Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022

ΝΑΟΣ ΟΣΙΟΥ ΔΑΥΙΔ (ΑΝΩ ΠΟΛΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ)

                            

Το παλαιό καθολικό της Μονής Λατόμου, γνωστό σήμερα ως Ναός του Οσίου Δαυίδ, είναι παλαιοχριστιανικό μνημείο της Θεσσαλονίκης. Βρίσκεται στην Άνω Πόλη, στο τέλος της οδού Αγίας Σοφίας. Ο ναός ήταν αρχικά αφιερωμένος στον Χριστό Σωτήρα ή κατ’ άλλους στον Προφήτη Ζαχαρία. Με την άλωση της Θεσσαλονίκης το 1430 μετατράπηκε σε τζαμί και στις αρχές του 20ού αι., όταν επανήλθε στη χριστιανική λατρεία, του αποδόθηκε επίσης η ονομασία Όσιος Δαβίδ για να τιμηθεί ο σημαντικός ασκητής άγιος της Θεσσαλονίκης. Η προσωνυμία του «Λατόμου» οφείλεται στα λατομεία που υπήρχαν στην περιοχή.

Στην αρχική του μορφή ο ναός αποτελούσε ένα τετράγωνο κτίσμα με αψίδα στα ανατολικά και μέσα στο τετράγωνο σχηματιζόταν ισοσκελής σταυρός από τέσσερα μικρά διαμερίσματα στις γωνίες. Το κτήριο διέθετε επίσης τρούλο, ο οποίος μετέπειτα αντικαταστάθηκε από κεραμωτή στέγη. Η δυτική πλευρά του κτηρίου, απ’ όπου γινόταν η είσοδος, έχει καταστραφεί και έτσι η σημερινή είσοδος βρίσκεται στη νότια πλευρά.

Το ψηφιδωτό στην αψίδα του Ιερού απεικονίζει το όραμα του προφήτη Ιεζεκιήλ και χρονολογείται στα τέλη του 5ου αι., περίοδος που κτίστηκε ο ναός. Απεικονίζει, στο κέντρο, τον Χριστό σε εφηβική ηλικία να κάθεται πάνω σε ένα πολύχρωμο φωτεινό τόξο. Κάτω από τα πόδια του κυλούν οι τέσσερις ποταμοί του παραδείσου: Φισών, Γεών, Τίγρης και Ευφράτης. Γύρω του εικονίζονται τα σύμβολα των τεσσάρων ευαγγελιστών: Ματθαίου, Μάρκου, Λουκά και Ιωάννη. Το ψηφιδωτό χαρακτηρίζεται από έντονους χρωματικούς τόνους, χαρακτηριστικό της παλαιοχριστιανικής ψηφιδογραφίας.

                                      Μουλλαϋμέρι Αλεξάνδρα

Πηγέςhttps://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%BF%CE%BD%CE%AE_%CE%9B%CE%B1%CF%84%CF%8C%CE%BC%CE%BF%CF%85

https://www.thessalonikitourism.gr/index.php/el/component/k2/item/345-church-of-osios-david-catholicon-of-the-latomos-monastery

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η μουσική ως μέσο έκφρασης

  Η μουσική είναι μία από τις πιο σημαντικές τέχνες. Από την αρχαιότητα ακόμη βλέπουμε την σημασία της για διάφορους πολιτισμούς αλλά και τι...