Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2022

Ιστορικό και σκοπός του ευρώ στην ΕΕ

 Πριν από είκοσι χρόνια, την 1η Ιανουαρίου 2002, περίπου 300 εκατομμύρια Ευρωπαίοι από 12 χώρες είχαν ένα ολοκαίνουργιο νόμισμα, το ευρώ. Από τη Λισαβόνα μέχρι το Ελσίνκι και την Αθήνα, οι πολίτες έχουν την ευκαιρία, να ψωνίσουν σε ευρώ και να ταξιδέψουν στο εξωτερικό χωρίς να αλλάξουν το νόμισμα.

Γιατί χρειάζεται ένα κοινό νόμισμα

 Από τα τέλη της δεκαετίας του 1960, ο μόνιμος στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν η ίδρυση μιας Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ) για να συντονίζει τις οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές, να εφαρμόζει κοινή νομισματική πολιτική και να χρησιμοποιεί το κοινό νόμισμα.

Ένα ενιαίο νόμισμα έχει πολλά πλεονεκτήματα: διευκολύνει τις διασυνοριακές εμπορικές συναλλαγές, βελτιώνει την οικονομική απόδοση και παρέχει στους καταναλωτές περισσότερες επιλογές και ευκαιρίες. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία παρεμποδίζεται από διάφορα πολιτικά και οικονομικά εμπόδια, όπως μερικές φορές η ανεπαρκής πολιτική βούληση, οι διαφωνίες για τις οικονομικές προτεραιότητες ή η διεθνής αναταραχή της αγοράς. Όλα αυτά τα εμπόδια έπρεπε να ξεπεραστούν για να ανοίξει ο δρόμος για μια οικονομική και νομισματική ένωση.

Στα πρώτα 20 χρόνια της γέννησης του ευρώ, έχουμε πετύχει πολλά, ωστόσο πρέπει να γίνουν περισσότερα.

Πρέπει να συμβαδίσουμε με το ρυθμό της καινοτομίας και να ενισχύσουμε τον διεθνή ρόλο του ευρώ. Το ίδιο το ευρώ πρέπει να προσαρμοστεί στην ψηφιακή εποχή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υποστηρίζουμε και συμβάλλουμε στο συνεχές έργο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με την ψηφιακή μορφή του νομίσματός μας.

Καθώς ο κόσμος ανακάμπτει από την πανδημία, είναι καιρός να ενώσουμε τις προσπάθειες και τους πόρους μας για να επωφεληθούμε από τον ταχέως εξελισσόμενο κόσμο και να ανταποκριθούμε σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Κανένα από αυτά τα προβλήματα δεν μπορεί να λυθεί από μια χώρα που ενεργεί μόνη της. Το ευρώ αποδεικνύει τι μπορούμε να πετύχουμε μέσω της συνεργασίας· ας το χρησιμοποιήσουμε ως σύμβολο της δέσμευσής μας να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο και χωρίς αποκλεισμούς μέλλον για τις μελλοντικές γενιές.

                                                                Βασιλίνα Ζηκίδη 

https://european-union.europa.eu/institutions-law-budget/euro/history-and-purpose_el

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η μουσική ως μέσο έκφρασης

  Η μουσική είναι μία από τις πιο σημαντικές τέχνες. Από την αρχαιότητα ακόμη βλέπουμε την σημασία της για διάφορους πολιτισμούς αλλά και τι...