Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2021

                      Μέρες γιορτών και ξεκούρασης . Για τις μέρες αυτές  σας προτείνω μια ιδιαίτερη ταινία .

INCEPTION (2010),CristopherNolan


 


Πρόκειται για μια ταινία που αναμειγνύει δράμα, μυστήριο και δράση, ενώ παράλληλα εστιάζει στην ανθρώπινη ψυχοσύνθεση και σε κάτι που όλοι έχουμε κοινό, το όνειρο.

Αφορά έναν επαγγελματία κλέφτη ονείρων -ιδεών ο οποίος, μαζί με την ομάδα του, αναλαμβάνει μία τελευταία αποστολή: την εμφύτευση μιας ιδέας στο μυαλό ενός ατόμου, αποστολή που θα αποδειχτεί θανάσιμα επικίνδυνη.

Κύριος θεματικός άξονας της είναι το όνειρο και κατ’ επέκταση το ανθρώπινο υποσυνείδητο. Σε μία συνεχή εναλλαγή μεταξύ πραγματικότητας και ονείρου ασχολείται με το πώς μπορούμε να καθοδηγηθούμε σε ένα κόσμο όπου συνυπάρχουν όνειρο και πραγματικότητα.

Ο σκηνοθέτης χρησιμοποιεί αρκετούς συμβολισμούς . Αναφέρω τις σκηνές  όπου ο πρωταγωνιστής της ταινίας, ο Ντι Κάπριο, χρησιμοποιούσε μια σβούρα για να καταλάβει αν βρισκόταν σε όνειρο ή όχι. Έτσι,  όταν την έστριβε, και αν εκείνη δεν σταματούσε να γυρίζει, αυτό σήμαινε ότι βρισκόταν μέσα σε όνειρο.

Οι κριτικοί αποθέωσαν την ταινία και την χαρακτήρισαν σαν ένα από τα κορυφαία έργα του Νόλαν, ο οποίος με την σκηνοθεσία του καταφέρνει όχι μόνο να ενεργοποιήσει και να προβληματίσει τον θεατή αλλά και να σαγηνέψει με εντυπωσιακά πλάνα. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις συγκλονιστικές ερμηνείες των ηθοποιών, καθιστούν αυτή τη ταινία ένα από τα κλασσικά του σύγχρονου κινηματογράφου .

Μια ιδιαίτερη ταινία που αποτελεί μια καλή πρόταση για τις γιορτές.

                                   Κωνσταντίνος Βασιλειάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η μουσική ως μέσο έκφρασης

  Η μουσική είναι μία από τις πιο σημαντικές τέχνες. Από την αρχαιότητα ακόμη βλέπουμε την σημασία της για διάφορους πολιτισμούς αλλά και τι...