Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022

Ο ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ


Ο Λευκός Πύργος της Θεσσαλονίκης είναι οχυρωματικό έργο οθωμανικής κατασκευής. Κτίστηκε τον 15ο αιώνα, μετά την άλωση της Θεσσαλονίκης από τους Οθωμανούς το 1430. Στη μακρά ιστορία του αναφέρεται με διάφορες ονομασίες ανάλογα με τη χρήση που είχε Πύργος των Γενιτσάρων και Πύργος του αίματος, όταν έγινε φυλακή και τόπος εκτέλεσης κατάδικων. Το 1883, με διαταγή του σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ Β’ ο Πύργος ασπρίζεται και του δίνεται η ονομασία Λευκός. Μετά την απελευθέρωση της πόλης το 1912 και την ενσωμάτωσή της στο ελληνικό κράτος, ο Πύργος είχε διάφορες χρήσεις. Με τον καιρό έγινε το σύμβολο της Θεσσαλονίκης, αφού απόμεινε από το 1911 να στέκει μόνος στην παραλία, ύστερα από την κατεδάφιση του θαλάσσιου και του ανατολικού τείχους και του περιβόλου του. 


Ο Λευκός Πύργος είναι κυλινδρική κατασκευή με ύψος 33,9 μέτρα  και διάμετρο 22,7 μέτρα. Έχει έξι ορόφους οι οποίοι επικοινωνούν με εσωτερικό κλιμακοστάσιο μήκους 120μ. Ο τελευταίος όροφος προσφέρει εξαιρετική θέα του γύρω τοπίου της πόλης και της θάλασσας. Όπως δείχνουν οι ιστορικές μαρτυρίες αλλά και η εσωτερική διαρρύθμιση των χώρων, ο πύργος δεν είχε μόνο αμυντική χρήση αλλά ήταν και στρατιωτικό κατάλυμα. Το 1983 έγινε η αναστήλωση του μνημείου και η μετατροπή του σε εκθεσιακό χώρο.

ΑΛΕΞΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΑ

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9B%CE%B5%CF%85%CE%BA%CF%8C%CF%82_%CE%A0%CF%8D%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%82

http://www.lpth.gr/istoria-w-74399.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η μουσική ως μέσο έκφρασης

  Η μουσική είναι μία από τις πιο σημαντικές τέχνες. Από την αρχαιότητα ακόμη βλέπουμε την σημασία της για διάφορους πολιτισμούς αλλά και τι...