Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024

Ποδηλασία για τον άνθρωπο και την πόλη

 

Η γρήγορη μετακίνηση μέσα στην πόλη είναι αναγκαία για τους ανθρώπους, καθώς χρειάζεται για να προλάβουν τις υποχρεώσεις και δουλειές τους. Ένα μέσο μετακίνησης που συχνά παραμελείται είναι το ποδήλατο. Είναι όμως η παραμέληση της επιλογής αυτής σωστή; Στο άρθρο αυτό, λοιπόν, θα παρουσιάσω τα οφέλη της χρήσης του ποδηλάτου στην πόλη.

Αρχικά, η χρήση του ποδηλάτου ωφελεί το άτομο, καθώς βοηθάει στην φυσική κατάσταση του ατόμου, αφού κατά την μετακίνηση γυμνάζεται, αλλά και την ψυχική υγεία, καθώς αποτελεί μέσο ψυχαγωγίας και μπορεί να βελτιώσει την διάθεσή του. Ακόμη, μπορεί να βοηθήσει το άτομο οικονομικά, αφού είναι φθηνότερο από άλλα μέσα μεταφοράς, ενώ δεν καταναλώνει καύσιμα και συντηρείται εύκολα.

Όμως, έχει και πλεονεκτήματα για την πόλη. Για παράδειγμα είναι πιο πρακτικό, καθώς δεν υπάρχει το πρόβλημα του παρκαρίσματος, αλλά είναι και ευέλικτο κάνοντάς το συχνά πιο γρήγορο από άλλα μέσα. Έτσι μπορούν να μειωθούν σημαντικά τα προβλήματα κυκλοφορίας που υπάρχουν στις πόλεις κάνοντας τις πιο προσβάσιμες και ασφαλείς. Τέλος, το γεγονός πως δεν χρειάζεται καύσιμα και δεν παράγει ρύπους ή απόβλητα κάνει την χρήση του φιλική στο περιβάλλον με αποτέλεσμα να μειωθεί η ρύπανση στην πόλη, ώστε να μείνουν υγιείς οι πολίτες της, αλλά και να διατηρηθεί η ομορφιά της.

Συμπερασματικά βλέπουμε πως τα ποδήλατα αποτελούν μια πρακτική και ωφέλιμη επιλογή για την μετακίνηση των ανθρώπων στην πόλη. Μπορούμε, λοιπόν, να εκμεταλλευτούμε της υποδομές που υπάρχουν για τα ποδήλατα ώστε να επωφεληθούμε όλοι από την χρήση τους

Χρυσομαλλίδης Στέλιος

Πηγές:

https://greenwaystructure.wordpress.com/2008/10/31/

https://mysmartcity.gr/

 

Η ΜΟΔΑ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ

 

Η μόδα είναι η κυρίαρχη τάση, παροδική κοινωνική συνήθεια σχετικά με την εξωτερική εμφάνιση και γενικότερα τη στάση ζωής του ατόμου. Αν και έχει αρκετές θετικές συνέπειες στην κοινωνία και το άτομο και ακολουθείται από όλο και περισσότερους ανθρώπους, εν τούτοις οι αρνητικές επιπτώσεις είναι αυτές που κυριαρχούν.

          Αρχικά, οδηγεί στον καταναλωτισμό και δαπανούνται μεγάλα χρηματικά ποσά με αποτέλεσμα την παρουσία οικονομικών προβλημάτων. Παράλληλα, το άτομο προσανατολίζεται στο να ζει για να καταναλώνει και καθώς αλλοτριώνεται η συνείδησή του, χειραγωγείται εύκολα. Έτσι, καθίσταται έρμαιο υλιστικών προτύπων ζωής και επέρχεται η απώλεια της δημιουργικότητάς του. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι η μόδα, κυρίως στους εφήβους, γεννά άγχος και ψυχολογικά προβλήματα οι οποίοι  φοβούνται μην “μείνουν πίσω” και δεν γίνουν αποδεκτοί από τους υπόλοιπους. Τέλος, αλλοιώνει          την πολιτισμική ταυτότητα των λαών μέσω της απομάκρυνσης από την παράδοση. Κατά συνέπεια, οι χώρες οδηγούνται σε παγκόσμια ομοιομορφία, με την γοητεία της ιδιαιτερότητας να απουσιάζει.

          Συμπερασματικά, η μόδα ακολουθείται από πολλούς ανθρώπους που έχουν ως κυρίαρχο στόχο να γίνουν αποδεκτοί και να “δείξουν”. Ωστόσο, η λήψη μέτρων περιορισμού είναι απαραίτητη και σε αυτή την περίπτωση. Συγκεκριμένα, χρειάζεται μια σειρά από ενέργειες, ώστε να αναδειχθεί η σημασία και η θετική πλευρά της μόδας.

