Στη σύγχρονη εποχή, ήδη από τις προηγούμενες δεκαετίες, η κλιματική αλλαγή απασχολεί εντατικά τους επιστήμονες. Τα τελευταία χρόνια οι επιπτώσεις της έχουν αρχίσει να γίνονται πιο εμφανείς και συνιστούν όλο και μεγαλύτερη απειλή τόσο για τον πλανήτη όσο και για την ανθρώπινη υγεία. Άλλες γίνονται πιο αισθητές, όπως η πρωτοφανής άνοδος της θερμοκρασίας και άλλες όχι τόσο, όπως τα μικροσωματίδια που εισπνέουμε καθημερινά λόγω των αέριων ρύπων. Πού οφείλεται όμως η μόλυνση του αέρα και ποιά η πραγματική έκταση του προβλήματος;
Κύριες πηγές ατμοσφαιρικής ρύπανσης αποτελούν, μεταξύ άλλων, η γεωργία, ο ενεργειακός εφοδιασμός, οι βιομηχανίες μεταποίησης και εξόρυξης, ο οικιακός, εμπορικός και θεσμικός τομέας, ο τομέας οδικών και μη οδικών μεταφορών και φυσικά τα απόβλητα. Από το 2005 έως και το 2020 (τελευταίες καταγραφές του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος) έχει παρατηρηθεί μια σταδιακή μείωση των συνολικών εκπομπών, ωστόσο οι επιβλαβείς για την υγεία συνέπειες των ατμοσφαιρικών ρύπων καθιστούν απαραίτητη την λήψη πιο ισχυρών μέτρων για την αντιμετώπιση τους.
Σύμφωνα με τον ΕΟΠ και παρά τις βελτιώσεις που έχουν παρουσιαστεί την τελευταία εικοσαετία, “η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί τον μεγαλύτερο περιβαλλοντικό κίνδυνο για την υγεία στην Ευρώπη”. Μόνο το 2020, μόνο στην Ευρώπη, καταγράφτηκαν 275.000 πρόωροι θάνατοι από συγκεντρώσεις λεπτών σωματιδίων, 64.000 οφείλονταν σε διοξείδιο του αζώτου και 28.000 στην οξεία έκθεση στο όζον. Επιπλέον, μια σχετική έκθεση του ΕΟΠ που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο του 2023 και επικεντρώνεται στον ανήλικο πληθυσμό, αποκαλύπτει πως τουλάχιστον 1200 παιδιά και έφηβοι πεθαίνουν κάθε χρόνο, από έκθεση σε μολυσμένο αέρα. Η μελέτη αυτή διεξάχθηκε σε 30 χώρες της Ευρώπης, οπότε τα ποσοστά όσον αφορά ολόκληρη την ήπειρο ενδέχεται να είναι αρκετά μεγαλύτερα.
Εκτός όμως από τα επίπεδα θνησιμότητας, η ατμοσφαιρική ρύπανση φέρεται να πυροδοτεί και να επιδεινώνει ποικιλία αναπνευστικών και καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως διάφορες ασθένειες των πνευμόνων, καρκίνο του πνεύμονα, καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια αλλά και κρίσεις άσθματος.
Γίνεται έτσι κατανοητή η σπουδαιότητα της κατάστασης, καθώς και το γεγονός ότι η κλιματική αλλαγή δεν αποτελεί πια σενάριο του μακρινού μέλλοντος. Είναι καίριας σημασίας, οι άνθρωποι ως κοινωνία να αναγνωρίσουμε ότι το πρόβλημα αποτελεί συλλογική ευθύνη και να αναλάβουμε δράση όσο το δυνατό πιο άμεσα.
Μυρτώ Γιανκίδη
Πηγές
https://www.eea.europa.eu/publications/air-quality-in-europe-2022/health-impacts-of-air-pollution
https://www.eea.europa.eu/publications/air-quality-in-europe-2022/sources-and-emissions-of-air
https://www.amna.gr/home/article/725490/I-atmosfairiki-rupansi-skotonei-1200-paidia-kai-efibous-
stin-Europi-kathe-chrono-
https://www.eea.europa.eu/en/topics/in-depth/air-pollution
https://www.eea.europa.eu/el/themes/air/intro
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου