Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022

EX MACHINA (Από μηχανής)

 Πρόκειται για μία αξιόλογη ταινία επιστημονικής φαντασίας, με στοιχεία θρίλερ, το οποίο μέσα από ένα πολύ ιδιαίτερο ερωτικό τρίγωνο, το φιλμ πραγματεύεται το θέμα της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο προγραμματιστής Caleb Smith, ο οποίος εργάζεται για την κυρίαρχη εταιρεία μηχανών αναζήτησης, Blue Book, κερδίζει έναν διαγωνισμό για μια επίσκεψη μιας εβδομάδας στο πολυτελές σπίτι του Nathan Bateman ο οποίος ειναι ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας. Ο Nathan ζει σε ένα σύγχρονο σπίτι δίπλα σε έναν καταρράκτη και σε λόφους αναρρίχησης και είναι μόνος εκτός από έναν υπηρέτη που ονομάζεται Kyoko, ο οποίος σύμφωνα με τον Nathan δεν μιλά αγγλικά. Μετά την άφιξη του Κέιλεμπ, ο Nathan του αποκαλύπτει ότι έχει φτιάξει ένα ανδροειδές ονόματι Ava το οποίο μπορεί να σκέφτεται και να συμπεριφέρεται σαν αληθινός άνθρωπος με την βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης. Ο Κέιλεμπ θα βρεθεί εκεί για να βοηθήσει τον Νέιθαν να επιβεβαιώσει αν είναι πετυχημένη η νέα του δημιουργία: μια γυναίκα με Τεχνητή Νοημοσύνη, αυτόνομη σκέψη και συναίσθημα, η Εϊβα. Γρήγορα όμως ο Κέιλεμπ θα συνειδητοποιήσει ότι βρίσκεται εγκλωβισμένος σ' ένα χρυσό κλουβί, πιόνι στα σχέδια του Νέιθαν, χωρίς τρόπο διαφυγής.

Ο Κέιλεμπ, ουσιαστικά εν αγνοία του, λαμβάνει μέρος σ' ένα Πείραμα Τούρινγκ, όπου ένας άνθρωπος αλληλεπιδρά μ' έναν υπολογιστή. Αν ο άνθρωπος δεν ξέρει πως αλληλεπιδρά μ' ένα κομπιούτερ, κι επομένως θεωρήσει πως είναι άνθρωπος, τότε το πείραμα θεωρείται επιτυχές. Το Πείραμα είναι σχετικά απλό και εκτελείται με τρόπο που ο άνθρωπος που συμμετέχει δεν ξέρει αν οι απαντήσεις προέρχονται ή όχι από τον υπολογιστή. Αν δηλαδή, η μηχανή όντως "σκέφτεται" ή προσποιείται.

Λόγοι για να την δείτε: Πιστεύω ότι είναι μια καταπληκτική ταινία η οποία δείχνει τα όρια της επιστήμης και της τεχνολογίας αλλά και τους κινδύνους που μπορεί να επιφέρει η τεχνητή νοημοσύνη. Δείχνει τις συνέπειες από την δημιουργία  μιας ουσιαστικά σχεδόν ανθρώπινης και νοήμων ζωής, η οποία έχει όλες τις γνώσεις του κόσμου (κυριολεκτικά και μη), αλλά η οποία δεν τις έχει ζήσει προσωπικά και θέλει απεγνωσμένα να τις βιώσει, χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε μέσο μπορεί (στην συγκεκριμένη περίπτωση τον Caleb). Υπάρχουν πολλές φράσεις διάσημων ανθρώπων κατά την διάρκεια της ταινίας οι οποίες εξηγούν απόλυτα το νόημα της.

                                                        Χρόνια Πολλά

                                                     Κλαδάς Φίλιππος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η μουσική ως μέσο έκφρασης

  Η μουσική είναι μία από τις πιο σημαντικές τέχνες. Από την αρχαιότητα ακόμη βλέπουμε την σημασία της για διάφορους πολιτισμούς αλλά και τι...