Σάββατο 23 Μαρτίου 2024

 

«Κλιματική Αλλαγή: ένας μαραθώνιος χωρίς τέρμα;»

Της Ειρήνης-Αποστολίας Παρμενίδου

 

Τα τελευταία χρόνια γινόμαστε μάρτυρες ολοένα και πιο ακραίων καιρικών φαινομένων, με αισθητές αυξομειώσεις θερμοκρασιών και πιο έντονες φυσικές καταστροφές, όπως πλημμύρες, πυρκαγιές και ξηρασίες. Εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία η επιστημονική κοινότητα προειδοποιεί για μια «παγκόσμια συντέλεια» που αν δεν δράσουμε άμεσα (μάλλον!) δεν είναι και τόσο μακριά χρονικά. Αρκετές δράσεις και συμφωνίες έχουν υπογραφεί από την παγκόσμια πολιτική εξουσία, με τρανά παραδείγματα τη Συμφωνία του Παρισιού το 2015 και τις καθιερωμένες πλέον συναντήσεις COP ως την ανώτερη συγκέντρωση για το κλίμα υπό την σφραγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Και εδώ έρχεται ένα καίριο ερώτημα: Προσεγγίζουμε για άλλη μια φορά το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής ως ανθρωποκεντρικό ή μήπως αυτή τη φορά θα δώσουμε τον πρώτο λόγο στον πλανήτη και μια ανάσα στη φύση; Το ίδιο το περιβάλλον εκπέμπει S.O.S κι εμείς από ότι φαίνεται του γυρνάμε την πλάτη. Λιώσιμο των πάγων με συνέπεια την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και ως αποτέλεσμα την αλλαγή στην γεωγραφική κατανομή αρκετών ζωικών και φυτικών ειδών με τον ταυτόχρονο κίνδυνο των χωροκατακτητικών ειδών, μείωση της αφθονίας της βιοποικιλότητας και αύξηση της εξάτμισης των υδάτων. Επειδή, όμως, ο κατάλογος των επιπτώσεων είναι μακρύς αλλά η κύρια αιτία μόνο μία, αξίζει να σταθούμε σε αυτήν. Μα ποια άλλη(;) πέρα από την ανθρώπινη δραστηριότητα που έρχεται να προσθέσει ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου, και κυρίως CO2, στα ήδη υπάρχοντα ως φυσιολογικά στην ατμόσφαιρα.

Μπορεί, λοιπόν, η δέσμευση ώστε να μην ξεπεραστεί το όριο των 1,5οC μέχρι το 2050 και των 2οC μέσα στον αιώνα να ακούγεται δύσκολο στην πράξη, αλλά μόνο αν μεταφραστεί σε ανθρώπινες επιπτώσεις ίσως μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού να λάβει δράση. Για αυτό απαραίτητος είναι ο περιορισμός της βιομηχανικής δραστηριότητας, διότι η εξαφάνιση πρώτων υλών (καφές, σοκολάτα, κακάο, πόσιμο νερό) και η εγκατάλειψη περιοχών για μετεγκατάσταση (κάτοικοι του Isle de Jean Charles στη Λουϊζιάνα) είναι ήδη εμφανείς.

 

Στοιχεία χρησιμοποιήθηκαν από τον επίσημο ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Τα Νέα και το In.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η μουσική ως μέσο έκφρασης

  Η μουσική είναι μία από τις πιο σημαντικές τέχνες. Από την αρχαιότητα ακόμη βλέπουμε την σημασία της για διάφορους πολιτισμούς αλλά και τι...