Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022

ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

                           Ναός της του Θεού Σοφίας Θεσσαλονίκης


Ο ναός της του Θεού Σοφίας της Θεσσαλονίκης είναι ένας από τους παλαιότερους και σπουδαιότερους χριστιανικούς ναούς της πόλης. Βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αγίας Σοφίας και Ερμού. Είναι αφιερωμένος στον Χριστό, τον αληθή Λόγο και τη Σοφία του Θεού. Λειτουργεί, μέχρι σήμερα, ως καθεδρικός ναός αποτελώντας ταυτόχρονα αναγνωρισμένο Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO (1988). Ο ναός της Αγίας Σοφίας της Θεσσαλονίκης έχει κτιστεί τέλη 7ου αι. – αρχές 8ου αι. στη θέση μιας μεγάλης πεντάκλιτης παλαιοχριστιανικής βασιλικής, που καταστράφηκε πιθανόν από σεισμό. Το 1204 η Αγία Σοφία μετατράπηκε προσωρινά σε καθεδρικό ναό των Καθολικών ενώ το 1523 έγινε μουσουλμανικό τέμενος.


Στις 29 Ιουνίου του 1913 και ενώ είχε μεσολαβήσει η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τον ελληνικό στρατό, ο ναός έγινε εκ νέου τόπος χριστιανικής λατρείας. Ο ναός υπέστη σοβαρές ζημιές από τον σεισμό του 1978 και η αποκατάστασή του διήρκησε περίπου είκοσι χρόνια. Η Αγία Σοφία είναι χτισμένη στον αρχιτεκτονικό τύπο βασιλικής με τρούλο. Οι κίονες του κεντρικού κλίτους είναι τραβηγμένοι προς τα πλάγια, ώστε ο κεντρικός χώρος του ναού να έχει σχήμα ισοσκελούς σταυρού. Έτσι μπορεί να θεωρηθεί μια μεταβατική μορφή μεταξύ βασιλικής με τρούλο και του εγγεγραμμένου σταυροειδούς που κυριαρχεί στην βυζαντινή ναοδομία από τον 10ο αιώνα και μετά. Η ζωγραφική διακόσμηση παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Ξεχωρίζουν το ψηφιδωτό στην καμάρα του Ιερού Βήματος και το ψηφιδωτό της Ανάληψης στον τρούλο. Οι τοιχογραφίες στους τοίχους και τα παράθυρα εικονίζουν μοναχούς και τοπικούς αγίους.

                                                ΛΑΤΣΗ ΕΛΙΑ

ΠΗΓΕΣ:   https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%B3%CE%AF%CE%B1_%CE%A3%CE%BF%CF%86%CE%AF%CE%B1_(%CE%98%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%BA%CE%B7)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η μουσική ως μέσο έκφρασης

  Η μουσική είναι μία από τις πιο σημαντικές τέχνες. Από την αρχαιότητα ακόμη βλέπουμε την σημασία της για διάφορους πολιτισμούς αλλά και τι...