Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024

Παραπληροφόρηση και λογοκρισία


Σε μία εποχή όπου η πληροφορία μεταφέρεται ταχύτατα και παρέχεται δωρεάν στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί ο καθένας να παράγει ειδήσεις. Πολλές φορές, όμως, ψευδείς ειδήσεις δημοσιεύονται από δημοσιογράφους, πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες, εταιρίες, επιχειρηματίες ή άλλα πρόσωπα με σκοπό να επηρεάσουν την κρίση των αποδεκτών. Το αποτέλεσμα είναι να αδυνατούν οι άνθρωποι να διακρίνουν την αλήθεια από το ψέμα.

Η πληροφόρηση μέσω οποιουδήποτε μέσου παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των απόψεων του ατόμου. Όταν όμως τα μέσα ενημέρωσης συσκοτίζουν την αλήθεια ή την διαστρεβλώνουν για το συμφέρον τους, τότε το άτομο, θεωρώντας τις λανθασμένες ειδήσεις εξακριβωμένα γεγονότα, είναι ανίκανο να διαμορφώσει μία ρεαλιστική και ολοκληρωμένη εικόνα της πραγματικότητας. Έτσι, καταλήγει να είναι υποχείριο άλλων ανθρώπων και να χάνεται σταδιακά η προσωπική του ταυτότητα. Κατά συνέπεια διαβρώνεται και η δημοκρατία, αφού η κοινή γνώμη δεν αναπτύσσεται ελεύθερα, αλλά χειραγωγείται.

Παρόλα αυτά, η λογοκρισία δεν αποτελεί τρόπο αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης καθώς αυτό θα κατέστρεφε επίσης τις δημοκρατικές αξίες και τα δικαιώματα του ανθρώπου. Η λογοκρισία, ακόμη, μπορεί να φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιδιώκεται και να προκαλέσει αντίδραση στους πολίτες ενθαρρύνοντάς τους να παρακολουθήσουν τα απαγορευμένα μέσα ενημέρωσης, επιδεινώνοντας έτσι το ήδη υπάρχον πρόβλημα. Η πρόκληση για τις δημοκρατίες είναι να καταπολεμήσουν την παραπληροφόρηση, προφυλάσσοντας παράλληλα την ελευθερία της έκφρασης.

Συνοψίζοντας, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το διαδίκτυο αποτελούν πηγή γνώσης και ανταλλαγής πληροφοριών αλλά συχνά και πηγή διάδοσης ψευδών ειδήσεων. Αφού, λοιπόν, η λογοκρισία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, οι πολίτες πρέπει να δρουν και να σκέφτονται με επιφυλακτικότητα ώστε να μη γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης.

                                           Γεωργία Αρβανίτη


https://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/STUD/2019/608864/IPOL_STU(2019)608864_EN.

pdf

https://www.esiea.gr/10383-2/

https://unesdoc.unesco.org/in/documentViewer.xhtml?v=2.1.196&id=p::usmarcdef_0000380166&fi

https://www.europarl.europa.eu/news/el/headlines/society/20170502STO73019/pagkosmia-imera-

eleutherias-tou-tupou?quizBaseUrl=https%3A%2F%2Fquizweb.europarl.europa.eu

https://openstandards.ellak.gr/2023/06/29/psifiaka-dikeomata-ke-kinonia-ton-politon-pos-i-

technologies-epitirisis-sirriknonoun-tous-dimosious-chorous-politikis/

https://pergamos.lib.uoa.gr/uoa/dl/object/2948394/file.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η μουσική ως μέσο έκφρασης

  Η μουσική είναι μία από τις πιο σημαντικές τέχνες. Από την αρχαιότητα ακόμη βλέπουμε την σημασία της για διάφορους πολιτισμούς αλλά και τι...