Σάββατο 23 Μαρτίου 2024

Πανελλήνιες και μια θέση στο Πανεπιστήμιο

 


 

Οι Πανελλήνιες είναι μια οικογενειακή κατάσταση ή το μονοπάτι προς την ενηλικίωση; Γεγονός πάντως είναι ότι η περίοδος των πανελληνίων εξετάσεων είναι μια περίοδος, δύσκολη, αγχωτική και οικονομικά δυσβάσταχτη για την πολυπόθητη θέση στο Πανεπιστήμιο.

Από τη μια, όλη η οικογένεια περιστρέφεται γύρω από την επιτυχία του μαθητή, και το κάθε μέλος συμβάλλει με το δικό του τρόπο. Άλλοι οικονομικά, άλλοι με συμπαραστάτη και κατανόηση. Και από την άλλη ένα ολόκληρο παράλληλο σύστημα εκπαιδευτικής υποστήριξης βρίσκεται στο πλευρό του διαγωνιζόμενου.

            Ο μαθητής καλείται να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια περνώντας μέσα από συναισθήματα άγχους, αγωνιάς, πίεσης, αλλά και φόβου μιας ενδεχόμενης αποτυχίας.

Για αυτό όλη η οικογένεια συμβάλλει στο να είναι πρωτίστως υποστηρικτική φυσικά ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Και αυτό ο μαθητής το έχει ορόσημο για την προσπάθεια του.

            Πόσο όμως η κοινωνία είναι έτοιμη για την ενδεχόμενη αποτυχία; Πόσο θα στιγματίσει αυτό το παιδί που έκανε την υπερπροσπάθεια του; Μήπως θα έρεπε λοιπόν να δούμε ένα άλλο σύστημα αξιολόγησης για το πολυπόθητο εισιτήριο για το Πανεπιστήμιο;

            Όπως και να έχει όμως, όλα είναι εμπειρίες και το κυριότερο ότι οι Πανελλήνιες αποτελούν το πρώτο σκαλοπάτι προς την ενηλικίωση.

 

Στέφανος Ανατόλιος Τόσιος

(με αφορμή τον μεγαλύτερο μου αδελφό που δίνει φέτος Πανελλήνιες)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η μουσική ως μέσο έκφρασης

  Η μουσική είναι μία από τις πιο σημαντικές τέχνες. Από την αρχαιότητα ακόμη βλέπουμε την σημασία της για διάφορους πολιτισμούς αλλά και τι...