Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022

 

το  συστημα Κικέρων

 

 

Ερευνητές της μονάδας Meta Fundamental AI Research (FAIR) τμήματος της ομάδας  έρευνας του  Meta/Facebook  σε συνεργασία με ειδικούς από πιο κορυφαία πανεπιστήμια της Αμερικής κατάφεραν να αναπτύξουν ένα νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης το οποίο νίκησε ανθρώπους στο γνωστό και απαιτητικό διαδικτυακό παιχνίδι Diplomacy. Η σχετική δημοσίευση αναρτήθηκε στο περιοδικό Science.

 

Το σύστημα αυτό που έλαβε την ονομασία Κικέρων, (Cicero) οδήγησε την τεχνητή νοημοσύνη ένα βήμα παραπέρα αφού καινοτομεί στον τομέα της επικοινωνίας . Μέχρι σήμερα πολλά μηχανήματα τεχνητής νοημοσύνης έχουν νικήσει ανθρώπους σε παιχνίδια στρατηγικής , τα οποία όμως δεν απαιτούν την επικοινωνία με τους άλλους , αντίθετα με παιχνίδια όπως  το Diplomacy τα οποία γενικά θεωρούνται από τα δυσκολότερα για μια ¨έξυπνη¨ μηχανή , αφού προϋποθέτουν ικανότητα διαπραγμάτευσης με τους συμπαίκτες.

Το νέο σύστημα Κικέρων όμως διαθέτει δύο υποσυστήματα τα οποία είναι ξεχωριστά υπεύθυνα για το διαλογικό και τον στρατηγικό συλλογισμό. Χάρη στα νέα προγράμματα που κατέχει το Κικέρων είναι όχι μόνο ικανό να μιμείται την φυσική γλώσσα αλλά και σημαντικότερα να αναλύει τους στόχους, πεποιθήσεις και προθέσεις τον ΕΠΤΑ ανθρώπων συμπαικτών με βάση της κινήσεις τους πάνω στον χαρτί του παιχνιδιού. Έτσι το μηχάνημα μπορεί μετά από την επεξεργασία των δεδομένων να αντλήσει της κατάλληλες πληροφορίες ώστε να χαράξει ένα στρατηγικό σχέδιο το οποίο θα του χαρίσει την νίκη.

Το Κικέρων παίζοντας ανώνυμα σε 42 παιχνίδια πέτυχε υπερδιπλάσιο σκορ κατά μέσο όρο (25,8%) από του ανθρώπους συμπαίκτες του (12,4%).Επιπλέον παίζοντας με συνολικά 82 παίκτες δεν υπήρχε καμιά υποψία από τους αντιπάλους του πως έπαιζαν με σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, και φυσικά εξεπλάγην μόλις το έμαθαν μετά. Υπήρξε μόνο μια αναφορά από ένα άτομο πως ο συμπαίκτης του δεν ήταν άνθρωπος.

Καθημερινά συναντάμε τεχνολογικές και επιστημονικές προόδους που ξεπερνάνε και τα πιο μεγάλες ιδέες στην επιστημονική φαντασία. Εύκολα κανείς αναρωτιέται τι μας επιφυλάσσει το μέλλον.

ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η μουσική ως μέσο έκφρασης

  Η μουσική είναι μία από τις πιο σημαντικές τέχνες. Από την αρχαιότητα ακόμη βλέπουμε την σημασία της για διάφορους πολιτισμούς αλλά και τι...