Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024

Κριτική θεατρικής παράστασης «Άμλετ» - Μόνο ένα έργο ή η αποτύπωση του σύγχρονου ανθρώπου;

 

Της Ειρήνης-Αποστολίας Παρμενίδου

 

Με την άφιξη της καλοκαιρινής εποχής και το τέλος μιας δύσκολης χρονιάς οι περισσότεροι χρειάζονται μια ανάπαυλα από τα προβλήματα και τις δυσκολίες που έπρεπε να αντιμετωπίσουν. Οι κάτοικοι ανά την Ελλάδα έχουν τη δυνατότητα για άλλο ένα καλοκαίρι να απολαύσουν ποικίλες θεατρικές παραστάσεις για να διασκεδάσουν, να ξεχαστούν αλλά και να μάθουν. Οι κάτοικοι της πόλης μας είχαν την ευκαιρία, μάλιστα, να απολαύσουν για δύο συνεχόμενες βραδιές τη θεατρική παράσταση «Άμλετ» σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη, που βασίζεται στο ομώνυμο έργο του Άγγλου συγγραφέα Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

Με ανοιχτά θέατρα σε πολλές περιοχές της χώρας μας να γεμίζουνε με κόσμο μπορούμε να καταλάβουμε πως μόνο θετικά είναι τα σχόλια που έχει λάβει η παράσταση ως προς την επιμέλεια, τη σκηνοθεσία και τον σχεδιασμό. Αξιέπαινα είναι και τα σχόλια που λαμβάνουν οι ηθοποιοί που ενσαρκώνουν τους ρόλους που τόσο περίτεχνα δημιούργησε ο Άγγλος συγγραφέας. Ειδικότερα, ο πρωταγωνιστής, Αναστάσης Ροϊλός, ο ηθοποιός που ενσαρκώνει τον Άμλετ, φέρνει στο προσκήνιο με πολύ μεγάλη επιτυχία την τραγική ιστορία του πρίγκιπα της Δανίας.

Η ιστορία ξεκινάει μετά τον θάνατο του τέως βασιλιά της Δανίας και πατέρα του Άμλετ. Ο Άμλετ, ο νεαρός αυτός άνδρας που διψάει για εκδίκηση μόλις μαθαίνει τον πραγματικό υπαίτιο πίσω από τον θάνατο του πατέρα του, θα έρθει αντιμέτωπος με τους πιο σκοτεινούς του φόβους και εχθρούς. Από την άλλη, ο Κλαύδιος μετά την αποτρόπαια πράξη που διαπράττει σκοτώνοντας τον ίδιο του τον αδερφό και παντρεμένος πλέον με τη γυναίκα του αδερφού του, Γερτρούδη, πνιγμένος από τις ενοχές προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές του. Με μυστικά και ψέματα όλοι οι ρόλοι προσπαθούν να καλύψουν τα εγκλήματά τους που έχουν βάψει με αίμα τα χέρια τους. Οδηγούμενοι, όμως, στην τρέλα, όλοι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν μέσα από μια δύσκολη μάχη και τον ίδιο τους τον εαυτό.

Σε αυτό το έργο οι θεατές θα γελάσουν(όσο παράξενο κι αν ακούγεται, γιατί δεν είναι μια απλή τραγωδία, αλλά ένα εκμοντερνισμένο δράμα), θα αναρωτηθούν σχετικά με τη ζωή τους και θα γίνουν μέρος της παράστασης, αφού όπως και οι ρόλοι, μέσα από διαλόγους που κάποιος θα μπορούσε να θεωρήσει πως σατιρίζουν τη σημερινή κοινωνία, θα έρθουν και αυτοί αντιμέτωποι με τον εαυτό τους.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η τελετή έναρξης στον Σηκουάνα και η Μαρία Αντουανέτα

 

Της Ειρήνης-Αποστολίας Παρμενίδου

Για τις περισσότερες χώρες το 2024 μπορεί να χαρακτηριστεί μια χρονιά γεμάτη προβλήματα, από τις ευρωεκλογές με ανεπάντεχα αποτελέσματα μέχρι επιθέσεις εναντίον πολιτικών. Για άλλες μπορεί, ίσως, να θεωρηθεί και μια τιμητική χρονιά. Η Γαλλία είχε την τιμή για άλλη μια φορά να διεξάγει τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Φέτος, όμως, το έκανε διαφορετικά, αφού για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων η τελετή έναρξης δεν πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό στάδιο αλλά στον πιο γνωστό ποταμό της Ευρώπης, τον Σηκουάνα. Ας πάρουμε τα πράγματα, όμως, από την αρχή.

Η διοργάνωση των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων μάς πάει πίσω στην Ελλάδα του 7ου αιώνα π.Χ. και πιο συγκεκριμένα στην Αρχαία Ολυμπία το 776 π.Χ. Αρχικά, οι Αγώνες είχαν τοπικό χαρακτήρα και γινόταν με σκοπό να τιμήσουν τον θεό Δία, του οποίου το άγαλμα υπήρχε στην Ολυμπία. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έφτασαν στην ακμή τους κατά τη διάρκεια του 5ου και 6ου αιώνα π.Χ. και τα αγωνίσματα έφταναν τα είκοσι σε αριθμό. Οι αθλητές που κατάφερναν να βγουν πρώτοι στέφονταν, όπως είναι γνωστό, με ένα στεφάνι άγριας ελιάς. Τέλος, η αναγνώριση του Χριστιανισμού σήμαινε και το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων, αφού θεωρήθηκε ως ειδωλολατρική γιορτή και έτσι απαγορεύθηκαν το 393 μ.Χ. από τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο.

Τα θεμέλια, όμως, για την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων έβαλαν οι ανασκαφές στην Αρχαία Ολυμπία από αρχαιολόγους γερμανικής καταγωγής στα μέσα του 19ου αιώνα. Λίγα χρόνια αργότερα, στα τέλη του 19ου αιώνα, ο Πιέρ ντε Κουπερτέν (Pierre de Coubertin) Γάλλος φιλέλληνας και Γενικός Γραμματέας των Αθλητικών Σωματείων προσπαθώντας να δικαιολογήσει την ήττα της Γαλλίας στον πόλεμο εναντίον της Πρωσίας έθιξε ως υπαίτιο λόγο την έλλειψη που είχαν οι Γάλλοι όσον αφορά τη διαπαιδαγώγηση τους σχετικά με τον αθλητισμό. Στην προσπάθεια του αυτή έφερε στο προσκήνιο την ανάγκη αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων και τη σημασία που θα είχε στην ένωση διαφόρων εθνοτήτων και κατ’ επέκταση το τέλος των πολέμων μεταξύ χωρών. Έτσι, σε συνέδριο στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης στις 23 Ιουνίου 1894, έπειτα και από την ομιλία του ντε Κουπερτέν, αποφασίστηκε η διεξαγωγή των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 1896, όπου και από τότε πήραν σταδιακά τη μορφή που γνωρίζουμε σήμερα.

Ας πάμε, όμως, στο σημερινό Παρίσι, όπου για τρίτη φορά οι Ολυμπιακοί Αγώνες έλαβαν χώρα στην πόλη του φωτός. Με προετοιμασίες σχεδόν μιας ολόκληρης χρονιάς οι θεατές που παρακολούθησαν την τελετή έναρξης ζωντανά στο Παρίσι, αλλά και αυτοί ανά τον κόσμο που την παρακολούθησαν από την άνεση του σπιτιού τους, είχαν την ευκαιρία να δουν ένα καταπληκτικό ξεκίνημα, διάρκειας περίπου τεσσάρων ωρών, για το πιο μεγάλο αθλητικό γεγονός στον κόσμο. Από τη Lady Gaga και τα καμπαρέ μέχρι το ασημένιο άλογο, η τελετή έναρξης μόνο αξέχαστη δε θα μείνει. Με πολλούς να διαμαρτύρονται για την αισθητική του γεγονότος, η τελετή έναρξης που προετοίμασαν οι Γάλλοι έχει προκαλέσει αμφιλεγόμενα σχόλια σε πολλά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πολλά αρνητικά σχόλια, μάλιστα, έχει λάβει και η εμφάνιση ενός Γάλλου πολίτη ντυμένου ως θεού Διόνυσου με αρκετούς να πιστεύουν πως η εμφάνιση αυτή αναφέρεται στον Μυστικό Δείπνο και με άλλους να τα βάζουν με τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα λόγω της εμφάνισης πολλών ανθρώπων, που ανήκουν σε αυτή, κατά τη διάρκεια της τελετής. Από την άλλη, οι υπεύθυνοι της τελετής αποφάσισαν να κάνουν μια στροφή στο παρελθόν και να τιμήσουν την ιστορία τους με θέαμα τη Γαλλική Επανάσταση και τον αποκεφαλισμό της Μαρίας Αντουανέτας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, αποφάσισαν να παρουσιάσουν την ιστορία τους από μια άλλη οπτική, καθώς η Γαλλία αποφάσισε να δείξει την Επανάσταση από τη μεριά των αντιπάλων της και πιο συγκεκριμένα με τον τρόπο που παρουσιάστηκε από την Παλινόρθωση των Βουρβόνων έπειτα από την ήττα του Ναπολέοντα του Α’ και την εκδίωξή του από τη Γαλλία.

Ασχέτως όμως των σχολίων, το μόνο σίγουρο είναι πως οι φετινοί Ολυμπιακοί Αγώνες θα μείνουν αξέχαστοι. Όχι μόνο από την εξωπραγματική τελετή έναρξης που ετοίμασε η πόλη του φωτός, αλλά, όπως είναι φυσικό, και από τις επιδώσεις όλων των αθλητών και των εθνικών ομάδων όλων των χωρών, αφού όλοι φαίνονταν προετοιμασμένοι να κάνουν το αδύνατο δυνατό και να εμπνεύσουν όλους εμάς.

 

Στοιχεία αντλήθηκαν από το Wikipedia.gr, protagon.gr και in.gr.  

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 

Κάθε χώρα ορίζει ένα σύστημα το οποίο καλλιεργεί νοητικά, ψυχικά και σωματικά τους νέους και αυτό αποτελεί το εκπαιδευτικό της σύστημα, σκοπός του οποίου είναι να παρέχει παιδεία. Με την παιδεία δηλώνουμε την καλλιέργεια κυρίως μέσα από την σχολική κοινότητα, αλλά και εκτός αυτής, με μια γενικότερη έννοια, ενώ με την εκπαίδευση αναφερόμαστε κυρίως στην παιδεία που παρέχεται από το σχολικό σύστημα, το ίδιο το σύστημα και τους λειτουργούς του.

Τα οφέλη και η αξία της άρτιας παιδείας είναι πολλαπλά, καθώς συμβάλλει στη διερεύνηση των δεξιοτήτων του ατόμου και στην επιλογή επαγγελματικού προσανατολισμού, καλλιεργεί την αισθητική και ψυχική του ευαισθησία, υποστηρίζει την ορθή κοινωνικοποίησή του, σταθεροποιεί το ηθικό υπόβαθρο, ενισχύει την πνευματική ανάπτυξη του ατόμου και το οδηγεί στην αναγκαία ωρίμανση και στην ανάπτυξη πολιτικής συνείδησης.

Ενώ ταυτόχρονα σε κάθε χώρα το εκπαιδευτικό σύστημα αποτελεί το θεμέλιο για την διαπαιδαγώγηση της νέας γενιάς, παρατηρούμε συχνά στην Ελλάδα ότι το εκπαιδευτικό σύστημα αντιμετωπίζει χρόνια προβλήματα που έχουν οδηγήσει στην απαξίωση του από ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων και ιδίως μαθητών, καθώς επίσης και την αδυναμία του να προσφέρει την ουσιαστική παιδεία που είναι απαραίτητη σε μια τόσο ανταγωνιστική και εξελισσόμενη κοινωνία. Τα αίτια αυτής της αδυναμίας οφείλονται στην προσήλωση στις εξετάσεις και όχι στην ουσία των μαθημάτων, στην απουσία ορθού επαγγελματικού προσανατολισμού, στην ελλιπή χρηματοδότηση και απουσία μακροπρόθεσμου σχεδιασμού, αλλά και στο εξετασιοκεντρικό και κομφορμιστικό μοντέλο που έχει. Δεν είναι λίγες οι φορές που παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις δημοκρατικότητας, κατάλληλης παιδαγωγικής προσέγγισης, υλικοτεχνικών υποδομών, αδυναμία στήριξης αδύναμων μαθησιακά μαθητών, αλλά και η τάση της σύγχρονης κοινωνίας που ωθεί τους νέους σε επαγγέλματα περισσότερο πνευματικά και λιγότερο τεχνικά, αδιαφορώντας για τις κλίσεις, αλλά και τις οικονομικές δυσκολίες που πρέπει να βρεθούν αντιμέτωποι οι ίδιοι αλλά και οι οικογένειες τους ώστε να καταφέρουν τους στόχους τους χωρίς καμία ουσιαστική οικονομική υποστήριξη από το κράτος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στόχος της παιδείας δεν πρέπει να είναι μόνο η μεταφορά γνώσεων που ολοένα και πιο συχνά αλλάζουν, αλλά να δημιουργεί πολίτες με κριτική σκέψη ώστε να κρίνουν ανεξάρτητα και αυτόνομα τις πληροφορίες που δέχονται αλλά και το περιβάλλον τους. Για να γίνει εφικτό κάτι τέτοιο πρέπει να εκσυγχρονιστούν οι εκπαιδευτικές μέθοδοι, να αξιοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες, να αποδεσμευτούμε από την αμιγώς εξεταστική διάσταση του σχολείου, να αφουγκραστούμε τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και να ανταποκρίνεται το σχολείο στην πολυπολιτισμική διάσταση του σύγχρονου κόσμου. Πρωτίστως, όμως, θα πρέπει οι αποφάσεις που αφορούν τις αλλαγές στην παιδεία να παίρνονται με την συμμετοχή των ίδιων των μαθητών, αλλά και με γνώμονα το όφελος τους και όχι διάφορες πολιτικές σκοπιμότητες. Τέλος η αύξηση των χρηματοδοτήσεων της πολιτείας για την παιδεία αλλά και διορισμοί εκπαιδευτικών θεωρούνται αυτονόητα διότι μόνο έτσι και οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί θα μπορέσουν να κάνουν το λειτούργημα τους πιο εύκολο καθώς είναι οι μόνοι που αφουγκράζονται τις καθημερινές δυσκολίες και ανησυχίες των ίδιων των μαθητών, αλλά έρχονται και σε καθημερινή τριβή με τις αδυναμίες τις σύγχρονης εκπαίδευσης.

https://www.schooltime.gr/

ΚΟΚΙΑΣΒΕΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛ

Νέοι και αμφισβήτηση

 

Οι νέοι αποτελούν την ελπίδα και το μέλλον κάθε κοινωνίας. Για αυτό και κάθε χώρα που θέλει να έχει γερά θεμέλια, να προχωρήσει και να έχει μέλλον, οφείλει να επενδύσει, να αφουγκραστεί και να προσφέρει στους νέους τα απαραίτητα εφόδια ώστε αξιοποιώντας τα προς όφελος του συνόλου να οδηγήσουν την κοινωνία σε ένα καλύτερο αύριο.

Οι νέοι από την φύση τους έχουν όραμα, δε συμβιβάζονται εύκολα και καινοτομούν. Υποστηρίζουν πάντα πως η αλλαγή θα έρθει μέσα από την αμφισβήτηση, για αυτό και αποτελούν φορείς της. Πολλές φορές βέβαια οι αμφισβήτηση, ταυτίζεται με την άρνηση και την επικριτική στάση για όλους και για όλα, εμποδίζοντας την προοπτική ενός καλύτερου κόσμου. Αρκετές φορές οι μεγαλύτεροι κατηγορούν τους νεότερους για ασέβεια, αδιαφορία και αγενείς πράξεις που απορρέουν από ακραία και μεμονωμένα περιστατικά παραβατικότητας, χωρίς όμως τα περιστατικά αυτά να αποτελούν τον κανόνα αλλά την εξαίρεση του.

