο σημαντικές τέχνες. Από την αρχαιότητα ακόμη βλέπουμε την σημασία της για διάφορους πολιτισμούς αλλά και τι...