Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022

Πανδημία: Επιπτώσεις και ασφυκτική ζωή των εφήβων

        Η καραντίνα προκάλεσε εντυπωσιακά μεγάλα προβλήματα στους εφήβους και στην καθημερινότητα τους. Έχουν περάσει μόλις δύο χρόνια και οι επιπτώσεις έχουν ήδη αρχίσει να  εμφανίζονται. Τόσο ο εγκλεισμός όσο και η περιθωριοποίηση των  εξόδων  τους  είναι αρκετά, ώστε να βγουν εκτός ελέγχου. Μεγάλο ποσοστό εφήβων έγιναν εσωστρεφείς και μοναχικοί με συνέπεια να απομακρυνθούν και από κοντινά τους πρόσωπα. Έτσι, έχοντας αποξενωθεί τελείως από τις παρέες τους χάνουν και το αίσθημα της αλληλοκατανόησης.

           Πιστεύω πως όλο το θέμα της πανδημίας προκάλεσε ανεπανόρθωτες ζημιές, οι οποίες ήταν αρκετές, ώστε να επηρεάσουν και άλλες ασχολίες του εφήβου όπως για παράδειγμα το σχολείο. Περνώντας μια κακή περίοδο στη ζωή τους βλάπτεται κατά πολύ  η επίδοσή τους και μπορεί να τους αποβεί μοιραία στη συνολική τους εικόνα. Έτσι, απογοητεύονται και βρίσκουν ακόμα μια αφορμή  για να τα παρατήσουν. Ακόμα, κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν δυσκολίες σχετικά με το θέμα της τηλεκπαίδευσης. Κατά την περίοδο της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης οι έφηβοι  αποξενώθηκαν από τα καθήκοντα και τα διαβάσματά τους έχοντας αντίκτυπο και στην μετέπειτα ζωή τους.

       Τώρα, δύο χρόνια μετά οι μαθητές είναι υποχρεωμένοι να ανταπεξέλθουν καθημερινά στην ύλη και στα καθήκοντα του σχολείου χωρίς να έχουν τις απαραίτητες γνώσεις που χρειάζεται. Παράλληλα καθοριστικό ρόλο σε ότι αφορά την ψυχολογική τους κατάσταση έπαιξαν  και οι γονείς. Τόσο ο απότομος εγκλεισμός όσο και η συνεχής και καθημερινή συναναστροφή  των μελών της οικογένειας δεν αφήνει τον έφηβο να εκτονωθεί και να περάσει λίγο χρόνο μόνος του επηρεάζοντας την ψυχική τους υγεία αρνητικά.     

          Η πανδημία γενικότερα προκάλεσε οικονομικές και ψυχολογικές ‘καταστροφές’ οι οποίες θα αλλάξουν τους πάντες ριζικά. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν έχει δείξει ολοκληρωτικά τα αποτελέσματά της, καθώς και ότι θα αργήσουμε στη συνέχεια να καλύψουμε τα κενά που μας έχει προκαλέσει.

                                     Αθανασιάδου Αναστασία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η μουσική ως μέσο έκφρασης

  Η μουσική είναι μία από τις πιο σημαντικές τέχνες. Από την αρχαιότητα ακόμη βλέπουμε την σημασία της για διάφορους πολιτισμούς αλλά και τι...