Οι νέοι εκφράζουν την αμφισβήτηση τους για την εκπαίδευση , αμφισβητούν το πολιτικό σύστημα και στέκονται επικριτικά απέναντι στην διαφθορά, τις προθέσεις και τις ενέργειες των πολιτικών που προφυλάσσουν και εξασφαλίζουν τους λίγους και όχι τους πολλούς. Αμφισβητούν πολλές φορές τους γονείς τους ,τις παραδόσεις και την θρησκεία, κατηγορώντας τους αντίστοιχα για τις οπισθοδρομικές και συντηρητικές τους αντιλήψεις οδηγώντας την κοινωνία στον δογματισμό, τον φανατισμό και το χάσμα. Αρκετές είναι οι φορές που οι νέοι αμφισβητούν τους θεσμούς καθώς τους θεωρούν ως μια παγιωμένη δύναμη εξουσίας την οποία θέλουν να εξαλείψουν και να κάνουν ένα κόσμο όπως εκείνοι οραματίζονται. Επιπροσθέτως, οι νέοι αμφισβητούν τις ανθρώπινες σχέσεις, καθώς μέσα σε αυτές αναγνωρίζουν σε μεγάλο βαθμό την υποκρισία, τον ωφελιμισμό και την χρησιμοθηρία κάνοντας τους επιφυλακτικούς και καχύποπτους. Τέλος, αμφισβητούν την κοινωνία και το περιβάλλον, αρνούνται τις κοινωνικές αδικίες, τις ανισότητες και τις πολιτικές εκείνες που καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον και τους στερούν μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Για να είναι, βέβαια, η αμφισβήτηση των νέων γόνιμη απαιτούνται αυτοκριτική και σύνεση, ελεύθερη σκέψη, αποφυγή δογματισμού και εμπάθειας και δράση.

Είναι ανάγκη της κοινωνίας μας η αμφισβήτηση των νέων, ώστε μέσα από αυτούς να δημιουργηθεί μια κοινωνία που θα στηρίζεται στον διάλογο, τις ανθρώπινες αξίες, την πνευματική ελευθερία και τις ίσες ευκαιρίες. Μία κοινωνία που θα στηριχθεί στη σοφία του παρελθόντος ,θα αποτινάξει  τα λάθη του, θα οραματιστεί και θα στηριχτεί σε νέες ιδέες και καινοτομίες προς όφελος όλων .

Μιχάλης Κοκιασβέλης

Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ανθρώπινες σχέσεις

 

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, επηρεάζοντας όλους τους τομείς της ζωής μας και διευκολύνοντας την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων. Το γεγονός αυτό οδηγεί και σε αναπόφευκτες επιρροές στις ανθρώπινες σχέσεις. Ποιες είναι αυτές, όμως;. Σκοπός μου στο άρθρο αυτό είναι να απαντήσω στο παραπάνω ερώτημα.

Αρχικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να έχουν θετικές συνέπειες σε μία σχέση. Για παράδειγμα επιτρέπουν τη γρήγορη επικοινωνία, ανεξαρτήτως του τόπου και του χρόνου. Έτσι, δύο άτομα μπορούν να συνομιλούν με μεγάλη ευκολία και να ενημερώνουν ο ένας τον άλλο, χωρίς καθυστέρηση. Ακόμη, μπορούν να δώσουν σε έναν άνθρωπο την ευκαιρία να γνωρίσει άλλα άτομα και να γίνει μέλος κοινωνικών ομάδων δημιουργώντας έτσι νέες σχέσεις.

Όμως, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να προκαλέσουν και προβλήματα. Για παράδειγμα η διευκόλυνση της επικοινωνίας που προσφέρουν, μπορεί να οδηγήσει κάποιον στον εθισμό και την κατάχρησή τους, αποξενώνοντας τον από τους άλλους ανθρώπους και καταστρέφοντας τις σχέσεις μεταξύ τους. Επιπλέον, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι άνθρωποι συχνά παρουσιάζονται ως τέλειοι, κάτι που μπορεί να προκαλέσει στους άλλους ανθρώπους αισθήματα κατωτερότητας, άγχος για την εικόνα του και ζήλια επηρεάζοντας αρνητικά τις σχέσεις τους. Τέλος, υπάρχει ο κίνδυνος εξαπάτησης και κλοπής προσωπικών πληροφοριών που μπορούν να έχουν καταστροφικές συνέπειες για την ζωή και τις σχέσεις του ανθρώπου.

Συμπερασματικά, βλέπουμε πως αν έχουμε το κατάλληλο μέτρο και προσοχή όταν χρησιμοποιούμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τότε μπορούμε να βελτιώσουμε σημαντικά τις σχέσεις μας  με άλλους ανθρώπους. Πρέπει, λοιπόν, να ενημερωνόμαστε και να είμαστε υπεύθυνοι ώστε να επωφεληθούμε από τη χρήση τους

Στέλιος Χρυσομαλλίδης

Πηγές: https://roecenter.com/blog/mesa-koinonikis-diktyosis-kai-anthropines-sxeseis/

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024

ΝΤΟΠΙΝΓΚ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

 

Τι σημαίνει ντόπινγκ και πώς έρχεται σε αντίθεση με τον ορισμό του αθλητισμού, το αθλητικό ήθος του «ευ αγωνίζεσθαι»

Οι λέξεις «αθλητής» και «αθλητισμός», προέρχονται από τη λέξη «άθλος», που σημαίνει «κατόρθωμα». Κατόρθωμα είναι να κάνω κάτι περισσότερο από αυτό που έκανα μέχρι τώρα. Τότε κάνω άθλους, δηλαδή αθλούμαι. Όπως γίνεται κατανοητό, ο αθλητισμός έχει σαν σκοπό τη βελτίωσή μας, το να γινόμαστε δηλαδή όλο και καλύτεροι. Και ο πρωταθλητισμός, έχει σαν ξεκάθαρο σκοπό τη νίκη.

Ενώ, αντίθετα, ντόπινγκ σημαίνει λήψη απαγορευμένων ουσιών οι οποίες σκοπό έχουν να αυξήσουν την επίδοση των αθλητών. Η χρήση δηλαδή, ενός μέσου (ουσίας ή μεθόδου), η οποία είναι βλαβερή για την υγεία και αυξάνει την απόδοση των αθλητών. Ο δε ελληνικός όρος είναι φαρμακοδιέγερση.

Ο παγκόσμιος οργανισμός αντι-ντόπινγκ είναι η WADA η οποία εργάζεται προκειμένου να αποτρέψει τη χρήση απαγορευμένων ουσιών από τους αθλητές.

Ο πρωταθλητισμός και το ντόπινγκ είναι δύο θέματα που συχνά συνδέονται, καθώς η πίεση για υψηλές επιδόσεις μπορεί να οδηγήσει ορισμένους αθλητές στη χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Οι συνέπειες του ντόπινγκ μπορεί να είναι όμως σοβαρές, τόσο για την υγεία των αθλητών όσο και για την ακεραιότητα του αθλητισμού. Οι έλεγχοι είναι αυστηροί και, δυστυχώς, βλέπουμε συχνά κορυφαίους αθλητές να κατηγορούνται και να αποκλείονται λόγω ντόπινγκ. Το πιο θλιβερό είναι ότι ξεφεύγει από την ηθική του αθλητισμού και το ευ αγωνίζεσθαι.

