Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021

Πνευματικά δικαιώματα στο διαδίκτυο

 

           Ποιος αναμεσά μας δε βλέπει ταινίες ή ακούει μουσική παράνομα από το διαδίκτυο; Ή ποιος από μας δεν έχει χρησιμοποιήσει κάποιο άρθρο, μια εικόνα, μία φράση που είδαμε και μας άρεσε χωρίς καμία αναφορά στο δημιουργό; Για τον καθένα μας είναι πολύ βολικό και οικονομικό να αποθηκεύσει ή να επαναδημοσιεύσει κάτι που του τράβηξε το ενδιαφέρον, χωρίς όμως η δυνατότητα αυτή να σημαίνει πως έχουμε το δικαίωμα να το κάνουμε. 

     Η παρερμηνεία αυτή έχει οδηγήσει στην αλόγιστη αναπαραγωγή πνευματικών έργων, η οποία παραβιάζει τη πνευματική ιδιοκτησία και έχει αρνητικές συνέπειες αφ’ ενός για τον ιδιοκτήτη, αφ’ ετέρου για τον ίδιο τον χρήστη. Παρότι έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες αντιμετώπισης αυτού του ζητήματος, όπως η λήψη αυστηρών μέτρων κατά της παράνομης αναπαραγωγής και η θέσπιση νόμων που προστατεύουν τα πνευματικά δικαιώματα, το κατέβασμα-μπλοκάρισμα ιστοσελίδων,  η απέραντη έκταση του διαδικτύου καθιστά αδύνατο τον απόλυτο έλεγχο της κατάστασης. 

        Έτσι για την επίλυση αυτού του θέματος απαιτείται όχι μόνο αυστηρή νομοθεσία αλλά και η δική μας συμβολή, καθώς οφείλουμε να σεβόμαστε την πνευματική ιδιοκτησία, ελέγχοντας τις πηγές πληροφόρησης μας και τις άδειες αναπαραγωγής που τις συνοδεύουν καθώς και να αποφεύγουμε ύποπτες-αναξιόπιστες ιστοσελίδες.

                                             Βασιλειάδης Κωνσταντίνος

 

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Μπράβο Κωνσταντίνε εξαιρετική χρήση του λόγου και πολύ ενδιαφέρον θέμα

Η Aμ, ο Σαλβαντόρ και ο Πάμπλο

 Γίνεται πολύς λόγος, και όχι αναίτια, για τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης και για τις συνέπειές τους σχεδόν σε κάθε τομέα της ανθρώπι...