Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022

Οδηγίες για να δίνετε ασφαλή κωδικό πρόσβασης

 

                                    


Στο προηγούμενο άρθρο είδαμε πως κάποιοι κακόβουλοι χρηστές του διαδικτύου μπορούν να μας υποκλέψουν τον κωδικό,  παραβιάζοντας τα προσωπικά μας δεδομένα.

Οι Χάκερς βρίσκουν τρόπο να σου «σπάνε» τον κωδικό, υπάρχουν όμως μερικές συμβουλές με τις οποίες θα μπορέσεις να έχεις έναν ασφαλή και ισχυρό κωδικό, τον όποιο όμως μπορείς και να θυμάσαι εύκολα.

Πρώτα από όλα πρέπει να αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε σαν κωδικό προσωπικά στοιχεία όπως ονόματα παιδιών, αδελφών, κατοικίδιων, αριθμοί τηλεφώνων, γενεθλίων . Γενικότερα πρέπει να αποφεύγουμε λέξεις που είναι πολύ συνηθισμένες.

Ένας  κωδικός πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 8 με 12 χαρακτήρες. Πρέπει να αποτελείται από αριθμούς, γράμματα κεφάλαια και πεζά, διάφορα σύμβολα, και όλα αυτά πρέπει να είναι ανακατεμένα μεταξύ τους χωρίς ένα σταθερό μοτίβο. Και φυσικά πρέπει για κάθε λογαριασμό να χρησιμοποιούμε διαφορετικό κωδικό.

Για να θυμάσαι πιο εύκολα τον κωδικό μπορείς να σκεφτείς ένα ξεχωριστό μοτίβο το οποίο είναι εύκολο να το θυμάσαι και είναι διαφορετικό για κάθε λογαριασμό. Για παράδειγμα μπορείς   στη μέση κάθε κωδικού να βάζεις το αρχικό και το τελευταίο γράμμα του site που χρησιμοποιείς. Μπορείς να χρησιμοποιείς τον αγαπημένο σου αριθμό, ο οποίος όμως, όπως αναφέραμε και πριν, δεν είναι κάποιος γνωστός , όπως τα γενέθλια σου. Φυσικά ένας τρόπος είναι να σημειώνεις όλους σου τους κωδικούς.

Καλό όμως είναι να έχουμε και ένα antivirus στον υπολογιστή μας για να μας προστατεύει και από άλλες απειλές. Γι’ αυτό και στο επόμενο άρθρο θα αναφερθώ  την σημασία  των antivirus.

 

                                  Βλαδίμηρος Αγαπίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η μουσική ως μέσο έκφρασης

  Η μουσική είναι μία από τις πιο σημαντικές τέχνες. Από την αρχαιότητα ακόμη βλέπουμε την σημασία της για διάφορους πολιτισμούς αλλά και τι...