Γιάννης Σταμπουλής

Το άγχος των εξετάσεων


Το άγχος των εξετάσεων είναι πολύ συχνό φαινόμενο που περιλαμβάνει συναισθήματα έντασης και ανησυχίας πριν ή κατά τη διάρκεια της δοκιμασίας. Ένας βαθμός άγχους είναι φυσιολογικός και μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα, όμως αν υπάρχει υπερβολικό, εμποδίζει σημαντικά τη συγκέντρωση και ικανότητα του εξεταζόμενου. Ποιοι είναι όμως οι κύριοι λόγοι αυτού του αισθήματος;

Αρχικά, υπάρχει ο φόβος της αποτυχίας. Συγκεκριμένα, πολλοί έφηβοι συνδέουν την προσωπική τους αξία με την επίδοση στις εξετάσεις ασκώντας μεγάλη πίεση στον εαυτό τους. Επιπλέον, το άγχος για τις εξετάσεις δημιουργείται ως αποτέλεσμα εξαιρετικά υψηλών κριτηρίων επίδοσης. Έτσι, σε συνδυασμό με την ενδεχόμενη πίεση από τους γονείς και τους μη ρεαλιστικούς στόχους που έχει ένας έφηβος, οδηγείται σε έντονο στρες και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Παράλληλα, παρατηρείται συχνά οι μαθητές να έχουν προηγούμενες κακές επιδόσεις (τραυματικές εμπειρίες) που τους χαμηλώνουν σε μεγάλο βαθμό την αυτοπεποίθηση. Ως αποτέλεσμα, πιστεύουν ότι είναι προσωπικά ανίκανοι και αγχώνονται για την επόμενη εξέταση. Τέλος, υπάρχει περίπτωση ο εξεταζόμενος να μην είναι κατάλληλα προετοιμασμένος ή να έχει διαβάσει την τελευταία στιγμή πριν γράψει, γεγονός που θα προκαλέσει επιπλέον πίεση και άγχος.

Συμπερασματικά, το συναίσθημα αυτό κυριαρχεί στους εφήβους και δημιουργεί ποικίλα προβλήματα τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Έτσι, χρειάζεται συνεχής εξάσκηση για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του. Ωστόσο, καλό είναι να θυμόμαστε ότι ένας βαθμός άγχους είναι απαραίτητος, καθώς μας κινητοποιεί και μπορούμε να αποδώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό.

Γιάννης Σταμπουλής


«Δεύτερη Κυριακή του Μαΐου: ίσως από τις σημαντικότερες γιορτές της χρονιάς!»

 

Της Ειρήνης Αποστολίας Παρμενίδου

Αφιερωμένο στη μητέρα μας, Αναστασία

 

Στις 12 Μαΐου φέτος γιορτάσαμε για άλλη μια χρονιά την Γιορτή της Μητέρας, αφιερωμένη σε όλες τις μανούλες ανεξαρτήτως ηλικίας, εθνικότητας, κοινωνικοοικονομικού και μορφωτικού επιπέδου. Γιατί η μητρότητα δεν γνωρίζει σύνορα, ούτε κάνει διακρίσεις, και πόσο μάλλον όταν πρόκειται για πράξεις αγάπης από τα παιδιά και την οικογένεια που τιμούν με διαφορετικό τρόπο, αλλά ακριβώς το ίδιο ιδανικό: την αξία της μητέρας, του ρόλου της και της ανιδιοτελούς αγάπης της.

Η σύγχρονη αυτή γιορτή έχει τις ρίζες της βαθιά στην αρχαιότητα, όπου οι Αρχαίοι Έλληνες γιόρταζαν τη Γαία, μητέρα Γη και τη Ρέα, μητέρα των Θεών, ενώ οι Ρωμαίοι την Κυβέλη ως τιμή της γονιμότητας, της αναπαραγωγής και της φυσικής δημιουργίας. Αρκετά χρόνια αργότερα, οι πρώτοι Χριστιανοί αφιέρωναν την τέταρτη Κυριακή των νηστειών για να τιμήσουν την Παναγία και να ενθαρρύνουν τους πιστούς έτσι να επιστρέψουν στην εκκλησία για μια ξεχωριστή και ειδική ετήσια λειτουργία. Μέσα στο πέρασμα των αιώνων η γιορτή ενσωματώθηκε στον θεσμό της οικογένειας και ανά τον κόσμο γιορτάζεται με διαφορετικό τρόπο ξεκινώντας από μια διαφορετική ιστορία.

Διεθνώς ξεκίνησε και εγκαθιδρύθηκε από τις ΗΠΑ κατά τον 20ο αιώνα, όταν η Ann Maria Reeves Jarvis, κοινωνική ακτιβίστρια, τρία χρόνια μετά τον θάνατο της μητέρας της, το 1908, έκανε την πρώτη μνημόσυνη τελετή στο όνομά της, στην Μεθοδιστική Επισκοπική Εκκλησία Andrews στο Grafton της Δυτικής Βιρτζίνιας, όπου φιλοξενείται εκεί μέχρι σήμερα το ιερό της Διεθνούς Ημέρας της Μητέρας. Η δράση της, όμως, είχε ήδη ξεκινήσει από το 1865, που διοργάνωσε το κίνημα Mothers Friendships Day και συναντήσεις με όνομα, Mother’s Day Meetings, ώστε μητέρες να συγκεντρώνονται και να ανταλλάσσουν απόψεις και εμπειρίες. Παράλληλη ήταν και η δράση της Julia Ward Howe, συγγραφέα, η οποία το 1870 διοργάνωσε εκδήλωση φιλειρηνικής συγκέντρωσης για μητέρες με το σύνθημα «peace and motherhood», για να μη στέλνονται τα παιδιά στον πόλεμο. Η επίσημη αναγνώριση στην Αμερική ήρθε το 1914 από τον Πρόεδρο Γούντροου Ουίλσον.

