Σάββατο 23 Μαρτίου 2024

Οπαδική βία, η σκοτεινή πλευρά του αθλητισμού

 


 

               Η οπαδική βία αποτελεί τη «σκοτεινή πλευρά» του αθλητισμού και είναι συνηθισμένο φαινόμενο στη σύγχρονη κοινωνία. Στον αθλητισμό, ειδικά στο ποδόσφαιρο, έχουν αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό τα στοιχεία της άθλησης και της ψυχαγωγίας με εκείνα της απόκτησης υλικών αγαθών, του εγωισμού, της ταπείνωσης του αντιπάλου και της επικράτησης μέσω της βίας.

               Οι τρόποι αντιμετώπισης του φαινομένου είναι ζωτικής σημασίας, καθώς οι συνέπειές του επηρεάζουν αρνητικά σε μεγάλο βαθμό τόσο το άτομο όσο και την κοινωνία. Αρχικά, ο κυριότερος παράγοντας που καλλιεργεί τη βία στα γήπεδα είναι η έλλειψη πολιτισμένης συμπεριφοράς. Έτσι, για την αντιμετώπισή της είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η εκπαίδευση και η κριτική σκέψη των ανθρώπων μέσω διάφορων προγραμμάτων. Συγκεκριμένα, το σχολείο μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο αν από νωρίς ενημερώσει τους μαθητές και τους ευαισθητοποιήσει για την οπαδική βία. Επιπλέον, τα ΜΜΕ και οι κοινωνικοί φορείς οφείλουν να αναδεικνύουν πως ο σεβασμός στην αξιοπρέπεια και στην προσωπικότητα του άλλου είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη της αρμονικής κοινωνικής συνύπαρξης. Τέλος, οι αρμόδιοι φορείς της πολιτείας  δεν πρέπει να διαχειρίζονται επιφανειακά  το φαινόμενο της βίας μέχρι να φύγει από την επικαιρότητα. Αντίθετα, χρειάζονται αυστηρά μέτρα και περισσότερη ασφάλεια.

               Συνοψίζοντας, ένας σοβαρός σχεδιασμός για την ουσιαστική αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας, πρέπει να περιλαμβάνει χαρακτηριστικά όπως σεβασμός, κριτική σκέψη και αποφασιστικότητα. Δυστυχώς, τα στοιχεία αυτά δεν ευδοκιμούν στην χώρα μας, για αυτό και δεν φαίνεται η αντιμετώπισή του φαινομένου στο κοντινό μέλλον.

Γιάννης Σταμπουλής

https://www.ethnos.gr/opinions/article/195184/opadikhbiataaitiaoieythyneskaiposthaantimetopistei

https://www.lifo.gr/stiles/optiki-gonia/giati-den-ehei-telos-fainomeno-tis-opadikis-bias

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η μουσική ως μέσο έκφρασης

  Η μουσική είναι μία από τις πιο σημαντικές τέχνες. Από την αρχαιότητα ακόμη βλέπουμε την σημασία της για διάφορους πολιτισμούς αλλά και τι...