Το δικαίωμα στην τροφή είναι κατοχυρωμένο από πολλές συμβάσεις, συμπεριλαμβανομένης και της διακήρυξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι ο δεύτερος από τους 17 στόχους για βιώσιμη ανάπτυξη από τα Ηνωμένα Έθνη. Συγκεκριμένα: “Το δικαίωμα σε επαρκή τροφή πραγματοποιείται όταν κάθε άνδρας, γυναίκα και παιδί, μόνοι ή σε κοινότητα με άλλους, έχουν ανά πάσα στιγμή φυσική και οικονομική πρόσβαση σε επαρκή τρόφιμα ή μέσα για την προμήθεια τους.”, κατά το Διεθνές Σύμφωνο για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα. Σε αυτές τις συμβάσεις συμμετέχουν οι περισσότερες χώρες στον κόσμο, οπότε γιατί ακόμα υπάρχουν άνθρωποι που πεινάνε;
Κάθε χρόνο παράγουμε αρκετό φαγητό για 10 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Αυτό είναι σχεδόν μιάμιση φορές ο πληθυσμός της γης, παρόλα αυτά 800 εκατομμύρια άτομα πεινάνε. Και ο αριθμός αυτός προβλέπεται να μεγαλώσει δραματικά τα επόμενα χρόνια. Η ανικανότητά μας να τραφούμε όλοι είναι κυρίως λόγω της σπατάλης. Παγκοσμίως 30-40% όλου του φαγητού σπαταλιέται. Στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες αυτό οφείλεται στην απώλεια υποδομών αλλά και γνώσης για το πώς να κρατήσουν το φαγητό φρέσκο. Στην Ινδία για παράδειγμα χάνεται 30-40% του φαγητού από έλλειψη αποθηκών υπό ψύξη. Στις πιο αναπτυγμένες χώρες το κόστος του φαγητού είναι αρκετά χαμηλό ώστε οι περισσότεροι να μην ενδιαφέρονται για το πόσο σπαταλάνε. Αυτό ίσως να μας ακούγεται γνώριμο, καθώς η Ελλάδα και οι Έλληνες πετάνε τεράστια ποσά φαγητού, ειδικά σε σύγκριση με άλλους ευρωπαίους.
Το παγκόσμιο σύστημα διανομής τροφίμων μπορεί να μην είναι αποτελεσματικό, αλλά δεν ευθύνεται αυτό που 2 δισεκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι δεν θα καλύπτουν τις καθημερινές θρεπτικές ανάγκες τους μέχρι το 2050. Για αυτό ευθύνεται η κλιματική αλλαγή. Τα επόμενα χρόνια και δεκαετίες το κλίμα θα αλλάζει, καθιστώντας μερικές περιοχές καλύτερες για παραγωγή σιτηρών και άλλες χειρότερες. Δυστυχώς προβλέπεται ότι αρνητικά θα επηρεαστούν περισσότερο απ΄ όλους οι άνθρωποι που ήδη έχουν πρόβλημα να εξασφαλίσουν την τροφή τους.
Η πρόσβαση στην τροφή είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Οι πρόγονοί μας έκαναν αγώνες για να το έχουμε όλοι. Είναι χρέος μας να το υπερασπιζόμαστε και να κάνουμε ότι μπορούμε ώστε να μην υπάρχουν πεινασμένοι άνθρωποι πάνω στη γη μας. Μπορούμε να αρχίσουμε αλλάζοντας τις δικές μας συνήθειες, προσπαθώντας να μειώσουμε όσο γίνεται τους δικούς μας ρύπους από τροφή. Αυτό είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα που μπορούμε να λύσουμε άμεσα, αρκεί να δουλέψουμε όλοι με αυτόν τον κοινό στόχο.
Χριστοφορίδης Γιάννης
Πηγές:
https://medium.com/@jeremyerdman/we-produce-enough-food-to-feed-10-billion-people-so-why-does-hunger-still-exist-8086d2657539 · https://www.ohchr.org/en/special-procedures/sr-food/about-right-food-and-human-rights · https://en.wikipedia.org/wiki/Right_to_food · https://news.un.org/en/story/2019/10/1048452 · https://www.un.org/sustainabledevelopment/sustainable-development-goals/ · https://www.boroume.gr/en/food-waste-in-greece
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου