Σάββατο 2 Μαρτίου 2024

Κλιματική αλλαγή και η καταπολέμησή της

 


Η κλιματική αλλαγή είναι η αύξηση της θερμοκρασίας παγκοσμίως η οποία προκαλείται από ανθρώπινες δραστηριότητες και συνεπώς δημιουργεί ακραία καιρικά φαινόμενα και είναι υπεύθυνη για το λιώσιμο των πάγων .

Η βασική αιτία της αλλαγής του κλίματος οφείλεται στην καύση ορυκτών καυσίμων, όπως το πετρέλαιο, τον άνθρακα και το φυσικό αέριο, με αποτέλεσμα την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα.

Επίσης, άλλες δραστηριότητες όπως η γεωργία και η καταστροφή των δασών, συμβάλλουν στη αύξηση των αερίων. Τα αέρια αυτά, λοιπόν, συγκεντρώνονται στην ατμόσφαιρα της γης με αποτέλεσμα τη δραστική αύξηση της θερμοκρασίας. Παρά τη διαφορά στη θερμοκρασία η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να αποδειχτεί καταδικαστέα για χερσαίες περιοχές που μπορεί να καλυφθούν από νερό λόγω του λιωσίματος των πάγων .

Το 2016, με στόχο την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, η Ευρωπαϊκή Ένωση καθόρισε ορισμένους στόχους με την συμφωνία του Παρισιού. Η συμφωνία αυτή προέβλεπε συνολική συνεισφορά των κρατών μελών, ώστε να πετύχουν να μειώσουν την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας σε επίπεδα κάτω των 2 βαθμών Κελσίου.

Οι ίδιοι ευρωπαίοι πολίτες επίσης έχουν αναλάβει να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Σύμφωνα με έρευνες τις ευρωπαϊκής ένωσης το 37% των ερωτηθέντων δήλωσε πως ,προτού αγοράσουν μια οικιακή συσκευή, κοιτάνε την ποσότητα ενέργειας που καταναλώνει. Επιπλέον ,η έρευνα δείχνει πως σε μέσο όρο 11% των πολιτών της Ευρώπης φροντίζουν να έχουν χαμηλά αποτυπώματα άνθρακα (με τη Σουηδία να φτάνει το 43% ενώ η Ελλάδα μόλις το 2%).

Συνοψίζοντας, η κλιματική αλλαγή είναι ένα θέμα που απασχολεί την ανθρωπότητα και πιθανότατα θα συνεχίσει για πολλά χρόνια ακόμα. Για αυτό και εμείς ως Ευρωπαίοι πολίτες έχουμε την υποχρέωση και ευθύνη να συμβάλουμε με όποιον τρόπο μπορούμε με την ελπίδα πως οι μελλοντικές γενιές δεν θα υποφέρουν για τα λάθη των σύγχρονων ανθρώπων.

 

Αραμπατζής Γιώργος

 

https://youth.europa.eu/get-involved/sustainable-development/what-climate-change_el

https://el.wikipedia.org/wiki/Κλιματική_αλλαγή

https://archeia.moec.gov.cy/sm/50/c_gymnasiou_viologia_vivlio_mathiti.pdf

https://www.capital.gr/me-apopsi/3740256/ti-kanoun-oi-europaioi-polites-gia-tin-antimetopisi-tis-klimatikis-allagis/

https://europa.eu/eurobarometer/surveys/browse/all;search=climate

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η μουσική ως μέσο έκφρασης

  Η μουσική είναι μία από τις πιο σημαντικές τέχνες. Από την αρχαιότητα ακόμη βλέπουμε την σημασία της για διάφορους πολιτισμούς αλλά και τι...