Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021

The Matrix

H ταινία που μας παρουσιάζει το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης

Κάνοντας μια μικρή εισαγωγή πρέπει να  προβληματιστούμε ίσως τι σημαίνει η ανάπτυξη της  τεχνητής νοημοσύνης. Γίνεται κάτι τόσο σπουδαίο και ωφέλιμο να έχει αρνητικές επιπτώσεις; Είναι η Τ.Ν. η αρχή κάτι σπουδαίου ή η αρχή του τέλους μας; Υπάρχουν πολλές απόψεις και σενάρια. Αυτά τα σενάρια μπορούμε να τα συναντήσουμε σε βιβλία επιστημονικής φαντασίας, ταινίες, ακόμα και σε μουσικά κομμάτια. Πολλά πράγματα πλέον τα συναντάμε και στην πραγματικότητα. Είναι αρκετά συναρπαστικό ότι πολλά πράγματα που οι άνθρωποι του σήμερα βρίσκουν δεδομένα κάποτε θεωρούνταν πράγματα της φαντασίας. Άλλα πράγματα, όμως, αναμένονται να τα συναντήσουμε στο μέλλον και συγκεκριμένα – πράγματα που μπορεί να αλλάξουν την μορφή της σημερινής κοινωνίας.

Ένα τέτοιο σενάριο είναι αυτό της ταινίας “The Matrix” του 1999.

Μια σύντομη περιγραφή της ταινίας : ο Νιο, ένας απλός προγραμματιστής που ζει μια μυστική ζωή ως χάκερ, αναζητά την απάντηση στο ερώτημα: “τι είναι το Matrix”. Μετά από μια σειρά γεγονότων,  αινιγματικά μηνύματα που εμφανίζονται στον υπολογιστή του, του δίνεται η δυνατότητα να μάθει την αλήθεια για το Matrix.  Άλλωστε ο κόσμος στον οποίο ζούσε τόσα χρόνια δεν ήταν τίποτα παρά ένα πρόγραμμα, κατασκευασμένο από μηχανές με νοημοσύνη, οι οποίες τρέφονται από την θερμική ενέργεια των ανθρώπων. Ο  Νιο και μια ομάδα ανθρώπων αποφασίζουν να αντισταθούν στις κυρίαρχες μηχανές. Η περιπέτεια τους ξεκινά ……. Η συνέχεια στην οθόνη

Πέρα από τα εκπληκτικά οπτικά εφέ, την αντισυμβατική μουσική και τις σκηνές δράσης, η ταινία περιγράφει ένα μέλλον στο οποίο η ανθρωπότητα ζει μέσα στην άγνοια – μέσα σε ένα “όνειρο” ζει σε  μια εικονική πραγματικότητα. Αυτό το μέλλον μπορεί να είναι πιο κοντά από όσο το φανταζόμαστε. Μπορούμε ήδη να διακρίνουμε συσκευές εικονικής πραγματικότητας οι οποίες μας επιτρέπουν να παίζουμε ηλεκτρονικά παιχνίδια. Ακόμη, μπορούμε να παρατηρήσουμε μεγάλες κοινωνικές πλατφόρμες να στρέφονται προς την χρήση της εικονικής πραγματικότητας (π.χ. η Meta). Σιγά-σιγά, τα πάντα θα αρχίζουν να στρέφονται προς την εικονική πραγματικότητα. Αν και μας φαίνεται συναρπαστικό το ότι σε λίγο θα μπορούμε να βγαίνουμε με τους φίλους μας για μια βόλτα σε ένα ψηφιακό περιβάλλον, δεν γνωρίζουμε τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

Η ταινία επιτυγχάνει να μας διασκεδάσει αλλά και να μας προβληματίσει για την πορεία της τεχνολογικής ανάπτυξης. Πιστεύω είναι μια καταπληκτική ταινία, με πολλά μηνύματα προς τον θεατή και την συνιστώ σε φανς της δράσης, της επιστημονικής φαντασίας και του κυβερνοπάνκ.

                                                            Τοπαλίδου Αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η μουσική ως μέσο έκφρασης

  Η μουσική είναι μία από τις πιο σημαντικές τέχνες. Από την αρχαιότητα ακόμη βλέπουμε την σημασία της για διάφορους πολιτισμούς αλλά και τι...