Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024

Οι ωκεανικές κηλίδες σκουπιδιών

Οι ωκεανικές κηλίδες σκουπιδιών είναι περιοχές στους ωκεανούς, όπου σκουπίδια και άλλα αντικείμενα που βρέθηκαν στον ωκεανό, καταλήγουν εκεί με την βοήθεια των ωκεανικών ρευμάτων. Αυτά τα ρεύματα κάνουν “κυκλικές κινήσεις” και παγιδεύουν τα σκουπίδια σε μία κεντρική περιοχή μέσα τους σαν “δίνες”. Υπάρχουν συνολικά 5 δίνες. Δύο στον Ατλαντικό ωκεανό, δύο στον Ειρηνικό ωκεανό και μία στον Ινδικό ωκεανό. Η πιο μελετημένη δίνη και κηλίδα από τους επιστήμονες είναι αυτή του Ειρηνικού ωκεανού που βρίσκεται ανάμεσα στην Ιαπωνία και τις ΗΠΑ.

Τo αντίκτυπο των ωκεανικών κηλίδων στο περιβάλλον και στην θαλάσσια ζωή είναι τεράστιο για πολλούς διαφορετικούς λόγους. Τα θαλάσσια ζώα μπορεί να φάνε αυτά τα σκουπίδια και να πεθάνουν, καταστρέφοντας το οικολογικό σύστημα της περιοχής. Αυτά τα σκουπίδια, επίσης, για κάποιον λόγο μπορεί να ξεφύγουν από την κηλίδα που είναι παγιδευμένα και να βρεθούν στις ακτές και στις παραλίες.


H “Μεγάλη κηλίδα του Ειρηνικού ωκεανού” όπως αναφέρθηκα και πριν είναι η πιο 
γνωστή και πιο μελετημένη δίνη σκουπιδιών. Αποτελεί μεγάλο πρόβλημα στην θαλάσσια ζωή της περιοχής διότι τα ψάρια τρώνε να σκουπίδια και πεθαίνουν. Ευτυχώς δεν επηρεάζει την κίνηση πλοίων γιατί τα σκουπίδια είναι “αραιά” σκορπισμένα σε εκείνο το μέρος. Πολλοί νομίζουν ότι είναι μία “νήσος” από σκουπίδια, αλλά απλά είναι ένα μικρό μέρος με πολλά μικρά κομμάτια πλαστικού. Δηλαδή το νερό φαίνεται από κάτω.

                                  Χρήστος Λιονάτος

https://education.nationalgeographic.org/resource/great-pacific-garbage-patch/

https://marinedebris.noaa.gov/info/patch.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Aμ, ο Σαλβαντόρ και ο Πάμπλο

 Γίνεται πολύς λόγος, και όχι αναίτια, για τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης και για τις συνέπειές τους σχεδόν σε κάθε τομέα της ανθρώπι...