Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2023

Αφιέρωμα στην Μαρία Κάλλας

 

    Η αξεπέραστη φωνή και η μοναδική προσωπικότητα της Μαρίας Καλογεροπούλου την κατέστησαν μια σημαντική παρουσία για την ελληνική μουσική. Η Μαρία Σεσίλια Σοφία Άννα Καλογεροπούλου γεννήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 1923 στη Νέα Υόρκη. Μέσω της αξεπέραστης λυρικής της καριέρας κατάφερε να αφήσει πίσω της μια μεγάλη μουσική κληρονομιά όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο.

           


Σε ηλικία μόλις 11 ετών κατάφερε να κερδίσει το πρώτο της βραβείο στην γενέτειρά της την Νέα Υόρκη. Δεν άργησε να αναγνωριστεί η σπάνια φωνή της και στην Ελλάδα όταν πλέον εγκαταστάθηκε με την μητέρα και την αδελφή της. Αφού παρακολούθησε τα μαθήματα της διάσημης Ελβίρας ντε Ιντάλγκο και γνώρισε τις φωνητικές ιδιαιτερότητες των ρόλων του ιταλικού ρομαντικού ρεπερτορίου, έθεσε τα πρώτα της βήματα στο χώρο της όπερας.             Σχετικά με την καριέρα της: το 1945 πρωταγωνίστησε στην «Τόσκα» (1942, 1943) , στον «Κάμπο» του Ντ' Αλμπέρ (1944, 1945), στην «Καβαλερία Ρουστικάνα» (1944), στον «Πρωτομάστορα» του Μανώλη Καλομοίρη (1944, το μόνο ελληνικό έργο που τραγούδησε), στον «Φιντέλιο» του Μπετόβεν (1944), και την οπερέτα «Ο Ζητιάνος Φοιτητής» του βιεννέζου συνθέτη Καρλ Μιλέκερ (1945). Ακόμη, η Μαρία Κάλλας κατόρθωσε να εμφανιστεί στην Σκάλα του Μιλάνου το 1950 όπου και συνεργάστηκε με εξαίρετους καλλιτέχνες όπως ο ξακουστός Φράνκο Τζεφιρέλι. Της δόθηκε η ευκαιρία να συμμετέχει σε μεγάλες παραγωγές, όπως η όπερα « Η Εστιάς» του Γκασπάρε Σποντίνι, «η Άννα Μπολένα», «η Ιφιγένεια εν Ταύροις» του Γκλουκ κ.ά. Συνολικά ενσάρκωσε περισσότερους από 40 διαφορετικούς ρόλους και ηχογράφησε πάνω από 20 ολοκληρωμένα έργα της όπερας. 

            Η Μαρία Καλογεροπούλου τιμήθηκε για τον πλούτο της μουσικής της παραλαμβάνοντας: το Βραβείο Γκράμι για το Σύνολο της Προσφοράς, το αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας του Χόλυγουντ και το Τάγμα της Αξίας της Δημοκρατίας. 

       


Η πολυτάραχη ζωή της και οι φήμες της εποχής δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τον θαυμασμό και την αγάπη του κόσμου γι' αυτήν. Παρόλ’ αυτά μετά από μεγάλες επιτυχίες η καριέρα της Μαρίας Κάλλας έφτασε στο τέλος της. Ενώ έπασχε από χρόνια κατάθλιψη και διάφορα προβλήματα υγείας η διάσημη μουσικός υπέκυψε και στις 16 Σεπτεμβρίου 1977 ξεψύχησε στο διαμέρισμά της στο Παρίσι.

            Η πόλη μας γιορτάζει τα 100 χρόνια από την γέννηση της θαυμαστής καλλιτέχνιδος. Πολλές συναυλίες και γκαλά όπερας οργανώνονται από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Περισσότερες πληροφορίες στο: https://www.thessalonikiguide.gr/                                                

                                               Ελίζα Φωτεινίδου

Πηγές:

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%B1_%CE%9A%CE

%AC%CE%BB%CE%BB%CE%B1%CF%82#

https://www.sansimera.gr/biographies/732

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Aμ, ο Σαλβαντόρ και ο Πάμπλο

 Γίνεται πολύς λόγος, και όχι αναίτια, για τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης και για τις συνέπειές τους σχεδόν σε κάθε τομέα της ανθρώπι...