Φτώχεια ονομάζεται η οικονομική κατάσταση όπου υπάρχει σοβαρή έλλειψη πρώτων υλών και πόρων για την κάλυψη των βασικών αναγκών της κοινωνίας. Σήμερα, η φτώχεια είναι ένα συχνά εμφανιζόμενο γεγονός στις νότιες χώρες και ιδίως στις τρίτες χώρες, δηλαδή στην Αφρική. Λόγοι που προκαλούν την πτώχευση μιας χώρας οφείλονται κατά κύριο λόγο στην μη ορθή διακυβέρνηση της χώρας, στην οικονομική κατάσταση της χώρας και σε άλλους καθοριστικούς για την λειτουργία της κοινωνίας παράγοντες.
Η Ελλάδα βιώνει την φτώχεια σε μεγάλο βαθμό τις τελευταίες δεκαετίες. Αυτό οφείλεται κυρίως στην οικονομική κρίση που πέρασε η Ελλάδα μετά το 2009, καθώς και σε διάφορους άλλους κοινωνικούς και πολιτικούς παράγοντες που κατέστησαν την χώρα υπό σχετική φτώχεια. Στην ΕΕ η σχετική φτώχεια ορίζεται ως το ποσοστό του πληθυσμού που ζει με εισόδημα χαμηλότερο από 60% του μέσου όρου του εισοδήματος στην χώρα. Στην Ελλάδα αυτό το ποσοστό υπερβαίνει το 20%. Η περιφέρεια με την μεγαλύτερη φτώχεια είναι η Ήπειρος με την Ανατολική Μακεδονία και την Θράκη να ακολουθούν από κοντά. Οι περιφέρειες με την χαμηλότερη φτώχεια είναι η Αττική και η Κρήτη. Επιπλέον, η πανδημία του κορονοϊού με μεγάλο ποσοστό Ελλήνων να χάνουν την δουλειά τους εξαιτίας του εγκλεισμού και ο πόλεμος στην Ουκρανία διέγραψαν την οικονομική άνοδο της χώρας με την αύξηση των τιμών να παίζουν και αυτές κάποιον ρόλο.
Όμως, πώς μπορεί το ελληνικό κράτος να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κρίση της φτώχειας; Αρχικά, το έθνος μπορεί να αυξήσει τα εισοδήματα των Ελλήνων που ζουν σε ακραία φτώχεια, ώστε να τους βοηθήσει να σταθεροποιηθούν σταδιακά και να καταφέρουν να ανακάμψουν από την δυσμενή αυτή κατάσταση. Έπειτα, τα ίδια άτομα μπορούν να τα βοηθήσουν προωθώντας τα για ακόμη μια φορά στην αγορά εργασίας, αν και εφόσον δύνανται να εργαστούν. Ακόμη, μπορούν να τεθούν σε άμεση λειτουργία οι «Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας», ένα δίκτυο κοινωνικών δομών που αναπτύχθηκε με σκοπό να συμβάλλει στην κάλυψη αναγκών των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, δηλαδή αστέγων και ανθρώπων που βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση πτώχευσης. Οι υπηρεσίες που προσφέρει το δίκτυο αυτό είναι οι εξής: υπνωτήρια αστέγων, ανοιχτά κέντρα ημέρας αστέγων, συσσίτια, κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία κ.ά.
Κλείνοντας, η ελληνική φτώχεια έχει στερήσει από τον λαό της πολλά αγαθά, καθώς και τα απολύτως απαραίτητα για την επιβίωση των πολιτών και την ανάπτυξη του ελληνικού κράτους. Με τις προαναφερθείσες ενέργειες καθώς και με την συμβολή των πολιτών αλλά και άλλων μη κυβερνητικών οργανισμών που υπάρχουν στην Ελλάδα, μπορεί επιτέλους να γίνει η αρχή για την πλήρη αντιμετώπιση της φτώχειας στην χώρα.
Γωγώ Αθανασιάδου
ΠΗΓΕΣ:
https://ec.europa.eu/employment_social/2010againstpoverty/about/tackling_el.htm ,
https://el.m.wikipedia.org/wiki/%CE%A6%CF%84%CF%8E%CF%87%CE%B5%C
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου