Σάββατο 2 Μαρτίου 2024

Ξηρασία… μία απειλή για τον πλανήτη

 


      Η ξηρασία είναι ένα φαινόμενο το οποίο παρατηρείται λόγω των μειωμένων βροχοπτώσεων, της αύξησης της θερμοκρασίας και της λειψυδρίας και είναι άμεσα συνδεδεμένο με την κλιματική αλλαγή. Τα τελευταία χρόνια αποτελεί ένα πρόβλημα που έχει αρχίσει να γίνεται ανησυχητικό, καθώς επηρεάζει καθοριστικά τη ζωή των ανθρώπων σε όλο και περισσότερες περιοχές του πλανήτη.

Η έλλειψη των βροχοπτώσεων, έχει ως αποτέλεσμα να στερεύει το νερό από τα ποτάμια και τις λίμνες, τις οποίες οι κάτοικοι χρησιμοποιούν για ύδρευση και άρδευση. Επιπλέον, όμως, κύριοι παράγοντες της επιδείνωσης του φαινομένου είναι ορισμένες ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η αποψίλωση των δασών και η σπατάλη μεγάλων ποσοτήτων νερού σε γεωργικές καλλιέργειες, εργοστάσια, αλλά και στην καθημερινότητα.

Ωστόσο, οι συνέπειες της ξηρασίας, μπορεί να είναι καταστροφικές. Συγκεκριμένα, προκαλείται έλλειψη πόσιμου νερού και προβλήματα στην άρδευση των γεωργικών καλλιεργειών. Επομένως, οι σοδιές κινδυνεύουν να καταστραφούν. Αυτή η κατάσταση οδηγεί στην απώλεια ανθρώπινων ζωών λόγω έλλειψης τροφής και στην διατάραξη του οικοσυστήματος και της βιοποικιλότητας, απειλώντας με εξαφάνιση κάποια είδη ζώων και φυτών. Επιπλέον, μια περιοχή στην οποία επικρατεί ξηρασία, είναι πιο εκτεθειμένη σε πυρκαγιές, ενώ είναι πολύ πιθανή η εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων.  

Δυστυχώς, το φαινόμενο της ξηρασίας δεν είναι ασυνήθιστο πλέον. Τα τελευταία χρόνια είναι  πιο συχνό και εμφανίζεται σε πολλές περιοχές του κόσμου, ακόμα και στην Ευρώπη. Επίσης, σύμφωνα με επιστήμονες, ενδέχεται να ενταθεί περεταίρω, αν δεν παρθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Δημούδη Άννα

πηγές:  https://www.amna.gr/

              https://www.naftemporiki.gr/                                                                

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η μουσική ως μέσο έκφρασης

  Η μουσική είναι μία από τις πιο σημαντικές τέχνες. Από την αρχαιότητα ακόμη βλέπουμε την σημασία της για διάφορους πολιτισμούς αλλά και τι...