Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023

Παραπληροφόρηση: Γιατί οδηγεί τον κόσμο σε λανθασμένες πεποιθήσεις;

Η παραπληροφόρηση είναι ένα φαινόμενο το οποίο έχει κατακλύσει την σύγχρονη κοινωνία και οι λόγοι που παρασύρεται ο κόσμος σε λανθασμένες πεποιθήσεις είναι πολλοί.

Ο πρώτος λόγος  είναι οι χαλκευμένες ειδήσεις που δημοσιεύονται στο διαδίκτυο. Οι ιστοσελίδες ειδήσεων και οι κοινωνικές πλατφόρμες πλημμυρίζουν με άρθρα και πληροφορίες τα οποία είναι ψευδή. Επειδή όμως είναι πολύ καλά γραμμένα αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι να δυσκολεύονται να διακρίνουν το αληθές από το ψευδές.

Ένας άλλος λόγος που πέφτουμε κορόιδα στην παραπληροφόρηση είναι επειδή έχουμε έλλειψη κριτικής σκέψης. Πολλές φορές όμως με αυτό τον τρόπο, όταν διαβάζουμε ένα άρθρο το οποίο επιβεβαιώνουμε ότι ταιριάζει στις προκαταλήψεις μας πέφτουμε στην παγίδα της προπαγάνδας των Μ.Μ.Ε..

Επιπλέον, το σχολείο μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην άμβλυνση αυτού του φαινομένου. Η εκπαίδευση κριτικής σκέψης και στις πηγές αξιόπιστης πληροφόρησης είναι απαραίτητη για να μπορέσει ο κόσμος να αντιμετωπίσει την παραπληροφόρηση.

Συνοψίζοντας, η παραπληροφόρηση είναι ένα πρόβλημα που απειλεί την κοινωνία μας. Ο κόσμος παρασύρεται από την πληθώρα ψευδών πληροφοριών λόγω της έλλειψης κριτικής σκέψης και της υπερβολικής πληροφόρησης. Το σχολείο μπορεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στην άμβλυνση αυτού του φαινομένου, παρέχοντας στους μαθητές τα εργαλεία που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν τις πληροφορίες και να εξελιχθούν σε ενημερωμένους πολίτες.

                                              Αθανασία Σαμαρά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η μουσική ως μέσο έκφρασης

  Η μουσική είναι μία από τις πιο σημαντικές τέχνες. Από την αρχαιότητα ακόμη βλέπουμε την σημασία της για διάφορους πολιτισμούς αλλά και τι...