Εκτός, όμως, από τις ΗΠΑ, το πιο όμορφο σε αυτή την γιορτή είναι ότι η εγκαθίδρυσή της στις διάφορες χώρες έγινε μέσα από μια διαφορετική ιστορία και ανάλογα με την πολιτιστική παράδοση της χώρας γιορτάζεται με διαφορετικό τρόπο. Ξεκινώντας, λοιπόν, από τη δική μας χώρα, το 1929 γίνεται για πρώτη φορά σύνδεση με τη γιορτή της Υπαπαντής στις 2 Φεβρουαρίου, που συνδέεται με την επίσκεψη της Παναγίας στην εκκλησία μετά το σαράντισμα του Χριστού για ευλογία. Το 1960 η γιορτή αλλάζει και μετατίθεται επίσημα για τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, ακολουθώντας το πρότυπο της κινητής εορτής στη Δύση. Στο Ην.Βασίλειο η γιορτή της Μητέρας λαμβάνει χώρα δύο μήνες νωρίτερα, δηλαδή την τέταρτη Κυριακή της Σαρακοστής, ενώ την ίδια ημερομηνία ακολουθούν η Ιρλανδία και η Νιγηρία. Μεταφερόμενοι στην Ασία, η Κίνα καθιέρωσε το 1997 την γιορτή αφιερωμένη κυρίως στις φτωχές μητέρες στις αγροτικές περιοχές και στη Ταϊλάνδη γιορτάζεται στις 12 Αυγούστου που συμπίπτουν με τα γενέθλια της σημερινής βασίλισσας Sirikit. Συνεχίζοντας, στη Μέση Ανατολή δεν γιορτάζεται πάντα Κυριακή σε όλον τον αραβικό κόσμο. Ο δημοσιογράφος Μουσταφά Αμίν καθιέρωσε επίσημα τη γιορτή στην Αίγυπτο το 1956. Επέλεξε την πρώτη ημέρα της άνοιξης στις 21 Μαρτίου ως μέρα εορτασμού, γιατί οι Αιγύπτιοι τιμούσαν τις μητέρες με βάρκες γεμάτες λουλούδια ως σύμβολο νέας ζωής. Ακόμη, στην Ινδονησία η 22η Δεκεμβρίου είναι επίσημη αργία από το 1953 με απόφαση του Προέδρου Σουκάρνο, η οποία συνέπεσε με την 25η επέτειο του Συνεδρίου Γυναικών Ινδονησίας. Τέλος, στην Αιθιοπία διοργανώνεται το πολυήμερο φεστιβάλ Antrosht, όπου οικογένειες το φθινόπωρο διοργανώνουν ένα μεγάλο γλέντι με άφθονο φαγητό και τραγούδι.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι εκδήλωσης της αγάπης προς τις μητέρες, από την απονομή μιας ανθοδέσμης ή ακριβών δώρων μέχρι μια απλή εκδήλωση ευγνωμοσύνης με ένα «Σ’αγαπώ και Σ’ευχαριστώ» γεμάτο νόημα. Ανεξαρτήτως του πότε, πού ή με ποιον τρόπο γιορτάζεται, οφείλουμε να υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας, αλλά ιδίως στις μητέρες, την ανεκτίμητη συμβολή τους στην ανατροφή μας, τις αξίες και τα ιδανικά που μας μεταλαμπαδεύουν, ώστε να αναγνωρίζουμε όλες τις θυσίες που έκαναν για εμάς βάζοντας λίγο ή πολύ τον εαυτό τους σε δεύτερη μοίρα. Ευχαριστούμε λοιπόν!

 

Στοιχεία χρησιμοποιήθηκαν από τις ιστοσελίδες wecare.gr, naftemporiki.gr, newsit.gr και haritidis.gr

Η σημασία της υγιεινής διατροφής

 

Η υγιεινή διατροφή αποτελεί θεμέλιο πυλώνα για τη σωματική και νοητική μας ευεξία. Ενσωματώνοντας ένα πλούσιο φάσμα τροφών που παρέχουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, η υγιεινή διατροφή ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, βελτιώνει την ενέργειά μας και μας προστατεύει από διάφορες ασθένειες.

Οι φρέσκοι και φυσικοί πόροι, όπως φρούτα, λαχανικά, ολικά δημητριακά και πρωτεΐνες χαμηλής λιπαρότητας, αποτελούν βασικά στοιχεία μιας υγιεινής διατροφής. Επιπλέον, η προτίμηση της μαγειρικής με υγιεινά λιπαρά όπως ελαιόλαδο και η αποφυγή υπερβολικής κατανάλωσης αλατιού και ζάχαρης είναι σημαντικά για τη διατήρηση ενός υγιούς μεταβολισμού.

Εκτός από τη φυσική υγεία, η υγιεινή διατροφή επηρεάζει επίσης την ψυχική μας ευεξία. Η κατανάλωση ισορροπημένων γευμάτων προάγει την ψυχολογική σταθερότητα και την αίσθηση ευτυχίας. Επιπλέον, η αντιμετώπιση της υγιεινής διατροφής ως έναν τρόπο ζωής, παρά ως μια προσωρινή δίαιτα, μας επιτρέπει να διατηρήσουμε μια σταθερή και βιώσιμη σχέση με τη διατροφή μας.

Τέλος, η ενημέρωση είναι κρίσιμη για την υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής. Μέσω της εκπαίδευσης σχετικά με τη διατροφή και την προώθηση της διαθεσιμότητας υγιεινών επιλογών, μπορούμε να ενθαρρύνουμε την κοινότητα μας να υιοθετήσει έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Συνολικά, η υγιεινή διατροφή αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα για την ευεξία μας, επιδρώντας θετικά τόσο στο σώμα όσο και στο πνεύμα μας. Με τη σωστή εκπαίδευση και δέσμευση, μπορούμε να κάνουμε την υγιεινή διατροφή μια μόνιμη και επωφελή μέρος της ζωής μας.

 

 

Γεωργία Κωνσταντινίδου

Χαρούμενα νέα για τις Φάλαινες

 

Η Μεγάπτερη Φάλαινα ήταν είδος υπό εξαφάνιση, μάλιστα ήταν από τα πρώτα είδη που προστατεύθηκαν από τον νόμο  καθώς είχαν μείνει ελάχιστες από το συνεχές κυνήγι τον 20ο αιώνα.

Όμως, με τη διακοπή της φαλαινοθηρίας το 1970, επιτράπηκε στο είδος να ανακάμψει και να δει πληθυσμούς σε ορισμένες τοποθεσίες να φτάνουν στο 93% των επιπέδων πριν από το κυνήγι. Το είδος το οποίο κυνηγήθηκε σχεδόν μέχρι την εξαφάνιση το 1900, έχει κάνει δραματική ανάκαμψη. Ο νόμος και οι πρωτοβουλίες διατήρησης έχουν αυξήσει τον αριθμό των φαλαινών από 10.000–15.000 σε 80.000. Η Μεγάπτερη φάλαινα ταξινομήθηκε ως είδος που δεν χρειαζόταν πλέον την προστασία της ESC ως αποτέλεσμα αυτών των σημαντικών προόδων. Ωστόσο, η συνέχιση αυτών των μέτρων διατήρησης είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί ότι ο πληθυσμός τους  θα παραμένει σε αυτό το επίπεδο.

Είναι σπουδαίο που οι Μεγάπτερες Φάλαινες δεν είναι πλέον απειλούμενο είδος. Αυτή είναι μια χαρούμενη ιστορία που μας αποδεικνύει ότι τα πάντα γίνονται με λίγη προσπάθεια και συνεργασία.

 

Κωνστανταρόπουλος Γιώργος

 

Πηγές

      https://thebottomline.as.ucsb.edu/2022/10/humpback-whale-no-longer-on-the-endangered-species-list

      https://marine-mammals.info/humpback-whales-no-longer-listed-as-endangered/

ΜΙΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

 

Στις 26 Μαΐου, στο θέατρο Αριστοτέλειον της Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκε μία θεατρική παράσταση με θέμα την υπόθεση από μια γνωστή και διαχρονική ταινία που ονομάζεται «Ο κύκλος των χαμένων ποιητών» (Dead poets society, 1989) του Τομ Σούλμαν, η οποία καταφέρνει να συναρπάζει κάθε φορά τους θεατές της.

Στην παράσταση αυτή υπό την σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Ασπιώτη, πρωταγωνιστικό ρόλο έχει ο ηθοποιός Άκης Σακελλαρίου, ο οποίος υποδύεται έναν αντισυμβατικό καθηγητή λογοτεχνίας στην δεκαετία του ’60, που ξεκινά να διδάσκει στους μαθητές ενός αυστηρού ιδιωτικού σχολείου αρρένων. Μέσω της διδασκαλίας της λογοτεχνίας και της ποίησης, ο καθηγητής επιχειρεί να περάσει τις επαναστατικές του ιδέες για εκείνη την εποχή στους μαθητές. Συχνά έρχεται αντιμέτωπος με τον συντηρητικό διευθυντή του σχολείου, ο οποίος έχει αντίθετες απόψεις και αρχές με αυτόν και θεωρεί τις μεθόδους του μη αποτελεσματικές. Αναλύοντας με τον δικό του τρόπο την ποίηση, ο καθηγητής κινητοποιεί τα παιδιά να ακολουθήσουν τα όνειρά τους, να αδιαφορούν για τις προκαταλήψεις της κοινωνίας εκείνης της εποχής και να διαμορφώνουν την δική τους άποψη για γεγονότα και καταστάσεις που τους αφορούν, ακόμα και αν η στάση των γονιών τους και του σχολείου τους εμποδίζουν. Έτσι καταφέρνει να επηρεάσει θετικά τον καθένα τους και τους ενθαρρύνει να είναι ο εαυτός τους.

Τόσο η παράσταση, όσο και η ταινία, καταφέρνουν να ενθουσιάσουν και να επηρεάσουν τους θεατές, βάζοντας τους στην διαδικασία να προβληματιστούν σχετικά με τις αντισυμβατικές απόψεις και ιδέες που προβάλλονται. Το έργο προκαλεί συγκίνηση και εμπνέει τους θεατές να «αδράξουν τη μέρα» και να επικεντρωθούν στους στόχους και τα όνειρά τους. Επιπλέον τα σκηνικά της παράστασης και η ερμηνείες των ηθοποιών αποπνέουν ρεαλισμό και ζωντάνια, έτσι ώστε δίνεται η εντύπωση στο θεατή πως παρακολουθεί σκηνές από πραγματικά γεγονότα. Είναι αναμφίβολα μια παράσταση που αξίζει να δει κανείς.

