Σάββατο 2 Μαρτίου 2024

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

 


Η κλιματική αλλαγή είναι η ανθρωπογενής αλλαγή του κλίματος της Γης, η οποία οφείλεται στην αύξηση της συγκέντρωσης των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα. H αλλαγή της ατμόσφαιρας έχει επηρεάσει το κλίμα της Γης, με αυξημένες θερμοκρασίες, μείωση των βροχοπτώσεων, αύξηση στη συχνότητα και ένταση των καταιγίδων, αύξηση της στάθμης της θάλασσας.

Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής προϋποθέτει τη μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων και την αύξηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη δημιουργία και την επέκταση δικτύων φόρτισης ηλεκτροκίνησης, την ενίσχυση της βιώσιμης γεωργίας και της αειφόρου διαχείρισης των δασών και των εκτάσεων, την προστασία των υδάτινων πηγών, την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των κτιρίων και τέλος, τη δημιουργία συστημάτων προειδοποίησης και αντιμετώπισης καταστροφών.

Οι αλλαγές που έχει φέρει η κλιματική κρίση είναι αποτελέσματα κυρίως της ανθρώπινης δραστηριότητας, από την καύση ορυκτών καυσίμων, τη βιομηχανική παραγωγή και την αλλαγή στον τρόπο χρήσης της γης με σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία, την υγεία, την ασφάλεια και τη βιωσιμότητα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Θεωρώντας, την ανάγκη λήψης μέτρων και την θεσμοθέτηση νόμων πριν την εκπνοή του πλανήτη επιτακτική, θα πρέπει να διαπαιδαγωγούμε, να εκπαιδεύουμε και να ευαισθητοποιούμε την κοινωνία αλλά και τους νέους μέσα στις κοινότητες των σχολείων για τη σοβαρότητα του προβλήματος και την ανάγκη για δράση, αλλά και να προβάλουμε καμπάνιες που θα έχουν σαφείς στόχους, στοχευμένους τρόπους επικοινωνίας, καθώς και πληροφορίες και κίνητρα, ώστε να δημιουργηθεί μια πιο βιώσιμη κοινωνία.

Κοκιασβέλης Μιχαήλ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η μουσική ως μέσο έκφρασης

  Η μουσική είναι μία από τις πιο σημαντικές τέχνες. Από την αρχαιότητα ακόμη βλέπουμε την σημασία της για διάφορους πολιτισμούς αλλά και τι...