Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023

Η δύναμη του θεάτρου

 

      Στις μέρες μας , το θέατρο έχει αναδειχθεί ως ένας από τους σημαντικότερους τρόπους διαπαιδαγώγησης και ηθικής δύναμης. Αυτό οφείλεται στο ότι κάνει το άτομο να σκέφτεται ,να κινείται , να σαρκάζει και να γίνεται τολμηρότερο , σωστότερο και καλύτερο.

      Ακόμη , ο άνθρωπος μέσω του θεάτρου δέχεται ένα είδους ψυχολογικής υποστήριξης που μπορεί κάλλιστα να τον κάνει να νιώσει ψυχολογική ευημερία και άνεση. Η ψυχολογική ικανοποίηση του ανθρώπου , οφείλεται στην δύναμη του θεάτρου να αγγίξει έντονα και βαθιά τον θεατή με άμεσο και ανεπανάληπτο τρόπο. Μέσα από το έργο ο άνθρωπος νιώθει πως συμμετέχει και μοιράζεται . Η ολική δράση που εκτυλίσσεται πάνω στην σκηνή σε συνδυασμό με την υποκριτική ικανότητα των ηθοποιών, αγγίζει τον θεατή περνώντας μηνύματα , όχι μόνο μέσω του λόγου αλλά και των συναισθημάτων που αποτυπώνονται στα ταλαντούχα πρόσωπα των ηθοποιών. Με αυτό τον τρόπο ο θεατής μπορεί να ταυτιστεί βαθιά με τον ήρωα, αποβάλλοντας το αίσθημα της μοναξιάς και νιώθοντας αγαλλίαση.

        Το θέατρο, κατέχει την ικανότητα να ανοίγει το μυαλό και τις αισθήσεις μέσα από έναν μοναδικό τρόπο, τελείως διαφορετικού από την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Αυτό συμβαίνει καθώς το θέατρο είναι ένας ζωντανός οργανισμός που πάλλεται επί σκηνής και έχει την δυνατότητα να αλληλοεπιδράσει με το κοινό. Πολλές φορές η έκβαση της παράστασης μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τα γέλια και τα επιφωνήματα του κοινού κάνοντας τον ηθοποιό εκτεθειμένο προς τον θεατή αδυνατώντας να κρύψει τις αδυναμίες του.

     Εν κατακλείδι, το θέατρο μέσω των ευεργετικών ικανοτήτων και της κοινωνικής του τέχνης έχει την δυνατότητα να μαγέψει και να συγκινήσει βαθύτατα τον θεατή κάνοντας τον να ταυτιστεί με διάφορες καταστάσεις . Δημιουργεί μία όμορφη ατμόσφαιρα ανάμεσα στο κοινό και στους ηθοποιούς δημιουργώντας μία σχέση αλληλεπίδρασης.

                                            Ελένη – Ευαγγελία Πανίκα

Πηγές : https://www.anapnoes.gr/pos-epidra-to-theatro-stin-psichologia-tou-atomou/

https://jenny.gr/well-being/sheseis-sex/287650/pos-epidra-theatro-stin-psyhologia-

toy-atomoy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η μουσική ως μέσο έκφρασης

  Η μουσική είναι μία από τις πιο σημαντικές τέχνες. Από την αρχαιότητα ακόμη βλέπουμε την σημασία της για διάφορους πολιτισμούς αλλά και τι...