 

Δημούδη Άννα

Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

KUNG FU PANDA 4

 

Βγήκε η καινούργια ταινία της DreamWorks το  Kung fu panda 4. Η ταινία αυτή είναι η συνεχεία των προηγούμενων ταινιών και πιθανόν όχι η τελευταία.

Πρωταγωνιστής είναι φυσικά ο Πο το πάντα. Αυτή την φορά ο δράκος πολεμιστής συναντά την Ζεν μια κλέφτρα αλεπού, η οποία θα τον βοηθήσει στην νέα του περιπέτεια για να αντιμετωπίσει την καινούργια κακιά της ταινίας, η οποία είναι η Χαμαιλέοντας, μία μάγισσα που μπορεί και παίρνει οποιαδήποτε μορφή θελήσει. Η Χαμαιλέοντας έχει επιβάλει την κυριαρχία της σε μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Κίνας. Εκεί οδεύουν οι ήρωες μας για να την σταματήσουν.

Το Kung fu panda 4 είναι μια αρκετά διασκεδαστική ταινία έχει πολλά αστεία, όπως και η προηγούμενες. Η πλοκή είναι ενδιαφέρουσα και υπάρχουν αρκετές ανατροπές. Βλέπουμε, ξανά, παλιούς χαρακτήρες όπως ο Τάι Λανγκ, ο άρχοντας Σεν και ο Κάι. Αλλά και καινούργιους, όπως η Ζεν, η οποία μέσα απ την περιπέτεια της με τον Πο γίνεται ένας ανοικτός άνθρωπος πού κάνει το σωστό και μαθαίνει να εμπιστεύεται. ΣΠΟΙΛΕΡ: γίνεται η νέα δράκος πολεμιστής και προστάτιδα της κοιλάδας της ειρήνης και, πιθανόν, η πρωταγωνίστρια των επόμενων ταινιών. Ο Πο παίρνει τον ρόλο του πνευματικού αρχηγού της κοιλάδας της ειρήνης, όπως και ο μάστερ ΌγκουεΪ και μάλλον θα τον έχουν σαν βοηθητικό ήρωα στις επόμενες ταινίες.

Σε γενικές γραμμές είναι μία πολύ ωραία ταινία και σας προτείνω να την δείτε.

Κωνστανταρόπουλος Γιώργος

Εξωσχολικές δραστηριότητες: τα πλεονεκτήματα και οι προϋποθέσεις για αυτά

 

Σχεδόν όλα τα παιδιά στη σημερινή κοινωνία παίρνουν μέρος σε διάφορες εξωσχολικές δραστηριότητες από μικρή ηλικία έως και την εφηβεία. Γιατί είναι όμως οι δραστηριότητες αυτές τόσο σημαντικές για την ανάπτυξη των παιδιών; Σκοπός μου στο άρθρο αυτό είναι να παρουσιάσω τα πλεονεκτήματα των δραστηριοτήτων αυτών, αλλά και τις προϋποθέσεις που πρέπει να υπάρχουν για να μπορέσουν τα παιδιά να αποκομίσουν τα οφέλη αυτά.

Αρχικά, ένα σημαντικό πλεονέκτημα είναι πως με τις δραστηριότητες αυτές τα παιδία μπορούν να αναπτύξουν νέες δεξιότητες, να αποκτήσουν καινούργιές γνώσεις ή να κινητοποιηθούν ανάλογα με το είδος τους. Ακόμη, είναι ένα σημαντικό μέσο με το οποίο επιτυγχάνεται η κοινωνικοποίηση και η συνεργασία, ειδικά αν είναι ομαδικές, ενώ τα παιδιά μαθαίνουν να βάζουν στόχους, να δουλεύουν για αυτούς και να τους πετυχαίνουν. Τέλος, συμβάλλουν στην αύξηση της αυτοπεποίθησης και στην ανακάλυψη νέων τομέων στους οποίους τα παιδία μπορεί να έχουν ενδιαφέρον.

Όμως, για να επωφεληθούν τα παιδία από τις δραστηριότητες πρέπει να υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις. Για παράδειγμα, τα παιδιά πρέπει να έχουν μέτρο στις δραστηριότητες αυτές για να αποφύγουν το άγχος, την κούραση και να έχουν αρκετό χρόνο για τις υποχρεώσεις τους, αλλά και για τον εαυτό τους. Αντίστοιχα, οι γονείς δεν πρέπει να πιέζουν τα παιδιά να κάνουν περισσότερες δραστηριότητες από όσες μπορούν, για να μην παρουσιαστούν τα προβλήματα αυτά. Τέλος, πρέπει τα παιδιά να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που τα ενδιαφέρουν και όχι αυτές που θέλουν οι γονείς. Έτσι θα περνούν εποικοδομητικά την ώρα τους και θα έχουν επιθυμία να συνεχίσουν τις δραστηριότητες και να πετυχαίνουν τους στόχους τους.

 Συμπερασματικά, πιστεύω πως οι εξωσχολικές δραστηριότητες έχουν μεγάλη αξία και είναι αναγκαίες για τα παιδιά. Όμως πρέπει και οι γονείς και τα παιδία να παίρνουν τα κατάλληλα μέτρα για να αποφευχθούν προβλήματα που μπορεί να επηρεάσουν την διάθεση και την υγεία του παιδιού.

Στέλιος Χρυσομαλλίδης

Πηγές:

https://eliza.org.gr/i-simasia-ton-exoscholikon-drastiriotiton-symvoules-gia-tin-anazitisi-kai-epilogi-drastiriotiton/

https://omorfoscosmos.gr/eksosxolikes-drastiriotites-uper-kata/

«Πάσχα στο χωριό! Τι καλύτερο να ζητήσει κανείς;»

 

Της Ειρήνης-Αποστολίας Παρμενίδου

 

Είναι φυσικό κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και στα μέσα αυτής οι μαθητές να αισθάνονται μια κούραση από το εξαντλητικό καθημερινό σχολικό και εξωσχολικό πρόγραμμα. Για αυτό και όσο πλησιάζουν οι διακοπές του Πάσχα, ανυπομονούν όλο και περισσότερο να αφήσουν για λίγο τα θρανία, τα τετράδια, τα μολύβια και την ιδιότητα του μαθητή και να αφιερώσουν περισσότερο χρόνο στις οικογένειές τους, τους κοντινούς συγγενείς-και ειδικά τους νονούς και νονές που θα τους γεμίσουν με πασχαλινά δώρα-τους φίλους, αλλά και την αξεπέραστη σχέση με τον ύπνο και την ξεκούραση(!). Τι είναι, όμως, αυτό που πραγματικά ξεχωρίζει αυτές τις άγιες μέρες, πέρα από όλες τις υπόλοιπες μικροδιακοπές που παρεμβάλλονται στη σχολική χρονιά;

Προσωπικά, αυτό που μπορώ να ξεχωρίσω είναι φυσικά η επιστροφή στην επαρχία, οι εκδρομές στα χωριά ή και τα νησιά για όσους τα επισκέπτονται και η επαφή με τη φύση. Τι παρατηρείται, λοιπόν, από το πρώτο ξένοιαστο σαββατοκύριακο των διακοπών; Χιλιάδες οικογένειες και εκδρομείς φορτώνουν τα απαραίτητα σε ό,τι μεταφορικό μέσο υπάρχει διαθέσιμο και ξεκινάει μια μαζική απόβαση στα χωριά, χαρακτηριστικό των Ελλήνων που σέβονται τον εαυτό τους και φυσικά δεν εργάζονται αλλά έχουν πάρει άδεια, αφήνοντας πίσω έστω και για λίγες μέρες τους γρήγορους ρυθμούς και τη φασαρία των πόλεων. Όμως, η «παράσταση» δεν σταματά εδώ, αφού με την ένθερμη υποδοχή από τους παππούδες και τις γιαγιάδες, που περιμένουν τα εγγόνια τους με ανυπομονησία, αρχίζει το πανηγύρι-μεταφορικά και κυριολεκτικά. Τα ξυπνητήρια πλέον δεν χτυπούν από τις πρώτες πρωινές ώρες, γιατί όλοι κοιμούνται του καλού καιρού, εκτός βέβαια από τις γυναίκες όλων των ηλικιών που παραδοσιακά καθαρίζουν το σπίτι, τον κήπο και οτιδήποτε μπορεί να κινείται ή μη, για να διανύσουν την Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών εφαρμόζοντας νηστεία σε όλους τους τομείς.

Έτσι, κάθε απόγευμα της λατρευτικής αυτής εβδομάδας γεμίζουν οι εκκλησίες στα χωριά και μικροί και μεγάλοι συμμετέχουν στις ακολουθίες ψέλνοντας κατανυχτικά τους υπέροχους αυτούς ύμνους που μας περιγράφουν λεπτομερώς τη διαδρομή που ακολούθησε ο Χριστός μέχρι τη Σταύρωση και την Ανάσταση. Μικρά παιδιά παίζουν στα προαύλια των εκκλησιών, παρέες-παρέες θερίζουν όλα τα στενά του χωριού με τα ποδήλατά τους και βοηθούν στις ετοιμασίες τόσο στο σπίτι όσο και στην εκκλησία.

Αυτό, όμως, που κάθε χρονιά χαράσσεται στη μνήμη μου είναι η ημέρα του Μεγάλου Σαββάτου, γιατί, εκτός του ότι η ακολουθία στην εκκλησία ξεκινάει αργά το βράδυ και έχω όλη την ημέρα ελεύθερη για άλλες δραστηριότητες-κάτι που λατρεύω ιδιαιτέρως, όπου κι αν βρίσκεται κανείς παρατηρεί αυτό το πλήθος κόσμου που συρρέει με τα καλά τους σε όλες τις εκκλησίες και γεμίζουν ασφυκτικά για να παραλάβουν με τις στολισμένες λαμπάδες τους το Άγιο Φως. Και το καλύτερο; Αφού ο παπάς ψάλει και ακουστεί για πρώτη φορά το Χριστός Ανέστη και αρχίζουν να χτυπούν οι καμπάνες, όλοι γνωστοί και άγνωστοι ανταλλάσσουν φιλιά και αγκαλιές ευχόμενοι Χρόνια Πολλά, ενώ τα πρώτα δέκα λεπτά μετά τις δώδεκα η νεολαία είτε συγκεντρώνονται με τις παρέες τους για να επισκεφτούν κάποιο νυχτερινό κέντρο και να διασκεδάσουν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ τα πιο μικρά παιδιά μαζί με τις οικογένειές τους επιστρέφουν στο σπίτι για να τιμήσουν το έθιμο της μαγειρίτσας. Λίγοι είναι αυτοί που παραμένουν στην εκκλησία και παρακολουθούν όλη την ακολουθία για να μεταλάβουν στο τέλος, καθώς είναι από τις σημαντικότερες θείες λειτουργίες.