Στέφανος-Ανατόλιος Τόσιος

Βιντεοπαιχνίδια: Τα θετικά και αρνητικά

 

Τα “video games”, όπως ονομάζονται, μπορούν να διασκεδάσουν τόσο τα παιδιά όσο και τους μεγαλύτερους για πολλές ώρες. Ωστόσο, πολλοί τα θεωρούν επικίνδυνα, κυρίως για τους μικρότερους, και τα κατακρίνουν. Έτσι, καλό είναι να ξέρουμε τα θετικά που μας παρέχουν τα βιντεοπαιχνίδια, αλλά και τους κινδύνους που υπάρχουν.

Αρχικά, η ενασχόληση με αυτά προσφέρει χαρά και ψυχαγωγία. Συγκεκριμένα, είναι ένας διασκεδαστικός  τρόπος χαλάρωσης από την ένταση της καθημερινότητας. Επιπλέον, καλλιεργούν το πνεύμα της ομαδικότητας και συνεργασίας. Μέσω των παιχνιδιών, το άτομο περνάει χρόνο με τους φίλους του, ενώ παράλληλα συνεργάζεται για την επίτευξη του στόχου. Ακόμη, παίζουν καθοριστικό ρόλο στην άσκηση της νοημοσύνης και δημιουργικότητας. Τέλος, βοηθούν στην ανάπτυξη των αντανακλαστικών, με αποτέλεσμα πολλοί αθλητές να παίζουν καθημερινά.

Από την άλλη, τα “video games” έχουν και αρνητική πλευρά. Πρώτον, ο σημαντικότερος κίνδυνος είναι ο εθισμός σε αυτά, με αποτέλεσμα προβλήματα υγείας και ψυχολογικά προβλήματα. Επιπρόσθετα, τα βιντεοπαιχνίδια πολλές φορές προβάλλουν την βία, που ενδέχεται μερικοί να την θεωρήσουν αποδεκτή, ίσως και φυσσιολογική. Συγκεκριμένα, παιδιά μικρότερης ηλικίας μαθαίνουν ότι η βία μπορεί να λύσει τα πάντα με αποτέλεσμα να γίνονται επιθετικά. Τέλος, υπάρχουν παιχνίδια στο διαδίκτυο που το άτομο συνομιλεί με αγνώστους με αποτέλεσμα να χρειάζεται προσοχή σχετικά με την ταυτότητα του προσώπου αυτού, αλλά και τις πληροφορίες που του εκμυστηρεύεται.

Συμπερασματικά, τα βιντεοπαιχνίδια προσφέρουν πολλά θετικά και όλο και περισσότεροι μπαίνουν καθημερινά να απολαύσουν τον κόσμο του “gaming”. Ωστόσο, χρειάζεται η απαραίτητη προσοχή για το τι παίζουμε και πόσο χρόνο αφιερώνουμε σε αυτά.

 

Γιάννης Σταμπουλής

ΠΗΓΗ:https://grdiscovery.com/%CE%B2%CE%B9%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%BF%CF%80%CE%B1%CE%B9%CF%87%CE%BD%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B1-%CE%B8%CE%B5%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%B1-%CE%B1%CF%81%CE%BD%CE%B7/

ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 

Ο κόσμος της πληροφορικής αναπτύσσεται με μεγάλη ταχύτητα και ένα κομμάτι της είναι και η τεχνητή νοημοσύνη. Δηλαδή ο κλάδος ο οποίος ασχολείται με τη σχεδίαση και την υλοποίηση υπολογιστικών συστημάτων που μιμείται ανθρώπινες συμπεριφορές. Με απλά λόγια, η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα σύστημα που είναι σε θέση να κατανοήσει το περιβάλλον, να αναλύσει δεδομένα και να επιλύσει προβλήματα και, κυρίως, να μεγιστοποιήσει την επίτευξη των στόχων.

            Με την άνοδο των υπολογιστών, συνειδητοποιήσαμε ότι το όραμα της τεχνητής νοημοσύνης δεν ήταν μακριά στο να γίνει πράξη. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι η τεχνολογία η οποία, στην ουσία, μιμείται την ανθρώπινη νοημοσύνη. Πώς είναι, όμως, δυνατόν να το κάνει αυτό; Αν σκεφτούμε το πώς μαθαίνουμε εμείς οι άνθρωποι, δεν είναι και τόσο δύσκολο να καταλάβουμε. Η εμπειρία είναι αυτή που μας μαθαίνει. Έτσι και στην τεχνητή νοημοσύνη οι υπολογιστές, μαθαίνουν μέσα από την εμπειρία, χρησιμοποιώντας δεδομένα Σε κάθε λοιπόν “επιτυχημένο γύρο” δεδομένων που επεξεργάζονται, μαθαίνουν και κάτι νέο, με αποτέλεσμα να αποκτούν εξαιρετική εξειδίκευση στον τομέα με τον οποίο ασχολούνται.

             Ένας τομέας είναι και η Εκπαίδευση. Η συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαίδευση είναι πολύ μεγάλη γιατί μπορεί να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα, την παραγωγικότητα και την ευκολία μάθησης

            Η τεχνητή νοημοσύνη έχει μεταμορφώσει τον τρόπο που διδάσκουμε και μαθαίνουμε αλλά και την εμπειρία τόσο των μαθητών, όσο και των εκπαιδευτικών. Πάμε λοιπόν να δούμε τους τρόπους τους οποίους η τεχνητή νοημοσύνη εφαρμόζεται στην εκπαίδευση.

1) Αυτοματοποίηση Διαδικασιών

Η διδασκαλία μαθημάτων περιλαμβάνει πολλές διαδικασίες οι οποίες μπορεί να καθυστερούν την παράδοση της ύλης και το πρόγραμμα.. Οι καθηγητές για παράδειγμα καταναλώνουν ώρες για να αξιολογήσουν όλα τα διαγωνίσματα, να υποβάλουν βαθμολογίες και άλλα έγγραφα, αντί να αξιοποιούν αλλιώς τον εκπαιδευτικό χρόνο με τους μαθητές τους. Με την βοήθεια όμως της τεχνητής νοημοσύνης, όλες οι παραπάνω υποχρεώσεις μπορούν να γίνουν αυτόματα, χωρίς να απαιτείται επιπλέον χρόνος.

2) Παροχή Feedback

Σίγουρα ένα από τα πιο αγχωτικά κομμάτια στο πλαίσιο της εκπαίδευσης είναι αυτό της προσμονής για τα αποτελέσματα των εξετάσεων και των βαθμολογιών. Παλαιότερα, ο χρόνος αναμονής ξεπερνούσε την μια εβδομάδα και το άγχος των μαθητών ήταν μεγάλο. Πλέον όμως, με την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, τα αποτελέσματα των διαγωνισμάτων και εργασιών μπορούν να είναι διαθέσιμα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Έτσι λοιπόν, το feedback των καθηγητών μπορεί να είναι πιο άμεσο, χωρίς καθυστερήσεις.

3) Συνεχής Βοήθεια

Ένα κοινό χαρακτηριστικό των μαθητών είναι οι απορίες που έχουν τόσο κατά την διάρκεια του μαθήματος όσο και αργότερα μέσα στην μέρα, όσον αφορά το μάθημα. Για τον λόγο αυτό λοιπόν, η τεχνητή νοημοσύνη υποστηρίζει πολλά chatbot, τα οποία έχουν κατασκευαστεί ειδικά για τον τομέα της εκπαίδευσης. Λειτουργούν ως βοηθοί μαθητών όλο το εικοσιτετράωρο για να παρέχουν απαντήσεις στα ερωτήματά τους ανά πάσα στιγμή. Έτσι, δεν χρειάζεται να περιμένουν να δουν τον καθηγητή στο γραφείο ή στην τάξη τους.

