Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2021

Οι προοπτικές της ΕΕ στο θέμα της διδασκαλίας και της εκμάθησης γλωσσών

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ως όραμα την δημιουργία ενός ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού συστήματος, το οποίο βασίζεται στην γνώση ξένων γλωσσών. Η γνώση πολλών γλωσσών είναι βασική, για την πραγματοποίηση σπουδών ή για την εύρεση εργασίας στο εξωτερικό. Παρόλα αυτά μελέτες δείχνουν ότι τα ποσοστά των μαθητών που έχουν τελειώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση και γνωρίζουν παραπάνω από μία γλώσσα είναι πολλή χαμηλά. Για αυτόν τον λόγο η επιτροπή υπέβαλε πρόταση για τον τρόπο εκμάθησης και διδασκαλίας γλωσσών:

· Η έμφαση στην διδασκαλία γλωσσών μέχρι το τέλος της υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

· Η εισαγωγή της γλωσσικής ευαισθητοποίησης στα σχολεία και στον επαγγελματικό τομέα, ώστε να μην υπάρχουν διαχωρισμοί στην εκμάθηση ξένων γλωσσών, καθώς και να λαμβάνονται υπόψη οι γλωσσικές ικανότητες κάθε ατόμου.

· Η ευκολότερη πρόσβαση, στην εκπαίδευση και σε πανεπιστήμια εξωτερικού για τους καθηγητές ξένων γλωσσών.

· Η χρήση καινοτόμων μεθόδων εκμάθησης ξένων γλωσσών μέσω ευρωπαϊκών εργαλείων όπως (eTwinning Πύλη Σχολικής Εκπαίδευσης)

Πηγή: https://ec.europa.eu/education/education-in-the-eu/council-recommendation-improving-teaching-and-learning-languages_el 

                                                            Ίων Φλούδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η μουσική ως μέσο έκφρασης

  Η μουσική είναι μία από τις πιο σημαντικές τέχνες. Από την αρχαιότητα ακόμη βλέπουμε την σημασία της για διάφορους πολιτισμούς αλλά και τι...