Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023

Οπαδική βία


           Ένα φλέγον ζήτημα που απασχολεί την κοινωνία και συγκεκριμένα την ελληνική κοινωνία είναι η οπαδική βία. Τα τελευταία χρόνια η ελληνική γη έχει ματώσει από τις δολοφονίες εις βάρος φιλάθλων. Τα πιο πρόσφατα συμβάντα κλονίζουν την παγκόσμια ενημέρωση και γίνονται πρωτοσέλιδα. Ξυλοδαρμοί, απειλές, βωμολοχίες, βανδαλισμοί, δολοφονίες, όλα αυτά "συνοδεύουν" τα ελληνικά γήπεδα και τους συνδέσμους των ομάδων. 
          Πού οφείλεται όμως αυτός ο φανατισμός που διακατέχει τους οπαδούς της σημερινής εποχής; Η ρίζα του προβλήματος είναι η έλλειψη ανθρωπιστικής παιδείας, η οποία συμβάλλει στην επικράτηση του ρατσισμού και της μη αποδοχής της διαφορετικότητας που σχετίζεται άμεσα με τον οπαδισμό. Το εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να εστιάσει περισσότερο στην πνευματική και ηθική καλλιέργεια των παιδιών, δίνοντάς τους τα κατάλληλα ερεθίσματα και βάσεις για την ζωή τους. 
          Ακόμη, η ελλιπής γνώση και η ημιμάθεια χρησιμοποιούνται ως εργαλείο εκμετάλλευσης των ανθρώπων κάνοντας τους έρμαια των μεγάλων επιχειρήσεων (ομάδων) και εύκολα θύματα προπαγάνδας. Συγκεκριμένα οι σύνδεσμοι των ομάδων έχουν τον ρόλο των σειρήνων στην Οδύσσεια, υπνωτίζουν με ψέματα τους αφελείς ανθρώπους και όταν μπορέσουν να τους χειριστούν τους χρησιμοποιούν προς όφελος της ομάδας βάζοντάς τους να πραγματοποιήσουν αισχρές πράξεις. Η ανάγκη των ανθρώπων να ανήκουν σε κάποια κοινωνική ομάδα και η μόδα που έχει χτιστεί γύρω από τους αθλητικούς συλλόγους συμβάλλουν στην εξάπλωση του οπαδισμού. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετέχουν επίσης στην διάδοση του μίσους ανάμεσα στους οπαδούς και στην εξαγρίωση των πληθών. 
          Το φαινόμενο του οπαδισμού μπορεί να εξαλειφθεί αν ο καθένας από εμάς αποφασίσει να αλλάξει τρόπο σκέψης. Καμία ζωή δεν θα έπρεπε να χάνεται στα γήπεδα. Σημαντική ευθύνη έχουν το κράτος και οι αρμόδιες αρχές που οφείλουν να προστατεύουν τον πολίτη και να μην συνωμοτούν στον βωμό των χρημάτων και του κέρδους. Η βία έχει πολλές μορφές, ας αφήσουμε τον αθλητισμό έξω από αυτήν. 
                                                    Ελίζα Φωτεινίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η μουσική ως μέσο έκφρασης

  Η μουσική είναι μία από τις πιο σημαντικές τέχνες. Από την αρχαιότητα ακόμη βλέπουμε την σημασία της για διάφορους πολιτισμούς αλλά και τι...