Χάρη, λοιπόν, στην τεχνητή νοημοσύνη, ένα εκπαιδευτικό σύστημα μπορεί να εκσυγχρονιστεί και να καινοτομήσει βελτιώνοντας λειτουργίες που μέχρι τώρα απασχολούσαν μαθητές και καθηγητές,

Στέφανος-Ανατόλιος Τόσιος

Το βιβλίο ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου

 

Στις μέρες μας, όπου η τεχνολογία κυριαρχεί στη ζωή μας, όλο και λιγότεροι άνθρωποι επενδύουν στην ανάγνωση και συλλογή βιβλίων, θεωρώντας την ίσως μια παρωχημένη ασχολία. Ένα βιβλίο, υποστηρίζουν οι ειδικοί, ότι μπορεί να γίνει ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου αλλά είναι και ένα πολύ σοβαρό βοήθημα για τη διατήρηση της καλής του υγείας. Σύμφωνα με αυτό, σίγουρα η ανάγνωση ενός βιβλίου συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη της σκέψης μας αλλά και στην χαλάρωση και την ευεξία.

Η ανάγνωση κρατάει το μυαλό σε φόρμα, καθώς για να κατανοήσουμε το κείμενο που διαβάζουμε, χρησιμοποιούμε περισσότερο τη σκέψη και την κριτική μας ικανότητα. Ακόμη, η ανάγνωση μιας ιστορίας μας βοηθά να ξεχαστούμε, να χαλαρώσουμε και να αποβάλουμε το στρες της ημέρας. Διαβάζοντας βιβλία διευρύνουμε τους πνευματικούς μας ορίζοντες και νιώθουμε πιο σίγουροι για τις γνώσεις μας. Ταυτόχρονα το διάβασμα κάνει το μυαλό μας πιο ανοιχτό και δραστήριο, ενώ η έκθεση σε νέες και διαφορετικές ιδέες μας κάνει πιο δημιουργικούς. Όσοι διαβάζουν τακτικά μπορούν να συγκεντρωθούν ευκολότερα, καθώς έχουν μάθει να εστιάζουν την προσοχή τους για πολλή ώρα στις σελίδες ενός βιβλίου και αυτό είναι καλό, γιατί αναπτύσσει την αντικειμενικότητα και την ικανότητα λήψης αποφάσεων. Επίσης, το διάβασμα ενός βιβλίου απαιτεί να φανταζόμαστε πολλές λεπτομέρειες για τους χαρακτήρες των ηρώων και την πλοκή της ιστορίας. Αυτό από μόνο του εξασκεί τη φαντασία μας. Επιπροσθέτως, έχει αποδειχτεί ότι αν διαβάζουμε λίγο πριν κοιμηθούμε χαλαρώνουμε ευκολότερα και κοιμόμαστε καλύτερα. Καταληκτικά πολλές επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι η ανάγνωση δραστηριοποιεί τον εγκέφαλο και βελτιώνει την ικανότητά του να ανακαλεί αναμνήσεις, καθώς και ότι ένα βιβλίο αποτελεί την καλύτερη παρέα, αφού μας “ταξιδεύει”.

Μέσα από την ανάγνωση ενός βιβλίου ανοίγουμε το παράθυρο στον κόσμο, ταξιδεύουμε σε δεκαετίες, εποχές, μέσα από την φαντασία ενός αλλού ανθρώπου και μαθαίνουμε να σεβόμαστε τις διαφορετικές απόψεις. Ένα βιβλίο μας προσφέρει ψυχική ηρεμία και γαλήνη και συντελεί στην διατήρηση της υγεία μας, άλλωστε δεν είναι τυχαίο αυτό που λέει ο λαός «Σπίτι χωρίς βιβλία, δωμάτιο χωρίς παράθυρα». Δικαίως, λοιπόν, το βιβλίο είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου.

Κοκιασβέλης Μιχαήλ

https://inspireyourlife.gr/%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%AF%CE%BF-%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%8D%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%82-%CF%86%CE%AF%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%BD%CE%B8%CF%81%CF%8E%CF%80%CE%BF%CF%85/

 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ / ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΙΔΕΩΔΕΣ

 

Οι Ολυμπιακοί αγώνες στην αρχαιότητα ήταν οι σημαντικότεροι πανελλήνιοι αθλητικοί αγώνες ,οι οποίοι ήταν αφιερωμένοι στον Δία και τελούνταν κάθε τέσσερα χρόνια στην Ολυμπία, κατά τη διάρκειά των οποίων διακόπτονταν οι πολεμικές επιχειρήσεις . Οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα το 1896.

Οι αξίες του Ολυμπισμού κινούνται γύρω από δύο βασικούς άξονες: Το «εὖ αγωνίζεσθαι» και την «ευγενή άμιλλα». Οι αξίες της εντιμότητας, του σεβασμού των κανόνων διεξαγωγής των αγώνων, της ισότητας, της δικαιοσύνης, του σεβασμού των συναθλητών, αλλά και της αριστείας, του ευγενικού συναγωνισμού ανάμεσα σε άτομα και λαούς, της τάσης για διάκριση και υπεροχή μακριά από κάθε αντιπαλότητα είναι αυτές που διακρίνουν όσους συμμετέχουν σε αυτούς. Παρότι οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί αγώνες δεν αποτελούν αιτία να τερματίσουν πόλεμοι ή να οδηγήσουν σε προσωρινή εκεχειρία, αποτελούν μνεία όλων εκείνων των αξιών και των ιδεωδών που είχαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην αρχαιότητα. Η σημασία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων είναι μεγάλη, καθώς μέσω αυτών προβάλλεται το ιδανικό πρότυπο ανθρώπου που καλλιεργεί το σώμα και το πνεύμα. Μεγάλη σημασία επίσης έχει για τους αθλητές η επιδίωξη μιας αξιοκρατικής καταξίωσης καθώς αφιερώνονται στον πρωταθλητισμό, προσπαθούν να ξεπεράσουν τα όριά τους και να γίνουν οι καλύτεροι στο άθλημα τους. Επίσης, είναι ένα μέσο με το οποίο μπορεί να διαδοθεί το αθλητικό πνεύμα και να κάνει τους νέους να στραφούν στον αθλητισμό, ώστε να απολαύσουν τα οφέλη της σωματικής και πνευματικής υγείας μέσω της άθλησης. Ακόμη, οι Ολυμπιακοί Αγώνες δίνουν την ευκαιρία σε όλα τα έθνη να αναμετρηθούν, παραμερίζοντας τυχόν διαφορές όπως το χρώμα τους, τα θρησκευτικά τους πιστεύω, αλλά και τις πολιτικές τους πεποιθήσεις. Τέλος, η διοργανώτρια χώρα έχει τη μοναδική ευκαιρία να διασφαλίσει τεράστια διαφημιστική προβολή και να αποκομίσει σημαντικά οικονομικά οφέλη από την αύξηση του τουριστικού ενδιαφέροντος.

Δυστυχώς, όμως, το Ολυμπιακό ιδεώδες, οι αρχές του εὖ αγωνίζεσθαι αμαυρώνονται συχνά. Αυτό οφείλεται κυρίως στη μετατροπή του χώρου αυτού σε επένδυση βιομηχανιών, εμπορευματοποίηση των αθλητών, αλλά και σε περιπτώσεις  χρήσης αναβολικών (φαρμακοδιέγερση).

Είναι ανάγκη να απαλλαγεί ο αθλητισμός από οικονομικοπολιτικά συμφέροντα και άλλες σκοπιμότητες. Μόνο έτσι ο Ολυμπισμός θα γίνει φιλοσοφία ζωής που θα συνδυάζει τις αρετές του σώματος και τις ψυχής και θα διδάσκει ένα τρόπο ζωής που θα στηρίζεται στον σεβασμό ,στην ισότητα και την δικαιοσύνη. Έτσι, σκοπός των Ολυμπιακών αγώνων θα είναι να αναπτύξουν ανθρώπους και κοινωνίες υγιείς, ειρηνικές και δίκαιες.

