Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023

Οι επιπτώσεις της πυρκαγιάς στο Δάσος Δαδιάς


Το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς αποτελεί ένα σπουδαίο προστατευόμενο οικοσύστημα και μοναδικής αξίας πνεύμονα διεθνώς. Είναι μία από τις τρεις περιοχές στη Γη με την πιο ιδιαίτερη και σπάνια ορνιθοπανίδα. Περιέχει πάνω από 220 είδη πτηνών και σπάνιων αρπακτικών και πτωματοφάγων. Ανάμεσά τους βρίσκονται τρία από τα τέσσερα είδη γύπα της Ευρώπης, οι μαυρόγηπες, οι ασπροπάρηδες και τα όρνια. 

Μετά από 17 ημέρες μάχης με τη φωτιά, έχουν υπολογισθεί οι καταστροφές και το πλήγμα στο δάσος είναι σοβαρό. Η πυρκαγιά που πρωτοεμφανίστηκε στις 21 Ιουλίου 2023 άφησε το αποτύπωμα της, προσεγγίζοντας και προηγούμενα καμένη δασική έκταση, όπως παρατηρείται από λήψη δορυφορικών πλάνων. Η περιβαλλοντική καταστροφή που έχει προκαλέσει η φωτιά και που θα συνεχίσει να προκαλεί για τα επόμενα χρόνια χαρακτηρίστηκε αρχικά ανεπανόρθωτη.

Μετά από έλεγχο του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, αποδείχθηκε πως 245.299 στρέμματα, δηλαδή περισσότερο από το 60% του δάσους, έχουν συνολικά καεί. Παράλληλα, πολλά σπάνια είδη πουλιών που έβρισκαν κατοικία στο δάσος και αναπαράγονταν τυλίχτηκαν στις φλόγες. Ακόμη, μεγάλες πλημμύρες είναι πιθανό να συμβούν στο σύντομο μέλλον. Οι πλημμύρες μετά από τη φωτιά είναι συνήθως πολύ πιο σοβαρές λόγω της τέφρας που προκαλεί λάσπη. Επίσης, τα νερά της βροχής μπορούν να μαζέψουν χώμα και να το μεταφέρουν πάνω σε απογυμνωμένο έδαφος με τη μορφή ρεύματος πλημμυρικών υδάτων.

Το οικοσύστημα της Δαδιάς ποτέ δεν θα επανέλθει εντελώς. Παρόλο που σε 10 χρόνια μπορεί να αναγεννηθεί το δάσος, χρειάζονται πάνω από 60-80 χρόνια για να επιστρέψει στην προηγούμενή του κατάσταση. Επιπλέον, ολική καταστροφή θα υπάρξει εάν η περιοχή ξανακαεί μέσα στα επόμενα 30 χρόνια, χρίζοντας απαραίτητη την ανθρώπινη παρέμβαση με αναδάσωση.

Παρόλα αυτά, εικόνες ελπίδας έρχονται από το δάσος με πουλιά, αρπακτικά, ερπετά και θηλαστικά να παραμένουν στον τόπο τους χωρίς καμία πρόθεση να τον εγκαταλείψουν. Έχει διαπιστωθεί πως ακόμη υπάρχει ζωή στο Δάσος της Δαδιάς και πως τίποτα δεν τελείωσε. Η οικολογική καταστροφή ήταν σημαντική, όμως η περιοχή μπορεί να αποκατασταθεί και να επανέλθει ως ένα σημείο, αρκεί να δράσουν προσεκτικά οι διαχειριστές του. Έτσι, η βιοποικιλότητα μπορεί να διατηρηθεί και το δάσος να σωθεί, εφόσον η φύση κάνει το θαύμα της.

                                                         Γεωργία Αρβανίτη


https://www.google.com/amp/s/www.ethnos.gr/greece/amp/217873/fotiasthdadiasyne

xizetaihmaxhmetisflogesgiaebdomhhmeraanypologisthoikologikhkatastrofh

o https://www.news247.gr/koinonia/fotia-ston-evro-anepanorthoti-i-katastrofi-to-dasos-

tis-dadias-chathike-gia-panta.10159736.html

https://www.google.com/amp/s/www.ethnos.gr/greece/amp/219289/hepomenhhmera

stoethnikoparkodadiasoisynepeiesthspyrkagiastiepetaistoplaisiothsapokatastashs

o https://dadia-np.gr/

o https://www.iefimerida.gr/ellada/dadia-ebroy-esbise-i-fotia

o https://www.kathimerini.gr/society/562586725/to-dasos-tis-dadias-den-tha-epanelthei/

https://www.ethnos.gr/greece/article/219289/hepomenhhmerastoethnikoparkodadias

oisynepeiesthspyrkagiastiepetaistoplaisiothsapokatastashs

o https://dasarxeio.com/2023/09/04/128755/

o https://www.documentonews.gr/article/fotia-ston-evro-kaike-sxedon-to-60-toy-

dasoys-dadias/

o https://www.gnomionline.gr/eikones-elpidas-apo-to-dasos-tis-dadias/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η μουσική ως μέσο έκφρασης

  Η μουσική είναι μία από τις πιο σημαντικές τέχνες. Από την αρχαιότητα ακόμη βλέπουμε την σημασία της για διάφορους πολιτισμούς αλλά και τι...