Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024

Άνοδος του επιπέδου της θάλασσας: ο σιγανός κίνδυνος που είναι ήδη εδώ


Μία από τις πολλές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, είναι ήδη πρόβλημα σε μερικές περιοχές του κόσμου. Σύμφωνα με επιστήμονες η στάθμη του νερού ανέβηκε κατά 10 εκατοστά τα τελευταία 30 χρόνια, και - ακόμα και στα πιο αισιόδοξα σενάρια - θα έχει ανέβει τουλάχιστον μισό μέτρο μέχρι το τέλος του αιώνα.

Κάποιες περιοχές θα επηρεαστούν περισσότερο από άλλες. Χώρες της Ωκεανίας και της Ασίας ήδη αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, καθώς ο Ειρηνικός ωκεανός “φουσκώνει” γρηγορότερα από τους άλλους. Εκεί ήδη είναι σε λειτουργεία προγράμματα εκκένωσης σε χαμηλά νησιά.

Ευτυχώς το πρόβλημα αυτό δεν επηρεάζει ακόμα πολύ την Ευρώπη. Μπορούμε να υψώσουμε φράγματα για να αποφύγουμε τις περισσότερες συνέπειες. Αλλά αν η στάθμη των θαλασσών συνεχίσει να ανεβαίνει θα αντιμετωπίζουμε προβλήματα με διάβρωση σε παραθαλάσσιες περιοχές, πλημμύρες, ενώ θα υπάρχουν και προβλήματα από το αλάτι που θα εισχωρεί μέσα στο έδαφος.

Εκτός όμως από τις άμεσες συνέπειες του χασίματος γης και οικονομικών προοπτικών, εδώ στην Ευρώπη θα αντιμετωπίσουμε και κάποιες έμμεσες, που θα είναι τουλάχιστον το ίδιο σημαντικές. Πολλές χώρες που ήδη έχουν προβλήματα δεν θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες από τις πλημύρες και γι’ αυτό θα δούμε τεράστια μεταναστευτικά κύματα από αυτούς που τα σπίτια τους θα βρεθούν στον βυθό.

Δυστυχώς δεν υπάρχει μια λύση για όλα αυτά τα προβλήματα. Η αντιμετώπιση εξαρτάται κατά πολύ από τις τοπικές συνθήκες και το πόσα χρήματα μπορούν να ξοδευτούν για να χτιστούν φράγματα, για παράδειγμα, καθώς αυτή είναι μια πολύ ακριβή λύση. Υπάρχουν και κάποιες πιο φυσικές λύσεις, όπως η συντήρηση μαγκρόβιων ελών, αλλά αυτό δεν λειτουργεί φυσικά για την Ευρώπη στην οποία δεν υπάρχει αυτό το είδος δέντρων.

Στην Ωκεανία κάποια νησιά ίσως εξαφανιστούν τελείως. Στην Ευρώπη αν ανέβει η στάθμη της θάλασσας κατά ένα μέτρο, 13 εκατομμύρια άτομα θα εκτοπιστούν από πλημμύρες. Ο Ματίας Χους, καθηγητής του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης σε πρόσφατη συνέντευξή του στην Ελβετική Ραδιοφωνία-Τηλεόραση (SRF) τόνισε πως «η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα αυξηθεί κατά περίπου 10-15 εκατοστά μέχρι το 2100 μόνο λόγω της τήξης των παγετώνων. Αυτό δεν ακούγεται μεν πολύ, αλλά σε συνδυασμό με τη θερμική διαστολή του θαλασσινού νερού και την αργή τήξη των πολικών πάγων πάχους χιλιομέτρων αλλά και με πλημμύρες, είναι εξαιρετικά προβληματικό για τις παράκτιες περιοχές σε όλο τον κόσμο».

Οι πολλές πτυχές και συνέπειες της κλιματικής αλλαγής την καθιστούν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που θα πρέπει να λύσει η ανθρωπότητα. Για τον λόγο αυτό οι δράσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου πρέπει να είναι άμεσες και επιτακτικές!

                                      Γιάννης Χριστοφορίδης

Πηγές: 

https://www.euronews.com/2023/03/03/rising-sea-levels-the-silent-killer-that-is-already-a-reality - https://www.cnn.gr/perivallon/story/346977/klimatiki-krisi-oi-protofaneis-apeiles-apo-to-liosimo-ton-pagon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η μουσική ως μέσο έκφρασης

  Η μουσική είναι μία από τις πιο σημαντικές τέχνες. Από την αρχαιότητα ακόμη βλέπουμε την σημασία της για διάφορους πολιτισμούς αλλά και τι...