Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023

Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ


«Δε θα μπορούσα να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς να παίζω μουσική. Ζω τα όνειρα μου μέσα από τη μουσική. Παρατηρώ τη ζωή μου μέσα από τη μουσική. Γνωρίζω ότι τη μεγαλύτερη απόλαυση στη ζωή μου, την έδωσε το βιολί» είπε χαρακτηριστικά ο μεγάλος επιστήμονας Άλμπερτ Αϊνστάιν.

Η μουσική από την αρχαιότητα ακόμα, αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή του ανθρώπου καθώς ο ίδιος, αποκομίζει πολλά οφέλη απ’ αυτή. Το να παίζει κανείς ένα μουσικό όργανο, εκτός απ’ το ότι τον ψυχαγωγεί, ενισχύει και διάφορες λειτουργίες του εγκεφάλου. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα, κινητοποιεί τον εγκέφαλο αναγκάζοντας την χρήση και των δυο ημισφαιρίων. Έτσι ενδυναμώνονται δεξιότητες όπως η πολυδιεργασία και η μνήμη. Ακόμα, η παραγωγή μουσικής ευνοεί τον ταυτόχρονο συντονισμό πολλαπλών μελών του σώματος, αλλά και την καλλιέργεια της δημιουργικότητας. Όλα αυτά φυσικά συμβάλλουν και στην ψυχολογία του ατόμου προσδίδοντας του το αίσθημα της ικανοποίησης και της χαλάρωσης. 

Ωστόσο για να αποκτήσει κανείς όλα αυτά τα οφέλη δεν χρειάζεται απαραίτητα να παίζει μουσική. Το άκουσμα αρκεί για να βοηθήσει έναν άνθρωπο να αποβάλει τις αρνητικές σκέψεις και το άγχος και να βρει καταφύγιο στην αγαπημένη του μελωδία. Μέσα από τα τραγούδια ξεκουράζεται το μυαλό, αλλά και ταυτόχρονα δουλεύει, καθώς τα επεξεργάζεται βοηθώντας τον ακροατή να δημιουργήσει άποψη για αυτό που ακούει και ακόμα να εκφράσει τα συναισθήματα του. Τέλος, η μουσική έχει αποτελέσει μέσο αντίστασης και κίνητρο επανάστασης ξυπνώντας και τονώνοντας το ηθικό των ανθρώπων σε πολλές χαρακτηριστικές και δύσκολες στιγμές της ιστορίας.

Η μουσική, λοιπόν, είναι ένα στοιχείο που μας ενώνει και αυτό είναι που την κάνει τόσο ξεχωριστή. Είναι ένα μοναδικό μέσο το οποίο οι άνθρωποι χρησιμοποιούν για να εκφράζονται να εκτονώνονται να χαλαρώνουν αλλά και να εξελίσσονται, καθώς ανάλογα με την εποχή, τη γενιά, την κουλτούρα και τον ίδιο τον άνθρωπο αλλάζει και το άκουσμα της.


Χριστίνα Τσέρου

Πηγές  

https://www.ualberta.ca/youalberta/2021/04/the-health-benefits-of-playing-a-musical-instrument.html

https://schoolpress.sch.gr/2gymkozanis/?p=785

https://www.classicfm.com/discover-music/reasons-to-play-a-musical-instrument/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η μουσική ως μέσο έκφρασης

  Η μουσική είναι μία από τις πιο σημαντικές τέχνες. Από την αρχαιότητα ακόμη βλέπουμε την σημασία της για διάφορους πολιτισμούς αλλά και τι...