Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2023

Ανοσοθεραπεία-το νέο όπλο στην θεραπεία κατά του καρκίνου

   Τα τελευταία δέκα τουλάχιστον χρόνια, η ανοσοθεραπεία αποτελεί σημαντικό μέρος της θεραπευτικής φαρέτρας των επιστημών στην μάχη με τον καρκίνο, αλλάζοντας ριζικά την θεραπευτική αντιμετώπιση και την πορεία ορισμένων μορφών καρκίνου με πολύ κακή πρόγνωση, όπως το μεταστατικό μελάνωμα.

   

Συγκεκριμένα, η ανοσοθεραπεία είναι η θεραπευτική μέθοδος, 
που χρησιμοποιεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα, στον αγώνα κατά ορισμένων ασθενειών όπως ο καρκίνος. Οι βασικοί τύποι ανοσοθεραπείας ενάντια του καρκίνου είναι τα εμβόλια, που χορηγούνται κυρίως σε υγιείς ανθρώπους ως μετρό πρόληψης. Ακόμα η χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων στον ασθενή συγκαταλέγεται στους δραστικότερους τύπους ανοσοθεραπείας, καθώς όχι μόνο επιτίθενται στα καρκινογενή κύτταρα αλλά και συμβάλουν στην δημιουργία αντισωμάτων, δηλαδή ειδικών πρωτεϊνών, που εξουδετερώνουν άλλες πρωτεϊνες – εισβολείς, τα αντιγόνα. Επιπλέον η χρησιμοποίηση αναστολών των σημείων ανοσιακού ελέγχου (Immune Checkpoint Inhibitors) αποτελεί μια πρωτοποριακή θεραπευτική μέθοδος ενάντια του μεταστατικού μελανώματος, καθώς εντοπίζει άμεσα τα ξένα κύτταρα στο ανοσοποιητικό μας σύστημα αδρανοποιώντας τα και προστατεύοντας ταυτόχρονος και τα υγιή κύτταρα του οργανισμού μας.

     Τα πλεονεκτήματα που παρέχει η συγκεκριμένη θεραπεία τόσο στον ασθενή όσο και στον θεράποντα ιατρό είναι αλληλένδετα μεταξύ τους. Αρχικά η ανοσοθεραπεία παρέχει στον εξειδικευμένο ιατρό στοχευμένη καταπολέμηση του καρκίνου, μειώνοντας δραματικά την διάρκεια της θεραπείας. Επιπροσθέτως, η συγκεκριμένη θεραπευτική μέθοδος δεν προκαλεί τόσο σημαντικές παρενέργειες στον ασθενή, όσο η χημειοθεραπεία.

    Συνοψίζοντας η ανοσοθεραπεία αποτελεί μία από τις πιο πρωτοπόρες θεραπευτικές μεθόδους στον χώρο της ιατρικής. Παρέχοντας στους ασθενής μια στοχευμένη και ανώδυνη θεραπεία. Ωστόσο χρίζει στάδια βελτίωσης, καθότι δεν δρα επιτυχώς σε όλα τα ειδή καρκινώματος.

                                       Κωνσταντίνος Μπαλόμπας


Βιβλιογραφία: Άρθρο της Dr. Μαντόυ Νικολαΐδη στην ιστοσελίδα ‘‘Ογκολόγος’’ και το άρθρο του Dr. Πάρη Κοσμίδη στην ιστοσελίδα ‘‘Υγειά’’


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Aμ, ο Σαλβαντόρ και ο Πάμπλο

 Γίνεται πολύς λόγος, και όχι αναίτια, για τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης και για τις συνέπειές τους σχεδόν σε κάθε τομέα της ανθρώπι...