Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022

Τρόποι εξέλιξης του εκπαιδευτικού συστήματος

 

    Το εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να εξελίσσεται, αφού εξελίσσεται και η κοινωνία μας με τα χρόνια, αντιθέτως όμως έχει παραμείνει το ίδιο εδώ και πάρα πολύ καιρό.

    Φτάνουν πια οι ασήμαντες  πληροφορίες ! Εντάξει, συμφωνώ πως καμία γνώση δεν είναι άχρηστη, όμως θεωρώ καλύτερο στο σχολείο να μας μάθουν κάτι που θα μας χρησιμεύσει περισσότερο. Τελειώνουμε το σχολείο χωρίς να ξέρουμε να συμπληρώνουμε μια αίτηση, χωρίς να ξέρουμε να δημιουργούμε  το βιογραφικό μας.

     Τέλος τα 7ωρα! Τα παιδιά εξαντλούνται με αυτή τη συνήθεια που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια. Ένα ιδανικό σχολείο, κατά την γνώμη μου, έχει 5 διδακτικές ώρες την ημέρα και σίγουρα όχι αρχαία στο πρόγραμμα. Το σχολείο πρέπει να βγάζει υπεύθυνους πολίτες στην κοινωνία και όχι ανθρώπους που ξέρουν να κλίνουν το «λύω».

     Το εκπαιδευτικό σύστημα είναι τόσο λάθος , με αποτέλεσμα χιλιάδες μαθητές να μισούν το σχολείο. Χρειαζόμαστε καλύτερους καθηγητές, μεγαλύτερα διαλείμματα, καλύτερη αντιμετώπιση στο θέμα «bullying», μαθήματα που είναι περισσότερο πρακτικά παρά θεωρητικά, περισσότερες δραστηριότητες, μεγαλύτερη ποικιλία στις εκδρομές έτσι ώστε να ανοίξουν οι ορίζοντες μας. Σκοπός είναι τα παιδιά να αγαπήσουν το σχολείο και την γνώση. Επίσης, οι εγκαταστάσεις στα σχολεία πρέπει να συντηρούνται.

    Θα ήταν ωραίο να μας μαθαίνανε να αλλάζουμε μια λάμπα ή και να μαγειρεύουμε απλά ένα γεύμα, όχι κάτι υπερβολικό.  Να μας μάθουνε την σημασία της αυτοεκτίμησης, να μας μιλήσουν για την κατάθλιψη. Μαθήματα όπως  η βιολογία, η χημεία και η φυσική θα έπρεπε να διδάσκονται με έναν πιο δημιουργικό τρόπο για να κεντρίζουν το ενδιαφέρον των μαθητών. Να υπήρχαν υποχρεωτικά μαθήματα και μη υποχρεωτικά μαθήματα. Για παράδειγμα, η γλώσσα, τα μαθηματικά, η ιστορία, η βιολογία και η φυσική να ήταν υποχρεωτικά μαθήματα ενώ τα αρχαία, αν δεν τα καταφέρουμε  να τα καταργήσουμε εντελώς, να ήταν ένα μη υποχρεωτικό μάθημα και να το διδάσκονταν όσοι ενδιαφέρονται ή σκοπεύουν να γίνουν φιλόλογοι.

     Άφησα τελευταίες τις εξετάσεις αλλά είναι το ίδιο και μάλλον το περισσότερο σημαντικό θέμα. Πρέπει άμεσα να βρεθεί ένας εντελώς διαφορετικός τρόπος εξέτασης των μαθητών , ώστε να μην χρειάζεται να παπαγαλίσουμε την κάθε λέξη ο βιβλίου για να πάρουμε έναν αξιόλογο βαθμό. Όλη αυτή η διαδικασία προκαλεί τρομερό άγχος σε χιλιάδες μαθητές με αποτέλεσμα να αποτυγχάνουν στις εξετάσεις, όχι λόγω άγνοιας, αλλά λόγω στρες.

     Το σχολείο είναι το μέρος όπου τα παιδιά πρέπει να μαθαίνουν πράγματα που θα τους βοηθήσουν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες της ζωής τους. Είναι πολύ σημαντικό να διδάσκονται σωστά, αφού είναι το μέλλον της κοινωνίας μας. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον και πάρα πολύ χρήσιμο να μας μαθαίνουν στο σχολείο για την αποταμίευση, να μας διδάξουν πως γίνεται σωστά και γιατί είναι σημαντικό να έχουμε λεφτά στην άκρη και να μην γινόμαστε υπερκαταναλωτές.                                  

     Στο μάθημα της γλώσσας θα ήταν πιο ενδιαφέρον αν στο κείμενο υπήρχαν θέματα όπως ο αλκοολισμός, η οικογενειακή βία, η σημασία του να αγαπάς και να φροντίζεις τον εαυτό σου, η σοβαρότητα της ύπαρξης τοξικών ανθρώπων στον κύκλο μας, η διαφορετικότητα των ανθρώπων,  η αποδοχή και η ανακύκλωση. Τα παιδιά θα μπορούσαν να συζητήσουν όλα αυτά τα θέματα στην τάξη, ανταλλάσοντας απόψεις και γράφοντας εκθέσεις.

     Θα ήταν επίσης καλό να υπάρχουν περισσότερες ομαδικές εργασίες έτσι ώστε οι μαθητές να καταλάβουν την αίσθηση του «εμείς» και να μάθουν να συνεργάζονται. Όλα αυτά και ακόμα περισσότερα θα βοηθούσαν τους μαθητές να αγαπήσουν το σχολείο και παράλληλα το σχολείο θα βοηθούσε τους μαθητές να γίνουν υπεύθυνοι και ανεξάρτητοι πολίτες.

                                                                                                           Χαραλαμπίδου Σόνια, Α4

 

Η μουσική ως μέσο έκφρασης

  Η μουσική είναι μία από τις πιο σημαντικές τέχνες. Από την αρχαιότητα ακόμη βλέπουμε την σημασία της για διάφορους πολιτισμούς αλλά και τι...