Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΕΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΔΕΘ)

 

Με αφορμή την 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης που διεξάγεται τον Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη, θα ανατρέξουμε λίγο, στην ιστορία της. Η πρώτη Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης εγκαινιάστηκε στις 3 Οκτωβρίου του 1926 και σήμερα διοργανώνεται από τη HELEXPO σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη ενός σημαντικού κεφαλαίου για την οικονομία της πόλης. Πρόκειται για μια ετήσια εμπορική εκθεσιακή εκδήλωση μεγάλης σημασίας για την Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που λαμβάνει χώρα στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Κατά τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 οι Έλληνες εκθέτες που συμμετείχαν στις διοργανώσεις ανέρχονταν σε 400, ενώ οι ξένοι έφταναν τους 1.500 κατά μέσο όρο ανά διοργάνωση. Το 1967, μάλιστα, οι επισκέπτες άγγιξαν τον αριθμό ρεκόρ του 1,7 εκατομμυρίου. Κάθε χρόνο συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό επισκεπτών, φέτος δε, ξεπέρασε τις προσδοκίες, προσελκύοντας 221.375 επισκέπτες, αριθμό που την ανέδειξε ως την πιο επιτυχημένη, με κριτήριο την επισκεψιμότητα ΔΕΘ, από το 2019 και έπειτα.

Στη δεκαετία του ’70 κατασκευάστηκαν τα μεγαλύτερα περίπτερα της ΔΕΘ-Helexpo, τα οποία λειτουργούν μέχρι και σήμερα, ενώ το 1973 διοργανώθηκαν οι πρώτες κλαδικές εκθέσεις, η Διεθνής Έκθεση Γούνας και η Διεθνής Έκθεση Μαρμάρου.

Επίσης, εκτός από την ευθύνη διοργάνωσης της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, έχει στο ενεργητικό της και την διοργάνωση άλλων κλαδικών εκθέσεων, περισσότερων από 15, ετησίως. Αυτό που ξεχωρίζει είναι ότι κάθε χρόνο τιμάται μια χώρα, με την Γερμανία να είναι η φετινή τιμώμενη χώρα.

Φέτος, η Διεθνής Έκθεση επικεντρώθηκε στις σύγχρονες προκλήσεις για τη χώρα και στους κρίσιμους τομείς της οικονομίας, στα νέα τεχνολογικά μέσα, την καινοτομία, με μια μεγάλη συμμετοχή 1.300 εκθετών περίπου, με διεθνείς συμμετοχές, με Music Events αλλά και με μια δυναμική παρουσία Επιμελητηρίων και Περιφερειών.

Τέλος θα λέγαμε ότι η ΔΕΘ-Helexpo αποτελεί επίσημο σύμβουλο της πολιτείας σε θέματα εκθεσιακής πολιτικής και ένας φορέας που προωθεί την οικονομική ανάπτυξη, την καινοτομία και τη διαπολιτισμικότητα.

 

Στέφανος – Ανατόλιος Τόσιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Aμ, ο Σαλβαντόρ και ο Πάμπλο

 Γίνεται πολύς λόγος, και όχι αναίτια, για τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης και για τις συνέπειές τους σχεδόν σε κάθε τομέα της ανθρώπι...