Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023

Η έλλειψη νερού στον πλανήτη


Έλλειψη νερού ή αλλιώς λειψυδρία χαρακτηρίζεται το φαινόμενο όπου οι πηγές γλυκού νερού του πλανήτη δεν επαρκούν ώστε να καλυφθούν οι πειρβαλλοντικές αλλά και οι ανάγκες επιβίωσης ενός τόπου. Το νερό είναι αδιαμφισβήτητα ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα και η λειψυδρία αποτελεί άμεση παραβίαση τούτου του δικαιώματος. Τα αίτια που έχουν προκαλέσει την δυσμενή αυτή κατάσταση στον πλανήτη οφείλονται στις ανθρώπινες δραστηριότητες του 21 ου αιώνα.

Οι επιστήμονες θεωρούν την λειψυδρία ως ένα από τα πιο κρίσιμα προβλήματα του αιώνα. Η ανεπάρκεια σε αποθέματα πόσιμου νερού σε ολόκληρο τον κόσμο επιβάλλει την άμεση επίλυση του τραγικού αυτού φαινομένου, καθώς με την αμέλεια του μπορούν να ακολουθήσουν σοβαρές συνέπειες.

Πιστεύεται από πολλούς ερευνητές ότι μέχρι το 2050 παραπάνω από το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού θα υποφέρουν από έλλειψη γλυκού νερού, ενώ σήμερα οι τέσσερις από τους δέκα ανθρώπους δεν έχουν πρόσβαση σε αρκετό πόσιμο νερό. Επιπλέον, το ένα στα πέντε παιδιά παγκοσμίως αδυνατούν να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες τους που απαιτούν νερό και πάνω από 80 χώρες ζουν σε περιοχές με ευάλωτους υδάτινους πόρους, όπου η μόνη πρόσβαση σε νερό είναι μέσω των μολυσμένων επιφανειακών πηγών. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των παιδιών κατάγονται από την Αφρική και ιδίως την Νότια Αφρική και το 58% αυτών δεν μπορούν να βρουν πρόσβαση σε αρκετό πόσιμο νερό καθημερινά.

Όμως, τι έχει προκαλέσει αυτήν την κατάσταση στον πλανήτη μας; Αρχικά, η είσοδος του κόσμου στον 21 ο αιώνα έφερε την ραγδαία ανάπτυξη των γρήγορων ρυθμών της τεχνολογίας και ως κατά συνέπεια την παγκοσμιοποίηση. Η αστραπιαία βιομηχανική και αγροτική ανάπτυξη των ανεπτυγμένων χωρών, οδηγεί σε πολύ μεγαλύτερη ανάγκη για την πρόσβαση σε καθαρά νερά. Μαζί με αυτό έρχονται και τα καταναλωτικά πρότυπα της σημερινής κοινωνίας, τα οποία παρεμποδίζουν την συντήρηση και την ανανέωση αποθεμάτων του νερού παγκοσμίως. Ο μεγαλύτερος υπαίτιος σε όλο αυτό, όμως, είναι η κλιματική αλλαγή. Οι ξαφνικές ξηρασίες, πλημμύρες και όλα τα αποτιμά καιρικά φαινόμενα είναι προϊόντα αυτού του σημαντικού πειρβαλλοντικού προβλήματος. 

Τέλος, εξίσου επικίνδυνο αίτιο αποτελούν και οι μολυσμένες πηγές. Η μόλυνση ποταμών, λιμνών, ρεμάτων και λιμνοθαλασσών προκαλείται από την απόρριψη μεγάλων ποσών τοξικών αποβλήτων στους χώρους αυτούς. Τα απόβλητα αυτά γεννιούνται μέσα από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Τα εργοστάσια, οι μεγάλες βιομηχανίες και τα αυτοκίνητα εκκρίνουν μεγάλες ποσότητες αποβλήτων, όπου εν τέλει καταλήγουν τις υδάτινες περιοχές.

Κλείνοντας, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι οι εν λόγω συνέπειες αποτελούν δημιούργημα της απρόσεκτης δραστηριότητας του ανθρώπινου γένους και της πλήρους άγνοιας για το περιβάλλον και τον συνάνθρωπο. Αν δεν παρθούν δραστικά μέτρα στο άμεσο μέλλον, πολύ σύντομα πάνω από τον μισό πλανήτη δεν θα έχει επαρκή, έως και καθόλου πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Αυτό, αργά ή γρήγορα θα καταλήξει στην ολοκληρωτική καταστροφή του περιβάλλοντος και της ανθρωπότητας.

                                   Αθανασιάδου Γωγώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η Aμ, ο Σαλβαντόρ και ο Πάμπλο

 Γίνεται πολύς λόγος, και όχι αναίτια, για τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης και για τις συνέπειές τους σχεδόν σε κάθε τομέα της ανθρώπι...