Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023

Λογοκρισία, το Αθώο Όπλο


Λογοκρισία ονομάζεται «ο προληπτικός έλεγχος που ασκείται συνήθως από μια αρχή σε προϊόντα του γραπτού ιδίως λόγου αλλά και σε θεάματα ή ακροάματα με δικαίωμα επέμβασης στο περιεχόμενό τους». H λογοκρισία έχει αναδειχθεί ως μια ισχυρή δύναμη που ρίχνει μια απειλητική σκιά στην ελευθερία της έκφρασης και την απεριόριστη πρόσβαση στις πληροφορίες.

Μάρτυρες γινόμαστε αυτής της φίμωσης της πληροφορίας που πραγματοποιείται για διάφορους λόγους. Πιο συγκεκριμένα, λόγω των λίγων πληροφοριών υπάρχουν τα κακώς ενημερωμένα άτομα τα οποία είναι ανίκανα να λάβουν σωστές αποφάσεις. Αυτή η έλλειψη πρόσβασης μπορεί να οδηγήσει σε έναν πληθυσμό επιρρεπή στη χειραγώγηση και την προπαγάνδα.

Η διαδικτυακή λογοκρισία αποτελεί σημαντική απειλή για τη δημοσιογραφική ακεραιότητα, καθώς οι δημοσιογράφοι και τα μέσα ενημέρωσης ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πίεση να αυτολογοκριθούν για να αποφύγουν τις ποινές από τις αρχές ή ισχυρά συμφέροντα, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση στον ρόλο τους ως φύλακες και υπερασπιστές της αλήθειας.

Επιπρόσθετα, οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες ενδέχεται να παραβιάζουν τα δικαιώματα  ιδιωτικού απορρήτου των ατόμων. Η αυξημένη επιτήρηση και παρακολούθηση δεδομένων μπορεί να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στην προσωπική ελευθερία και αυτονομία. Τέλος, η λογοκρισία καταπνίγει τη δημιουργικότητα και την καλλιτεχνική έκφραση επιβάλλοντας όρια στο τι μπορούν να εξερευνήσουν οι καλλιτέχνες. Αυτή η αποπνικτική ατμόσφαιρα αποθαρρύνει την καινοτομία και την πολιτιστική πρόοδο.

Συμπερασματικά, η λογοκρισία εμποδίζει την οποιαδήποτε πολιτισμική ανάπτυξη καθώς και όλους τους δημοκρατικούς θεσμούς. Τόσο το κράτος όσο και ο λαός έχει υποχρέωση, να σταματήσει τη λογοκρισία καθώς πρέπει να προστατέψουμε τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα από τη σκοτεινή αυτή σκιά.

                                          Γιαννακούδης Δημήτριος


Βιβλιογραφία

Από το ίντερνετ στη λογοκρισία;. alfavita.gr

Θα γίνει η λογοκρισία το νέο χαρακτηριστικό της εποχής μας;. thepressproject.gr

Λογοκρισία και το δικαίωμα στην ελευθέρια λογού και στην πληροφόρηση. mcaounilaw.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η μουσική ως μέσο έκφρασης

  Η μουσική είναι μία από τις πιο σημαντικές τέχνες. Από την αρχαιότητα ακόμη βλέπουμε την σημασία της για διάφορους πολιτισμούς αλλά και τι...