Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022

Παγκόσμια Ημέρα ατόμων με αναπηρία

 3 Δεκεμβρίου

Παγκόσμια Ημέρα ατόμων με αναπηρία

 Η 3η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί από τον Ο.Η.Ε. ως παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία. Στόχος είναι η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η αφύπνιση της κοινωνίας μας που αφορά στις δυνατότητες και στα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Τα άτομα με σωματική ή πνευματική αναπηρία αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους δυσκολίες όπως η προσβασιμότητα σε δημόσιους χώρους, στα μεταφορικά μέσα, στην εκπαίδευση, στην απασχόληση, στην υγειονομική περίθαλψη και στην εργασιακή αποκατάσταση. Επιπλέον, συχνά, παραμένουν στο περιθώριο στιγματισμένοι και κοινωνικά αποκλεισμένοι. Αισθάνονται την περιθωριοποίηση και τη στέρηση συμμετοχής σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής τους, δικαίωμα που πρέπει να είναι κοινό σε όλους τους πολίτες ενός κράτους.

Η ημέρα αυτή δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες, με διάφορες δράσεις, να εστιάσουν την προσοχή τους στην αύξηση του βαθμού ένταξης των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής.

Στο σχολείο, στόχο αποτελεί η αποδοχή της διαφορετικότητας, η ενσυναίσθηση και το αίσθημα της ατομικής και συλλογικής ευθύνης απ’ την πλευρά των μαθητών.

Με αφορμή αυτή την ημέρα, ας δεσμευτούμε, όσον αφορά στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, στην  υπεράσπιση των αναφαίρετων δικαιωμάτων αξιοπρέπειας και ευημερίας, την καλλιέργεια σεβασμού, αλληλεγγύης, αλληλοσεβασμού, καταπολέμησης των διακρίσεων βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα ζωής τους και δίνοντας νέες προοπτικές για την κοινωνική τους ενσωμάτωση.

                                                                    Ιωάννα Μπίκου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η μουσική ως μέσο έκφρασης

  Η μουσική είναι μία από τις πιο σημαντικές τέχνες. Από την αρχαιότητα ακόμη βλέπουμε την σημασία της για διάφορους πολιτισμούς αλλά και τι...