Στα 17 του χρόνια, ο νεαρός καλαθοσφαιριστής Χάνσελ Εμμάνουελ Ντονάτο Ντομίνγκεζ έλαβε τον Αύγουστο του 2021 την πρώτη του υποτροφία για το TSU, φέρνοντας το όνειρό του να παίξει στο NBA ακόμα πιο κοντά.
Τι κάνει την ιστορία αυτή, όμως, ξεχωριστή;
Το ανερχόμενο αυτό "διαμάντι" διαθέτει μια ιδιαιτερότητα: παίζει με ένα μόνο χέρι... Ο Χάνσελ έχασε το χέρι του στα 6 του χρόνια σε ατύχημα, κάτι το οποίο τον καθιστά σωματικά ανάπηρο. Ωστόσο, όχι απλά δε τα παράτησε, άλλα επέδειξε το ταλέντο του σε τέτοιο επίπεδο, ώστε ο μπασκετικός κόσμος να παραληρεί για τις δυνατότητές του. Έλαβε την πρώτη του κολεγιακή υποτροφία και τώρα βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στο επαγγελματικό μπάσκετ.
Το κατόρθωμα του Χάνσελ αποτελεί απόδειξη πως η αναπηρία δεν είναι αρκετή για να αποτρέψει κανέναν από το να πραγματοποιήσει τα όνειρά του. Το κοινωνικό σύνολο αντιμετωπίζει την πλειοψηφία των αναπήρων ως κάτι κατώτερο και υποτιμά τις δυνατότητές τους, δημιουργώντας μια διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στους "κανονικούς" και τους "ανάπηρους". Η υποτιμητική αυτή αντιμετώπιση αποτελεί απόρροια της αντίληψης πώς η διαφορετικότητα είναι χαρακτηριστικό κατωτερότητας, μια αντίληψη η οποία διαδίδεται όλο και περισσότερο. Συνέπεια της συγκεκριμένης κοινωνικής στάσης είναι η κοινωνική απομόνωση των αναπήρων αλλά και ο περιορισμός της ανάδειξης των δυνατοτήτων τους.
Ωστόσο, μια λογική σκέψη οδηγεί στο συμπέρασμα πως η στάση αυτή προς τους ανάπηρους είναι τελείως παράλογη. Η αναπηρία τους δεν είναι και δεν πρέπει να είναι παράγοντας περιορισμού τους. Μπορούν να ζήσουν όμορφα, να ερωτευτούν, να κάνουν οικογένεια και, όπως ο Χάνσελ, να πετύχουν τα όνειρά τους. Είναι προφανές πως η αναπηρία αποτελεί παράγοντα που αυξάνει τη δυσκολία για το δρόμο προς την επιτυχία. Όμως, η επίτευξη του στόχου είναι πολύ πιο γλυκιά όταν ο δρόμος είναι δύσκολος ….
Καταλήγοντας, είναι φανερό πως η αναπηρία δεν πρέπει να αποτελεί αιτία περιορισμού του ατόμου για την πραγματοποίηση των στόχων του. Ό,τι "χάνει" κανείς σωματικά ή και εγκεφαλικά, το αναπληρώνει με την ψυχική του δύναμη η οποία μπορεί να οδηγήσει στην επίτευξη ακόμη και των πιο μακρινών ονείρων. Είναι σημαντικό, επομένως, να δοθεί η ευκαιρία σε όλους, ανεξαιρέτως, να πετύχουν χωρίς να περιορίζονται από μια πιθανή αναπηρία τους.
Γιατί όσο δύσκολο και να φαίνεται να το πιστέψει κανείς, μπορούν να τα καταφέρουν….
ΝΙΚΟΣ ΓΑΛΑΝΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου