Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023

Η Γραφίνη, το Υλικό του Μέλλοντος

 

Η Γραφίνη, το Υλικό του Μέλλοντος

Η Γραφίνη, ή αλλιώς Γραφένιο, αποτελείται από ένα στρώμα ατόμων άνθρακαδιατεταγμένα σε εξαγωνικό σχέδιο. Είναι πολλές φορές πιο λεπτό από το χαρτί, περί 250.000φορές! Η μεμβράνη γραφίνης αποδείχθηκε στα πειράματα άκρωςσταθερή αφού κατάφερε να αντέξει και να παραμείνει αδιάσπαστησε χώρουςσταθερήςθερμοκρασίας δωματίου και χαμηλής πιέσεως.

Ο παραπάνω όρος εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1987, προκειμένου ναπεριγράψει ξεχωριστά φύλλα γραφίτη. Ενώ η κατάληξη σε “–ένιο” ήδη από το 1962 χρησιμοποιήθηκε από τον Γερμανό φυσικό Hanns-PeterBoehm για να περιγράψει φύλλα άνθρακα πάχουςενός μορίου.

Το 2010 απονεμήθηκε στον Ρωσικήςκαταγωγής Ολλανδό φυσικό AndreGeim και τον Ρώσο- Βρετανόσυνάδελφό του KonstantinNovoselovτο βραβείο Νόμπελ Φυσικής για τα καινοτόμα πειράματά τους στο υλικό.

Μερικές από τις καινοτομίες που προσφέρει το γραφένιο


εντοπίζονται στον τομέα της τεχνολογίας και της βιωσιμότητας. Αναλυτικότερα, λόγω της εξαιρετικήςαγωγιμότητας που τη χαρακτηρίζει,πιθανή είναι η αντικατάσταση της σιλικόνης στην παραγωγή υπολογιστών με αποτέλεσμα την δημιουργία ακόμα μικρότερων μικροϋπολογιστών. Επίσης, λόγω της καλής αποθήκευσης ενέργειας που έχει, όσο μία μπαταρία νικελίου, και με τη στιγμιαία επαναφόρτισή της, η χρήση της στον αυτοκινητιστικό τομέα είναι αναμενόμενη. Τέλος, λόγω της φύσης της γραφίνηςνα συγκρατεί μικρά νανοσωματίδια, οργανικά μόρια και ορισμένα άλατα, η μελλοντική ενσωμάτωσή της στον τομέα της αφαλάτωσης, είναι μία σκέψη εύλογη.

Ωστόσο, για τα επιτευχθούν οι παραπάνω και οι όποιοι στόχοι, πολλά προβλήματα και δυσκολίες πρέπει να αντιμετωπιστούν. Με βασικότερο το γεγονός ότι κρύσταλλοι τέτοιου είδους είναι από θερμοδυναμικής απόψεως ασταθείς` καθιστώντας τους ευαίσθητους στις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας. Παρ' όλα αυτά, με το πέρασμα του χρόνου και την αδιάκοπη εξέλιξη της τεχνολογίας, η ανθρωπότητα αναμένεται να αντικρίσει θαύματα…

 Γιαννακούδης Δημήτριος Α’1, 2023

Βιβλιογραφία

FORTUNE_GREECE, 2013. Γραφίνη, ησιλικόνητουμέλλοντος. fortunegreece.com.

Newsroom, 2016. Ο νέος χρυσός είναι ο… γραφίτης. kathimerini.gr.

NEWSROOM, 2019. Τι είναι το γραφένιο που σύντομα θα κατακτήσει τον κόσμο. newmoney.gr.

Τερζίδου_Αναστασία, 2014. ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΔΟΜΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΓΡΑΦΕΝΙΟΥ ΜΕ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΑΣ. Θεσσαλονίκη: Σχολή Θετικών Επιστημών – Τμήμα Φυσικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η μουσική ως μέσο έκφρασης

  Η μουσική είναι μία από τις πιο σημαντικές τέχνες. Από την αρχαιότητα ακόμη βλέπουμε την σημασία της για διάφορους πολιτισμούς αλλά και τι...