Σάββατο 23 Μαρτίου 2024

Σχέδια για την αντιμετώπιση και επίλυση της κλιματικής αλλαγής

 


Η κλιματική αλλαγή είναι ένα πρόβλημα που επηρεάζει τους πάντες. Τα τελευταία χρόνια οι επιπτώσεις της έχουν γίνει πιο αντιληπτές από ποτέ. Αν δεν γίνουν άμεσα δραστικές απόπειρες επίλυσης του φαινομένου θα χαθεί κάθε πιθανότητα σωτηρίας του πλανήτη. Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια τα περισσότερα κράτη έχουν συνειδητοποιήσει την σοβαρότητα της κατάστασης και προσπαθούν να την βελτιώσουν θεσπίζοντας σχέδια και νόμους για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Το πρώτο και πιο σημαντικό διεθνές μέτρο με σκοπό την επιδίωξη και αντιμετώπιση του φαινομένου είναι Σύμβαση-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC). Η Σύμβαση προβλέπει για όλα τα Κράτη: την ανάπτυξη, τακτική ενημέρωση και δημοσιοποίηση εθνικών απογραφών των ανθρωπογενών εκπομπών βάσει συγκρίσιμων μεθοδολογιών, τη δημοσίευση, αναθεώρηση και εφαρμογή εθνικών προγραμμάτων για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, την υιοθέτηση πολιτικών και μέτρων με στόχο την επαναφορά των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου στα επίπεδα του έτους 1990 μέχρι το 2000.

Ταυτόχρονα η ευρωπαϊκή ένωση έχει θέσει σε λειτουργία δικά της σχέδια κάτω από τον ευρωπαϊκό νόμο κλίματος. Στοχεύει στην δημιουργία μιας κλιματικά ουδέτερης Ευρώπης μέχρι το 2050, και μείωση τουλάχιστον 55% εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2030. Με αυτό η ένωση έχει στόχο: οικονομική ανάπτυξη, αύξηση θέσεων εργασίας, τεχνολογική ανάπτυξη, βελτίωση των προτύπων πράσινης χρηματοδότησης, ώθηση φιλικής προς το κλίμα καινοτομίες που θα είναι δίκαιες και οικονομικά-αποτελεσματικές.

Ανακεφαλαιώνοντας, αντιμέτωποι με το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής τα περισσότερα κράτη και μεγάλες ένωσης όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν βάλει στόχους για την επίλυση του φαινομένου. Δείχνοντας αισιοδοξία ελπίζουμε στη βελτίωση και στην επίλυση του προβλήματος πριν να είναι πολύ αργά.

 

Κοϊδάκη Χριστίνα

  

Πηγές:

https://www.consilium.europa.eu/en/policies/climate-change/

https://www.unep.org/topics/climate-action/adaptation/national-adaptation-plans

https://en.m.wikipedia.org/wiki/United_Nations_Framework_Convention_on_Climate_Change

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Climate_change

https://ypen.gov.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η μουσική ως μέσο έκφρασης

  Η μουσική είναι μία από τις πιο σημαντικές τέχνες. Από την αρχαιότητα ακόμη βλέπουμε την σημασία της για διάφορους πολιτισμούς αλλά και τι...