Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2023

Το γυναικείο φύλο στον χώρο εργασίας

 

       Στις μέρες μας , οι γυναίκες επαναστατούν καθημερινά για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν ισάξια εργασιακά δικαιώματα με αυτά των αντρών . Βέβαια αρκετοί φορείς επισημαίνουν ότι τα γυναικεία δικαιώματα έχουν αναγνωρισθεί ως ισοδύναμα με αυτά του αντίθετου φύλου χωρίς να υπάρχει κάποια ειδοποιός διαφορά μεταξύ τους. Παρόλα αυτά κατά πόσο αληθεύει αυτό; Ισχύει ότι οι γυναίκες αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο στον χώρο εργασίας τους όπως οι άντρες στην σύγχρονη κοινωνία ;

       Αρχικά, ενώ τα εργασιακά δικαιώματα των γυναικών έχουν αναγνωρισθεί πλήρως από τα περισσότερα κράτη, πολλοί εργοδότες φοβούνται να εμπιστευτούν μία γυναίκα στο εργασιακό τους περιβάλλον. Συγκεκριμένα αν έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε μία γυναίκα και σε έναν άντρα για την προσφορά μιας θέση εργασίας θα προτιμήσουν τον άντρα. Αυτό οφείλεται στις ρατσιστικές ιδεολογίες πολλών εργοδοτών και στην άρνηση τους να προσλάβουν μία γυναίκα θεωρώντας πως δεν κατέχει τις κατάλληλες δεξιότητες με αυτές του άνδρα.

     Ακόμη, όταν οι γυναίκες εξασφαλίσουν μία θέση εργασίας, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες , δεν αμείβονται το ίδιο με τους άντρες. Σε δεκατέσσερις χώρες της Ευρώπης και συγκεκριμένα στις Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Κύπρος, Φινλανδία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία και Σλοβενία , υπάρχει χάσμα σχετικά με την χρηματική αποζημίωση των υπαλλήλων . Ουσιαστικά το 13% των γυναικών στην Ευρώπη λαμβάνουν χαμηλότερο μισθό από τους άντρες .

        Αυτές δεν είναι οι μόνες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην εργασία τους. Υπομένουν φαινόμενα όπως σεξουαλική παρενόχληση, απολύσεις λόγω εγκυμοσύνης και λεκτική βία από ανωτέρους σχετικά με τον τρόπο που εργάζονται. Η ανισότητα αυτή γίνεται ακόμη πιο εμφανής μέσω των προαγωγών, καθώς μόνο το 38 % των γυναικών καταλαμβάνουν υψηλόβαθμες θέσεις , σε σχέση με τους άντρες που κατέχουν το 62% .

         Εν κατακλείδι γίνεται αντιληπτό πως το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων δεν έχει γεφυρωθεί πλήρως στον χώρο εργασίας. Για την αντιμετώπιση του θα πρέπει να γίνουν προσπάθειες για να επιτευχθεί πραγματική ισότητα, αλλά και για να εξαλειφθούν κάθε είδους διακρίσεις κι ανισότητες εις βάρος του γυναικείου φύλου.

                                              Ελένη – Ευαγγελία Πανίκα

Πηγές : https://www.dnews.gr/eidhseis/ergasiaka/247173/gsee-ta-ergasiaka-dikaiomata-

ton-gynaikon-anisotita-stin-ergasiaki-ekseliksi-kai-tis-amoives

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η μουσική ως μέσο έκφρασης

  Η μουσική είναι μία από τις πιο σημαντικές τέχνες. Από την αρχαιότητα ακόμη βλέπουμε την σημασία της για διάφορους πολιτισμούς αλλά και τι...