Σάββατο 23 Μαρτίου 2024

Τα αίτια του αναλφαβητισμού

 


Οι ικανότητες της ανάγνωσης και της γραφής είναι μερικά από τα πιο σημαντικά εργαλεία του ανθρώπου. Όμως στις μέρες μας παρουσιάζεται συχνά το φαινόμενο του αναλφαβητισμού οδηγώντας πολλούς στην απομόνωση και στερώντας τους ευκαιρίες για το μέλλον τους. Ποιες είναι οι αιτίες, λοιπόν, για τις οποίες υπάρχει ο αναλφαβητισμός. Σκοπός μου στο άρθρο αυτό είναι να απαντήσω στο παραπάνω ερώτημα.

Αρχικά ένας σημαντικός παράγοντας είναι ο οικονομικός. Για παράδειγμα σε οικογένειες με μικρό εισόδημα τα παιδιά είναι δύσκολο να προμηθευτούν τον κατάλληλο σχολικό εξοπλισμό, ενώ υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες οι γονείς δεν στέλνουν τα παιδιά σχολείο για να εργαστούν. Ένας άλλος λόγος είναι οι διάφορες κοινωνικές ανισότητες. Αυτό συμβαίνει κυρίως σε χώρες στις οποίες δεν έχουν όλοι το δικαίωμα στην παιδεία ή δεν μπορούν να το εξασκήσουν λόγω στερεοτύπων και προκαταλήψεων που αφορούν το φύλο, την καταγωγή και τις ιδέες τους. Τέλος, ένας σημαντικός παράγοντας είναι οι αναταράξεις και επιθέσεις που υπάρχουν σε μία περιοχή. Για παράδειγμα, σε περίοδο πολέμου δεν υπάρχει ο χρόνος για την εκπαίδευση και καλλιέργεια  των πολιτών καθώς προσπαθούν να βρουν τρόπους για να σώσουν την ζωή τους.

Κατά την γνώμη μου ο αναλφαβητισμός είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να στερήσει ευκαιρίες για μια καλύτερη ζωή από παιδιά και να οδηγήσει στην κοινωνική απομόνωση τους. Τέλος σημαντικό είναι να αναφερθεί πως παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει για την αντιμετώπιση του φαινομένου, η ύπαρξη του στην εποχή μας δείχνει πως πρέπει να συνεχίσουμε τις δράσεις αυτές.

Συμπερασματικά, υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους παρουσιάζεται ο αναλφαβητισμός. Γνωρίζοντάς τους, λοιπόν, πρέπει όλοι να δράσουμε και να συνεργαστούμε για να καταπολεμήσουμε αποτελεσματικά το επίκαιρο αυτό πρόβλημα και να βελτιώσουμε έτσι το επίπεδο της κοινωνίας και του τρόπου ζωής μας.

Στέλιος Χρυσομαλλίδης

Πηγές:

https://www.flowmagazine.gr/analfavitismos_kai_tropoi_antimetopisis_tou/

https://socialpolicy.gr/2014/01αναλφαβητισμός-μορφές-αίτια-συνέπει.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο αθλητισμός και τα οφέλη του στον άνθρωπο

            Η έννοια του αθλητισμού υπάρχει από την αρχαιότητα και παρατηρείται με διάφορες μορφές σε όλο τον κόσμο. Μέχρι και σήμερα ο αθλη...