Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023

Είναι τελικά η γλωσσομάθεια απειλή;


           Η παγκόσμια ημέρα γλωσσομάθειας δίνει την ευκαιρία σε πολλούς από εμάς να σκεφτούμε ότι η γνώση μιας ή παραπάνω ξένων γλωσσών έχει ιδιαίτερη σημασία για τους Έλληνες. Η Ελλάδα υστερεί αριθμητικά από τους άλλους Ευρωπαίους και γι' αυτό είναι αδύνατη η παρακολούθηση των εξελίξεων και η επικοινωνία με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες χωρίς την γνώση ξένων γλωσσών. Πλέον το διαδίκτυο, του οποίου η χρήση διευρύνεται καθημερινά, απαιτεί την γνώση τουλάχιστον της αγγλικής γλώσσας

     Αδιαμφισβήτητα η γλωσσομάθεια είναι πολύτιμο εργαλείο για τον άνθρωπο. Στον επαγγελματικό τομέα, όχι μόνο παρέχει στο άτομο τη δυνατότητα να παρακολουθεί σεμινάρια σε διεθνείς συναντήσεις, αλλά επίσης ευνοεί την απρόσκοπτη επαγγελματική επαφή και διευρύνει το πλαίσιο των συναλλαγών, ιδιαίτερα στη σύγχρονη εποχή της παγκοσμιοποίησης. Επίσης, η εκμάθηση ξένων γλωσσών συμβάλλει στο πνευματικό επίπεδο του ανθρώπου. Συγκεκριμένα, η μελέτη μιας ξένης γλώσσας δημιουργεί νέους ορίζοντες στον πνευματικό κόσμο, καθώς τα εκφραστικά μέσα και ο λεξιλογικός πλούτος διευρύνουν το γνωστικό πεδίο και εμπλουτίζουν την σκέψη. Ακόμη, η γλωσσομάθεια βοηθάει στο πολιτικό επίπεδο, στην επικράτηση του διεθνισμού και της παγκοσμιοποίησης. Παράλληλα έχει σημαντικό ρόλο στην διεύρυνση της δημοκρατίας και στην ίδρυση παγκόσμιων οργανισμών και κινημάτων πολιτικής χροιάς.

         Τέλος η γνώση ξένων γλωσσών καθίσταται αναγκαία για την αναβάθμιση του μορφωτικού επιπέδου ενός νέου. Αυτό, καθώς πλέον, η σύνθεση μιας επιστημονικής εργασίας (όπως η πτυχιακή και η μεταπτυχιακή) απαιτεί αξιοποίηση της διεθνούς βιβλιογραφίας. Επιπλέον, η φοίτηση σε πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού προϋποθέτει την ουσιαστική γνώση ξένης γλώσσας. Ωστόσο, η ανάγκη για εκμάθηση ξένων γλωσσών απειλεί τη μητρική μας γλώσσα. Αμελώντας την, υπάρχει ο κίνδυνος έμμεσης και άκριτης υιοθέτησης των αξιών, των αντιλήψεων και της νοοτροπίας ενός άλλου πολιτισμού που μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο στη γλωσσική αλλά και στην πολιτιστική αλλοτρίωση της χώρας μας, καθώς υποκαθίστανται από ξενικούς όρους, ενώ υπάρχουν αντίστοιχοι στη γλώσσα μας. Τέλος ελλοχεύει η απειλή της συμπλεγματικής διάθεσης να δημιουργηθεί από τις κυριαρχούσες γλώσσες, όπως είναι σήμερα η αγγλική. Μια τέτοια διάθεση προκαλεί την ξενομανία και τον μιμητισμό.

        Συμπερασματικά, η γνώση ξένων γλωσσών αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για τον άνθρωπο για λόγους επαγγελματικούς, επικοινωνιακούς αλλά και για την πνευματική του καλλιέργεια. Παρόλα αυτά η υπερβολική και λανθασμένη χρήση της γλωσσομάθειας, δημιουργεί απειλή και κινδύνους για τη μητρική μας γλώσσα και μπορεί αυτό να οδηγήσει σε ένα αποτέλεσμα, αρνητικό για όλους.

                                                 Μπούζη Χριστίνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Aμ, ο Σαλβαντόρ και ο Πάμπλο

 Γίνεται πολύς λόγος, και όχι αναίτια, για τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης και για τις συνέπειές τους σχεδόν σε κάθε τομέα της ανθρώπι...