Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022

ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

 11 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού

Στην Ελλάδα, η ημέρα του παιδιού γιορτάζεται στις 11 Δεκεμβρίου – γενέθλια ημέρα της UNICEF – που ιδρύθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1946 για να βοηθήσει τα παιδιά της κατεστραμμένης από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο Ευρώπης. Σήμερα οι ημερομηνίες αυτές αποτελούν την αφορμή για την ενημέρωση και κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας και των πολιτών για την ανάγκη προάσπισης των δικαιωμάτων των παιδιών και την αντιμετώπιση της παραβίασής τους. Όλα το παιδιά – χωρίς διάκριση γλώσσας, φύλου, χρώματος, θρησκείας, καταγωγής, απόψεων, εμφάνισης – έχουν δικαίωμα να ζήσουν σε έναν κόσμο χωρίς βία και φτώχεια ,σ’ έναν κόσμο ανθρώπινο, δίκαιο και ειρηνικό.

Έχουμε ευθύνη να προστατέψουμε τα παιδιά από κάθε μορφή βίας, παραμέλησης, κακοποίησης, εκμετάλλευσης με την ανάληψη δράσεων ώστε να ενισχύσουμε την προσωπικότητά τους και να ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή τους σε μια ομαλή κοινωνική ζωή. Οφείλουμε να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπειά τους και να τα ενδυναμώσουμε με τις αξίες της ελευθερίας, της ισότητας και της αλληλεγγύης ώστε να αποκτήσουν τα εφόδια, όταν θα αποτελέσουν, αργότερα, ενεργά μέλη της κοινωνίας.

                                                ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΙΚΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η μουσική ως μέσο έκφρασης

  Η μουσική είναι μία από τις πιο σημαντικές τέχνες. Από την αρχαιότητα ακόμη βλέπουμε την σημασία της για διάφορους πολιτισμούς αλλά και τι...