Κλείνοντας, δεν θα μπορούσα να παραλείψω το σούβλισμα του οβελία, τις παραδοσιακές μουσικές στη διαπασών, το άφθονο κρασί και το γεμάτο εορταστικό τραπέζι γύρω από το οποίο συγκεντρώνεται όλη η οικογένεια στις αυλές για να γιορτάσει από την Κυριακή του Πάσχα μέχρι και την δεύτερη μέρα αργίας, την Τρίτη, με το γλέντι να συνεχίζει χωρίς σταματημό, παρά μόνο για διαλείμματα ξεκούρασης, χώνεψης και ανάπαυλας από τη συνεχή διασκέδαση. Σίγουρα, λοιπόν, μπορώ να πω με βεβαιότητα πως το Πάσχα είναι από τις καλύτερες γιορτές-διακοπές που θα μπορούσε να ζήσει ένα παιδί σε όλες τις ηλικίες, αλλά και στιγμές που ακόμα και οι μεγαλύτεροι αναπολούν με συγκίνηση.

Παιδική εργασία

 

Η παράνομη παιδική εργασία αποτελεί σοβαρό πρόβλημα, παραβιάζοντας βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Παρά τις παγκόσμιες προσπάθειες, εκατομμύρια παιδιά εργάζονται κάτω από επικίνδυνες και εκμεταλλευτικές συνθήκες. Τα αίτια της παράνομης παιδικής εργασίας περιλαμβάνουν τη φτώχεια, την έλλειψη εκπαιδευτικών ευκαιριών και κοινωνικούς-πολιτισμικούς παράγοντες. Οι οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας αναγκάζουν τα παιδιά τους να δουλέψουν για να συνεισφέρουν στο εισόδημα. Σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, η εκπαίδευση δεν είναι προσβάσιμη ή είναι πολύ δαπανηρή, αφήνοντας τα παιδιά χωρίς άλλες επιλογές. Σε ορισμένες κοινωνίες, η παιδική εργασία θεωρείται φυσιολογική και αναπόφευκτη.

Οι συνέπειες της παράνομης παιδικής εργασίας είναι πολυδιάστατες. Τα παιδιά που εργάζονται υπό σκληρές συνθήκες συχνά υποφέρουν από σοβαρά σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα. Επιπλέον, η εργασία συχνά σημαίνει διακοπή της εκπαίδευσης, παγιδεύοντας τα παιδιά στον κύκλο της φτώχειας. Χωρίς εκπαίδευση, δεν αναπτύσσουν τις δεξιότητες που χρειάζονται για να επιτύχουν ως ενήλικες, με αρνητικό αντίκτυπο και στην κοινωνία συνολικά.

Για την αντιμετώπιση της παράνομης παιδικής εργασίας, πολλές χώρες έχουν υιοθετήσει νομοθεσία που την απαγορεύει, ενώ διεθνείς οργανισμοί όπως η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας προωθούν την προστασία των παιδιών. Η επένδυση στην εκπαίδευση και η κοινωνική ευαισθητοποίηση είναι κρίσιμες. Η εξάλειψη της παιδικής εργασίας απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Μείωση της φτώχειας, παροχή εκπαίδευσης και αλλαγή κοινωνικών αντιλήψεων είναι καθοριστικά για ένα καλύτερο μέλλον για όλα τα παιδιά.

 

 Γεωργία Κωνσταντινίδου

Πρωτεΐνες, γρήγορες δίαιτες και συμπληρώματα διατροφής… Πόσο ασφαλής είναι η χρήση τους από νέους και παιδιά;

 

Στη σύγχρονη εποχή όπου η πίεση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιβάλει μία τέλεια εξωτερική εμφάνιση, η χρήση των συμπληρωμάτων διατροφής και των σκευασμάτων πρωτεΐνης, αλλά και οι δίαιτες ‘’express’’, έχουν γίνει πολύ δημοφιλείς πρακτικές στους νέους και στα παιδιά. Προβάλλονται ως εύκολες και γρήγορες λύσεις για μία καλή φυσική κατάσταση, αλλά στην πραγματικότητα κρύβουν πολλούς κινδύνους για την υγεία.

Τα σκευάσματα πρωτεΐνης θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μονό σε περιπτώσεις που δεν καλύπτονται οι ημερήσιες ανάγκες ενός ατόμου σε πρωτεΐνη και πάντα με τη συμβουλή γιατρού ή διατροφολόγου. Η υπερβολική κατανάλωση πρωτεΐνης μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, έλλειψη ασβεστίου, πεπτικά προβλήματα, σοβαρές βλάβες στα νεφρά, στο συκώτι και στην καρδιά. Ορισμένα συμπληρώματα πρωτεΐνης περιέχουν επιβλαβή συντηρητικά και βαριά μέταλλα όπως το αρσενικό, ο υδράργυρος, ο μόλυβδος και το κάδμιο, η αυξημένη πρόσληψη των οποίων  έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου.

Στην ίδια λογική κινούνται και τα συμπληρώματα διατροφής τα οποία μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες όταν καταναλώνονται αλόγιστα. Η υπερβολική πρόσληψη βιταμινών και μετάλλων μπορεί να οδηγήσει σε τοξικότητα οδηγώντας σε νεφρική ή ηπατική βλάβη και γαστρεντερικά προβλήματα.

Οι δίαιτες πάλι, οι οποίες αποκλείουν ολόκληρες ομάδες τροφών (πχ. δίαιτες χαμηλής πρόσληψης υδατανθράκων), μπορεί να οδηγήσουν σε έλλειψη βιταμινών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων και φυτικών ινών προκαλώντας κόπωση, αδυναμία, προβλήματα στο μεταβολισμό και στην ανάπτυξη των παιδιών και των νέων, κατάθλιψη και νευρική ανορεξία.

Δυστυχώς, αυτά τα προϊόντα διαφημίζονται συνέχεια σε όλα τα μέσα, υποσχόμενα γρήγορα και θεαματικά αποτελέσματα και είναι πάρα πολύ εύκολη η πρόσβαση σε αυτά. Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό οι επαγγελματίες υγείας, γιατροί και διατροφολόγοι, αλλά και οι εκπαιδευτικοί να ενημερώνουν τα παιδιά και τους νέους για τους κίνδυνους που εγκυμονούν οι παραπάνω κακές πρακτικές. Πρέπει να προβάλλεται η επιλογή της ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής, αλλά και της άσκησης, ως η καλύτερη επιλογή για την υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών και των νέων.

Δημούδη Άννα

https://www.iatronet.gr/diatrofi/adynatisma-diaita/article/26407/poioys-kindynoys-kryvoyn-oi-exantlitikes-diaites.html

https://www.onmed.gr/diatrofi/story/365984/otan-i-exantlitiki-diaita-katastrefei-to-metavolismo

https://www.onmed.gr/ygeia/story/369705/proteines-4-kindynoi-apo-tin-ypervoliki-katanalosi

Michael Jordan 3.0

 

O Anthony Edwards, γνωστός με το ψευδώνυμο Ant-Man, είναι ένας εικοσιδυάχρονος Αμερικανός μπασκετμπολίστας. Φοράει την φανέλα των Timberwolves και τους έχει οδηγήσει στην τρίτη θέση στη Δύση. Απέκλεισε μόλις τώρα τους Suns του Kevin Durant και του Devin Booker, χωρίς να τους χαρίσει ούτε έναν αγώνα νικώντας 4-0. Κάτι τρομερό για έναν τόσο νεαρό αθλητή.

Ο Anthony Edwards έχει ανά παιχνίδι 25.9 πόντους, 5.4 ριμπάουντ και 5.1 ασίστ. Στατιστικά καλύτερα απ’ τον Stephen Curry και τον Allen Iverson όταν ήταν και αυτοί 22 χρονών. Δύο παίκτες που άλλαξαν το NBA. Είναι φυσικό, λοιπόν, να περιμένουμε πολλά απ’ αυτόν τον παίκτη. Μάλιστα, αναλυτές και πρώην παίκτες της διοργάνωσης του NBA, υποστηρίζουν ότι ο “Ant-Man” έχει την δυνατότητα να γίνει ο επόμενος Michael Jordan, ακόμα και ο ίδιος παραδέχτηκε ότι έχουν πολλές ομοιότητες.

Κατά τη γνώμη μου ένας Michael Jordan θα υπάρξει, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι ο ουρανός είναι το όριο για το πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει αυτός ο παίκτης. Έχει κάνει φοβερά πράγματα σε μία νεαρή ηλικία, σε σημείο που τον συγκρίνουν με τον καλύτερο παίκτη όλων των εποχών. Με λίγα λόγια ο Anthony Edwards είναι ένας εκπληκτικός παίκτης.

 

Πηγές

·        https://en.wikipedia.org/wiki/Anthony_Edwards_(basketball)

·        https://www.nba.com/player/1630162/anthony-edwards

·        https://www.statmuse.com/nba/ask/stephen-curry-stats-at-22-years-old

·        https://www.statmuse.com/nba/ask/allen-iverson-stats-at-22-years-old

·        https://www.si.com/nba/grizzlies/news/nba-legend-makes-strong-anthony-edwards-ja-morant-statement

·        https://www.si.com/nba/timberwolves/news/analyzing-stephen-a-smiths-anthony-edwards-comp-to-mj-kobe-vince

·        https://www.si.com/nba/bulls/off-the-court/michael-jordan-says-he-sees-similarities-between-anthony-edwards-game-and-his

·        https://www.gazzetta.gr/basketball/nba/2329477/sans-timpergoylbs-116-122-telos-i-poreia-toy-foinix-meta-apo-skoypa-vid

Κωνστανταρόπουλος Γιώργος

Η Aμ, ο Σαλβαντόρ και ο Πάμπλο

 Γίνεται πολύς λόγος, και όχι αναίτια, για τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης και για τις συνέπειές τους σχεδόν σε κάθε τομέα της ανθρώπι...