Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023

Ματωμένες αθλητικές φανέλες


       Δυστυχώς με τον πρόσφατο θάνατο του 29χρονου Μιχάλη Κατσούρη καθώς και την μεγάλη δυστυχία που προκάλεσε η άδικη δολοφονία του Άλκη Καμπανού, το φαινόμενο της τυφλής οπαδικής βίας συνεχίζει να αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα.

          Οπαδική βία ή αλλιώς "χουλιγκανισμός" θεωρούνται οι ανάρμοστες και ορισμένες φορές βίαιες πράξεις που διαδραματίζονται εντός και εκτός γηπέδων και έχουν στόχο την πρόκληση αναταραχών μεταξύ των φανατικών οπαδών. Οι παράγοντες που συμβάλουν σε τέτοιου είδους επεισόδια είναι αρκετοί. Η ανάγκη της ταπείνωσης του αντιπάλου γίνεται πλέον ολοένα μεγαλύτερη, δημιουργώντας έτσι την επιθυμία της υπεροχής και της επικράτησης. Το ανταγωνιστικό πνεύμα που έχει επικρατήσει στο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού, ωθεί τους παράγοντες των αθλητικών ομάδων σε μια στάση ανοχής.

        Προφανώς ο Άλκης και ο Μιχάλης δεν ήταν τα μοναδικά θύματα του "χουλιγκανισμού" στην χώρα μας, αφού στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 13 θανάσιμα περιστατικά βίας στα γήπεδα μέχρι σήμερα. Ο πρώτος θάνατος σημειώθηκε το μακρινό 1983, με το πρώτο θύμα της τυφλής οπαδικής βίας να αποτελεί ο μόλις 18 χρόνων Άρης Αριστείδης Δημητριάδης. Τρία χρόνια αργότερα, ο άτυχος 29χρονος καθηγητής Χαράλαμπος Μπλιώνας έχασε την ζωή του αφού δέχτηκε μια φωτοβολίδα στον λαιμό. Ένας ακόμη θάνατος από φωτοβολίδες σημειώθηκε το 1991 όταν ένα ανήλικο παιδί, ο 17χρονος Γιώργος Παναγιώτου, χτυπήθηκε από μια στην κοιλιά. 
            Μερικούς μήνες μετά το παραπάνω συμβάν, όταν 4 φίλοι επέστρεφαν με το αυτοκίνητό τους, έπειτα από έναν αγώνα μπάσκετ, δέχτηκαν επίθεση με μολότοφ, με δύο από αυτούς να βρίσκουν τραγικό τέλος. Συγκεκριμένα, ένας κουκουλοφόρος που τους ακολουθούσε με το όχημα του, πέταξε την βόμβα μέσα στο αμάξι τους τυλίγοντάς το στις φλόγες. Στις θέσεις του οδηγού και του συνοδηγού κάθονταν οι Γιάννης Γεωργούσης και Χρήστος Τσολακίδης, αντίστοιχα, οι οποίοι πρόλαβαν να βγουν από το αυτοκίνητο εγκαίρως και να γλυτώσουν ενώ εγλωβισμένοι στα πίσω καθίσματα βρίσκονταν ο 21χρονος Ευθύμιος Λιάκας και ο 25χρονος Κώστας Ντόλιας που βρήκαν τραγικό θάνατο μέσα στις φλόγες. Αυτό ήταν και το πρώτο θανάσιμο επεισόδιο στο πλαίσιο αγώνα μπάσκετ. 
          Το 1995 ένας ακόμη νεαρός, ο 25χρονος Γιώργος Καρνέζης έπεσε θύμα επίθεσης μετά τον αγώνα, μέσα στο ίδιο του το αμάξι όπου δέχτηκε τουλάχιστον τρεις μαχαιριές. Το επόμενο περιστατικό οπαδικής βίας σημειώθηκε 12 χρόνια αργότερα, όταν ο 22χρονος Μιχάλης Φιλόπουλος δέχτηκε επίθεση από χούλιγκαν. Τα επόμενα χρόνια υπήρξαν ακόμα 2 θάνατοι στην Κρήτη. Το 2011 έχασε την ζωή του ο 21χρονος Γιάννης Ρουσάκης ενώ το 2014 ο 46χρονος Κώστας Κατσούλης. Θύμα επίθεσης έπεσε το 2017 και ο 24χρονος Νάσος Κωνσταντίνου αφήνοντας την τελευταία του πνοή μετά από μερικές μέρες στο νοσοκομείο. Τέλος το 2020 υπήρξε ένας ακόμα θάνατος, αυτός του 28χρονου Τόσκο Μποζατζίσκι από την Βουλγαρία, του οποίου του επιτέθηκε ομάδα χούλιγκαν αφήνοντάς τον σωριασμένο στο έδαφος. Έπειτα σαν να μην έφτανε αυτό, ένα αυτοκίνητό τους πέρασε από πάνω του σε χαμηλή ταχύτητα, σκοτώνοντάς τον.

    Συμπερασματικά το φαινόμενο της οπαδικής βίας αναπτύσσεται και συντηρείται, ενώ τα θύματα δυστυχώς ολοένα και αυξάνονται. Βέβαια ποτέ δεν είναι αργά οι άδικες αυτές ψυχές να δικαιωθούν και να μπει ένα τέλος στην βία στα γήπεδα.

                         Βαλεντίνα Ανγκουρά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Aμ, ο Σαλβαντόρ και ο Πάμπλο

 Γίνεται πολύς λόγος, και όχι αναίτια, για τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης και για τις συνέπειές τους σχεδόν σε κάθε τομέα της ανθρώπι...