 

ΚΟΚΙΑΣΒΕΛΗΣ ΜΙΧΑΗΛ

ΥΠΕΡΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

 

Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού χιλιάδες άνθρωποι ταξιδεύουν σε άλλες χώρες για να επισκεφτούν διάφορα μνημεία και να γνωρίσουν τον πολιτισμό τους. Ωστόσο, η συγκέντρωση υπερβολικά πολλών τουριστών, δηλαδή ο υπερτουρισμός, σε ορισμένους προορισμούς, συχνά προκαλεί προβλήματα στους κατοίκους της χώρας.

Μία από τις συνέπειες του υπερτουρισμού είναι η αύξηση των τιμών των ενοικίων των σπιτιών. Αυτό συμβαίνει λόγω της μεγάλης ζήτησης χώρου διαμονής, την οποία οι ιδιοκτήτες εκμεταλλεύονται για να κερδίσουν περισσότερα χρήματα. Το αποτέλεσμα είναι οι μόνιμοι κάτοικοι να δυσκολεύονται να πληρώσουν το ενοίκιο. Επιπλέον, ο τεράστιος αριθμός τουριστών προκαλεί συχνά καταστροφές και φθορές σε μνημεία και ρύπανση του περιβάλλοντος λόγω αυξημένων απορριμμάτων. Σε κάποιες τέτοιες περιπτώσεις χρειάζονται μέχρι και χρόνια για να επανέλθουν στην αρχική τους κατάσταση. Ακόμα, άλλο ένα πρόβλημα  που προκύπτει από τον υπερτουρισμό είναι το γεγονός ότι λόγω του πλήθους των τουριστών, η χρήση των δημόσιων μέσων μεταφοράς, γίνεται δυσκολότερη για τους ντόπιους, που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην καθημερινή τους μετακίνηση.

Όλα αυτά τα προβλήματα, οδηγούν στην αλλαγή της συμπεριφοράς των κατοίκων, λόγω της αγανάκτησης και των πολλών δυσκολιών που προκύπτουν. Για παράδειγμα, φέτος στην Βαρκελώνη, η οποία είναι μια πόλη που προτιμούν οι τουρίστες, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, υπάρχει σημαντικό πρόβλημα υπερτουρισμού. Αυτό επηρεάζει άμεσα τους κατοίκους της, οι οποίοι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, αφού τα διαμερίσματα τους μετατρέπονται σε airbnb. Έτσι, οι ντόπιοι οργανώνουν πορείες στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά της αύξησης των ενοικίων και του υπερτουρισμού και φτάνουν σε ακραίες συμπεριφορές, όπως το να σημαδεύουν τους τουρίστες με νεροπίστολα.  

Γίνεται εύκολα λοιπόν κατανοητό, ότι παρά τα σημαντικά οφέλη του τουρισμού για μία περιοχή, μπορεί να υπάρχουν και σοβαρά μειονεκτήματα. Είναι πολύ κρίσιμο οι κυβερνήσεις των χωρών να μπορέσουν να διαχειριστούν την κατάσταση, ώστε να μην υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή των ντόπιων.

Άννα Δημούδη

Πέμπτη 8 Αυγούστου 2024

Έλλειψη ύπνου στους νέους

 

Ο ύπνος είναι μία από τις πιο σημαντικές λειτουργίες του ανθρώπου, καθώς επηρεάζει άμεσα την φυσική και ψυχολογική του κατάσταση. Στους εφήβους συγκεκριμένα, είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς παίζει ρόλο στην επίδοσή τους στο σχολείο, στην κοινωνική τους ζωή και σε άλλες δραστηριότητες. Όμως, πολλοί νέοι έχουν έλλειψη ύπνου, οδηγώντας τους στην σωματική και ψυχική εξάντληση. Ποια είναι τα αίτια του φαινομένου αυτού λοιπόν; Σκοπός μου στο άρθρο αυτό είναι να απαντήσω στο παραπάνω ερώτημα.

Αρχικά, ένας λόγος για την έλλειψη ύπνου είναι η κοινωνική ζωή των νέων. Για παράδειγμα πολλοί έφηβοι συχνά ξοδεύουν πολύ ώρα έξω με τους φίλους τους, γυρνώντας αργά το βράδυ στο σπίτι. Έτσι, τις μέρες που έχουν σχολείο δεν έχουν αρκετό χρόνο ύπνου. Ένας άλλος λόγος, για τον οποίο παρατηρείται το φαινόμενο αυτό, είναι το γεγονός πως αρκετοί νέοι δεν προγραμματίζουν σωστά τις υποχρεώσεις τους για το σχολείο ή για άλλες δραστηριότητες, με αποτέλεσμα να τις κάνουν την νύχτα. Έτσι, χάνεται πολύς χρόνος από τον ύπνο. Όμως, η κυριότερη αιτία, είναι το γεγονός πως οι περισσότεροι νέοι πριν τον ύπνο ασχολούνται με το διαδίκτυο και τις ηλεκτρονικές τους συσκευές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται διαταραχές και προβλήματα στον ύπνο των νέων.

Συμπερασματικά, βλέπουμε πως η έλλειψη ύπνου στους νέους βασίζεται κυρίως σε κακές συνήθειες τους. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να ενημερώνουμε τους εφήβους για τις συνέπειες του προβλήματος αυτού και να τους βοηθάμε να το ξεπεράσουν

Στέλιος Χρυσομαλλίδης

Πηγές:

https://www.iaso.gr/blog/details/blogs/2022/01/05/o-ypnos-kai-oi-diataraxes-toy-sta-paidia-kai-stoys-efiboys

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

 

Με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που θα διεξαχθούν στο Παρίσι από τις 26 Ιουλίου ως τις 11 Αυγούστου 2024, ας κάνουμε μια αναδρομή στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκίνησαν στην Αρχαία Ελλάδα, είναι γνωστοί επίσης και ως θερινοί ολυμπιακοί αγώνες. Τελούνται κάθε τέσσερα χρόνια, όμως, κατά την διάρκεια των Παγκοσμίων πολέμων, δεν έγιναν, ενώ αυτοί που ήταν προγραμματισμένοι να γίνουν το 2020, λόγω της πανδημίας του Covid-19, διεξήχθησαν το 2021.

Πρόκειται για μια αθλητική διοργάνωση πολλών αγωνισμάτων, η οποία ξεκίνησε το 776 π.Χ. Τότε οι αγώνες γίνονταν μόνο τοπικά και διεξαγόταν ένα μόνο αγώνισμα και αυτό ήταν η κούρσα σταδίου. Μετά από αυτήν την χρονολογία οι αγώνες γίνονταν σε όλη την Αρχαία Ελλάδα.

Οι ολυμπιακοί αγώνες είχαν, όμως, και θρησκευτικό χαρακτήρα, αφού γίνονταν προς τιμή του Θεού Δία, του οποίου ένα τεράστιο άγαλμα στεκόταν στην Ολυμπία.

Τα αγωνίσματα ήταν 20 και στις νίκες το έπαθλο ήταν ένα στεφάνι από κλαδιά άγριας ελιάς.

Οι αγώνες σιγά σιγά έχασαν την σημασία τους και όταν ο Χριστιανισμός έγινε επίσημη θρησκεία της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος τους απαγόρευσε, γιατί θεωρήθηκαν μια παγανιστική γιορτή.

Μόνο στα μέσα του 19ο αιώνα ο Γάλλος βαρόνος, Πιερ ντε Κουμπερτέν , έχοντας σαν όραμα να ενώσει τις εθνότητες και να φέρει την νεολαία στον αθλητισμό, πίστεψε στην αναβίωση των ολυμπιακών αγώνων.

Πρότεινε να γίνουν οι πρώτοι μοντέρνοι ολυμπιακοί αγώνες στην Ελλάδα, εκεί όπου γεννήθηκαν. Έτσι το 1896 ιδρύεται η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) για την διοργάνωση των αγώνων.

Διοργανώτριες πόλεις, μεταξύ άλλων, ξεκινώντας από την Αθήνα το 1896, μεταξύ άλλων,  το Παρίσι το 1900, το Βερολίνο το 1936, η Ρώμη το 1960, η Μόσχα το 1980, η Βαρκελώνη το 1992, το Σίδνεϋ το 2000, η Αθήνα το 2004, το Πεκίνο το 2008, μέχρι σήμερα 2024, στο Παρίσι.

Την έναρξη των ολυμπιακών αγώνων στο Παρίσι θα ανοίξει η ελληνική αποστολή με σημαιοφόρους δυο διακεκριμένους κορυφαίους αθλητές, τον παγκοσμίου φήμης καλαθοσφαιριστή Γιάννη Αντετοκούνμπο και την πρωταθλήτρια του βάδην, Αντιγόνη Ντρισμπιώτη.

Τέλος αυτό που πρέπει να επισημάνουνε είναι η σημασία των ολυμπιακών αγώνων, που είναι ότι ο αθλητισμός ενώνει τα έθνη και τους ανθρώπους.

 

 

Στέφανος – Ανατόλιος Τόσιος (Α1)

Τα οφέλη της κολύμβησης

 

Η κολύμβηση αποτελεί μια από τις καλύτερες και πιο ευχάριστες αθλητικές δραστηριότητες που μπορεί να έχει πολλά οφέλη τόσο για το σώμα όσο και για την υγεία. Έτσι, χρειάζεται να γνωρίζουμε τα θετικά που μας προσφέρει και να προτιμήσουμε το κολύμπι ως τρόπο διασκέδασης το καλοκαίρι.

Αρχικά, γυμνάζει όλο το σώμα και χτίζει ένα άτομο με δύναμη και αντοχή, το οποίο μακροπρόθεσμα μπορεί να αποτελέσει πολύ χρήσιμο. Επιπλέον, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία ενός ανθρώπου. Συγκεκριμένα, συμβάλει στην ενδυνάμωση της καρδιάς και των πνευμόνων, ενώ ερευνητές υποστηρίζουν ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου. Παράλληλα, μπορεί να βοηθήσει άτομα που πάσχουν από τραυματισμούς και άλλες παθήσεις όπως αναπηρία, άσθμα και άλλα. Ακόμη, άμεσο αποτέλεσμα είναι το κάψιμο θερμίδων και η βελτίωση του ύπνου. Τέλος, μπορεί να έχει πολλά οφέλη στη διάθεση και ψυχική υγεία ενός ατόμου καθώς μειώνει το άγχος και χαλαρώνει την ένταση της καθημερινότητας.

Συνοψίζοντας, η κολύμβηση αποτελεί πολύ σημαντική για τον άνθρωπο και τα οφέλη της ποικίλλουν. Είναι μια ευχάριστη δραστηριότητα με παρέα και μπορεί να αποτελέσει ο τρόπος διασκέδασης με φίλους  κυρίως τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Γιάννης Σταμπουλής

ΠΗΓΕΣ:

https://www.onmed.gr/ygeia/story/398094/poia-einai-ta-ofeli-tis-kolymvisis

https://www.healthview.gr/kolympi-ta-7-ofeli-stin-ygeia-mas/

 

         

Η μουσική των νέων

 

Η μουσική των νέων σήμερα είναι ένας παλμός ζωής που αντικατοπτρίζει τις ανησυχίες, τα όνειρα και τις ελπίδες τους. Σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία, η μουσική αποτελεί μια σταθερά που συνδέει γενιές και πολιτισμούς. Οι νέοι χρησιμοποιούν τη μουσική για να εκφράσουν συναισθήματα, να επικοινωνήσουν μηνύματα και να ενισχύσουν την ταυτότητά τους.

Η τεχνολογία έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της μουσικής σκηνής. Πλατφόρμες όπως το Spotify, το YouTube και το TikTok επιτρέπουν την εύκολη πρόσβαση σε ποικιλία μουσικών ειδών, δίνοντας την ευκαιρία στους νέους να ανακαλύψουν νέους καλλιτέχνες και να μοιραστούν τα αγαπημένα τους τραγούδια με φίλους και ακόλουθους. Τα social media έχουν δημιουργήσει μια νέα μορφή επικοινωνίας, όπου οι νέοι μπορούν να αλληλεπιδρούν άμεσα με τους καλλιτέχνες και να επηρεάζουν τις τάσεις.

Η μουσική των νέων χαρακτηρίζεται από πολυμορφία και ποικιλία, περιλαμβάνοντας είδη όπως η ποπ, το χιπ χοπ, η ροκ και η ηλεκτρονική μουσική. Αυτή η ποικιλία επιτρέπει στους νέους να βρουν αυτό που πραγματικά τους εκφράζει και να δημιουργήσουν προσωπικά soundtracks που τους συνοδεύουν στην καθημερινότητά τους.

Τελικά, η μουσική των νέων δεν είναι μόνο μια μορφή ψυχαγωγίας, αλλά και ένα εργαλείο για την κοινωνική αλλαγή και την προσωπική ανάπτυξη. Μέσα από τους ρυθμούς και τους στίχους, οι νέοι αναζητούν και βρίσκουν τον εαυτό τους, δημιουργώντας έναν κόσμο γεμάτο ήχους και συναισθήματα.

Γεωργία Κωνσταντινίδου

DEADPOOL & WOLVERINE

 

Πριν από λίγες μέρες, βγήκε επιτέλους στους κινηματογράφους η καινούργια ταινία της Marvel, “Deadpool & Wolverine”.

Προσπαθώντας να μην αποκαλύψω πολλά, έγιναν τα ακόλουθα. Σε αυτήν την περιπέτεια ο Deadpool προσπαθεί να σώσει το σύμπαν και για να το πετύχει αυτό μπλέκει και τον Wolverine χωρίς να το θέλει ο ίδιος. Παγιδεύονται και για να ξεφύγουν πρέπει να συνεργαστούν. Έπειτα, δραπετεύουν από εκεί και σταματάνε την καταστροφή του κόσμου.

Κατά την γνώμη μου η ταινία είναι φοβερή για πάρα πολλούς λόγους. Αρχικά και ο Deadpool και ο Wolverine είναι δύο φανταστικοί ήρωες αλλά πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους. Ο ένας είναι πλακατζής, πολυλογάς και εξωστρεφής και ο άλλος είναι σοβαρός λακωνικός και κλειστός άνθρωπος. Αυτή η αντίθεση είναι που δημιουργεί τόσες κωμικές σκηνές, καθώς αυτοί οι χαρακτήρες πρέπει να δουλέψουν σαν ομάδα για να πετύχουν τον στόχο τους. Μία ωραία πινελιά της ταινίας είναι οι σκηνές μάχης οι οποίες δείχνουν ακόμα περισσότερο αυτήν την αντίθεση αυτών των δύο ηρώων. Τέλος, η πλοκή της ιστορίας ήταν ευχάριστη, καθώς συμμετείχαν και άλλοι υπέρ-ήρωες που έχουμε δει, κάποιους και σε προηγούμενες ταινίες και κάποιους μόνο στα κόμικς.

Πριν δείτε την ταινία, προτείνω να δείτε τις ταινίες των X-Men τα Deadpool 1 και 2 καθώς και την σειρά LOKI, για να μπορέσετε να καταλάβετε περισσότερο την ταινία και αστεία που λέει ο Deadpool.

Κωνστανταρόπουλος Γιώργος

Ο ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ

 

Επαγγελματικός προσανατολισμός είναι η επιστημονική καθοδήγηση του ατόμου για τη σωστή επιλογή του επαγγέλματός του, ανάλογα με τον χαρακτήρα του, τα ενδιαφέροντά του, τις κλίσεις του, αλλά και την αγορά εργασίας.

Η εφηβεία είναι μία περίοδος η οποία χαρακτηρίζεται από πολλές αναζητήσεις και ψυχοσυναισθηματικές, βιολογικές αλλαγές. Οι μαθητές, αρκετές φορές, δεν έχουν ακόμη, ξεκάθαρη εικόνα του εαυτού τους αλλά και των δυνατοτήτων τους. Επιπλέον παρατηρείται να μην έχουν επαρκείς γνώσεις για τις συνθήκες που επικρατούν, τα επιμέρους επαγγέλματα και τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας. Υπάρχουν φορές που δεν γνωρίζουν ακόμη και το εκπαιδευτικό σύστημα το οποίο καλούνται να διανύσουν για να φθάσουν στους επιθυμητούς γι’ αυτούς στόχους. Επίσης πολλοί νέοι θα επηρεαστούν από γονείς και φίλους σχετικά με το επάγγελμα που θα ακολουθήσουν.

Ένας σύμβουλος θα βοηθήσει να αναγνωρίσουν οι έφηβοι τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντα τους και να τα συνδέσουν με συγκεκριμένα τμήματα και προγράμματα σπουδών. Θα τους βοηθήσει να κάνουν στοχευμένες εκπαιδευτικές επιλογές και να συμπληρώσουν για παράδειγμα ένα μηχανογραφικό που θα τους φέρει ένα βήμα πιο κοντά στον κλάδο που τους ταιριάζει. Η ενημέρωση αυτή περιλαμβάνει στην ουσία τη γνώση για τα επαγγέλματα, την αγορά εργασίας, τα επαγγέλματα του μέλλοντος, τις απαιτήσεις των επαγγελμάτων, τις συνθήκες εργασίας, τις προοπτικές του κάθε επαγγέλματος, τις σπουδές που απαιτούνται, τη διάρκειά τους και τις ενδεχόμενες, ίσως, δυσκολίες που θα έχει να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί. O επαγγελματικός προσανατολισμός θα έχει ως αποτέλεσμα να αποσαφηνίσουν στόχους, να προσδιορίσουν και να εφαρμόσουν εκπαιδευτικές και επαγγελματικές αποφάσεις, ώστε να διαχειρίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την εκπαιδευτική και επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

Μέσα λοιπόν από την βοήθεια των συμβούλων, την αυτογνωσία, και γνώμονα το τι θα κάνει τον κάθε νέο ευτυχισμένο άνθρωπο, θα οδηγηθούν στις σωστές αποφάσεις, θα βρούνε την θέση που τους ταιριάζει καθώς θα περιλαμβάνει τα όνειρα ,τα θέλω και τις δεξιότητες τους. Μόνο έτσι θα πετύχουν οικογενειακή, επαγγελματική και προσωπική ισορροπία και θα γίνουν ευτυχισμένοι άνθρωποι και επαγγελματίες.

Μιχάλης Κοκιασβέλης

 https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82_%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82_(%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1)

 

     

ΛΙΒΑΔΙΑ ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑΣ

 

Τον τελευταίο καιρό στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, συχνά γίνεται λόγος για τα λιβάδια Ποσειδωνίας, ένα είδος θαλάσσιου φυτού, που τις περισσότερες φορές, λανθασμένα αποκαλούμε φύκια. Συναντώνται αποκλειστικά στη Μεσόγειο θάλασσα και καλύπτουν μεγάλες εκτάσεις της. Πρόκειται για ένα φυτό με καρπούς, άνθη και μακριά φύλλα, το οποίο καταφέρνει να επιβιώνει εδώ και περίπου εκατό εκατομμύρια χρόνια, δηλαδή από την εποχή των δεινοσαύρων.

Αποτελεί ένα μοναδικό θαλάσσιο οικοσύστημα, το οποίο προσφέρει πολλά οφέλη στο περιβάλλον, καθώς προστατεύει τις παραλίες από τη διάβρωση, αποθηκεύει μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα και παίζει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Επιπλέον, τα λιβάδια Ποσειδωνίας αποτελούν σημαντικό βιότοπο και τροφή για διάφορα άλλα θαλάσσια είδη.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια απειλούνται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Ένας από τους κύριους παράγοντες που οδηγούν στην υποβάθμιση και εξαφάνισή τους είναι η απότομη αύξησης της θερμοκρασίας και κυρίως στις ελληνικές θάλασσες, όπου το φαινόμενο αυτό είναι πιο έντονο. Η υποβάθμιση αυτών των οικοσυστημάτων οφείλεται επίσης στην αυξημένη αλιεία, την υδατοκαλλιέργεια, την έλλειψη γνώσεων σχετικά με αυτά και την ανεξέλεγκτη αγκυροβόληση πλοίων σε αυτές τις περιοχές.

Το είδος προστατεύεται από τη σύμβαση της Βαρκελώνης, τη σύμβαση της Βέρνης, και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρ’ όλα αυτά, παράλληλα, θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούν οι άνθρωποι και οι αρμόδιες αρχές έτσι ώστε να διατηρηθεί αυτό το μοναδικό θαλάσσιο είδος.

 

Δημούδη Άννα

The death of Slim Shady

 

The death of Slim Shady (ο Θάνατος του Slim Shady) είναι το καινούργιο album του ράπερ Eminem και πολλοί αναρωτιούνται αν είναι και το τελευταίο του.

Ο Slim Shady είναι μια εναλλακτική προσωπικότητα του Eminem που ο ίδιος δημιούργησε χρόνια πριν, η οποία αποκαλύπτει μία πιο επιθετική πλευρά του τραγουδιστή καθώς συνήθως τα τραγούδια στα οποία εμφανίζεται αυτή η προσωπικότητα έχουν αμφιλεγόμενα θέματα, όπως ναρκωτικά ή ψυχικές αρρώστιες. O σκοπός του Slim Shady στα τραγούδια είναι να προσβάλει όσες περισσότερες ομάδες ανθρώπων μπορεί, ενώ ταυτόχρονα αντιπροσωπεύει αυτούς που εναντιώνονται στις ομάδες και τις απόψεις τους.

Σε αυτό το album λοιπόν ο Eminem του σήμερα φαίνεται να αντικρούει τα λεγόμενα του παλιού (Slim Shady) ο οποίος σχολιάζει διάφορα ευαίσθητα θέματα, αφού εμφανίζεται μυστηριωδώς. Μέσα στο album περιέχονται πολλές αναφορές σε παλιότερα τραγούδια του, καθώς και σε προσωπικά βιώματα του τραγουδιστή. Στο τελευταίο τραγούδι μάλιστα στο πρώτο λεπτό ακούμε μια ηχογράφηση από το παρελθόν του Eminem στο οποίο η κόρη του τον παρακαλεί να φάει, ενώ αυτός επηρεασμένος από τα ναρκωτικά δυσκολεύεται να έχει καλή άρθρωση στις λέξεις του.

Το album αυτό, εκτός από τη σηματοδότηση του τέλους του Slim Shady και του προβληματικού του χαρακτήρα, σηματοδοτεί και την εξέλιξη του τραγουδιστή, καθώς έχει ωριμάσει και αναγνωρίζει τα λάθη του και αποφασίζει να τα αντιμετωπίσει. Μας θυμίζει πως η εξέλιξη και η ωρίμαση του χαρακτήρα είναι κάτι αναπόφευκτο που κατορθώνεται μόνο αν αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα μας και αποδεχτούμε το παρελθόν μας.

Γιώργος Αραμπατζής

Σάββατο 3 Αυγούστου 2024

Εθισμός στο διαδίκτυο

 

Το διαδίκτυο είναι πλέον ένα αναπόσπαστο κομμάτι στην ζωή όλων των ανθρώπων και είναι δύσκολο να φανταστούμε έναν κόσμο στο οποίο δεν υπάρχει. Όμως, σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να χάσουμε τον έλεγχο ξοδεύοντας υπερβολικό χρόνο σε αυτό, παθαίνοντας δηλαδή εθισμό. Ποια είναι όμως τα αίτια του εθισμού στο διαδίκτυο; Στο άρθρο αυτό σκοπός μου είναι να απαντήσω στο παραπάνω ερώτημα.

Αρχικά, ένας παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει στο φαινόμενο αυτό είναι η εύκολη πρόσβαση και χρήση του διαδικτύου καθώς έτσι μπορούμε να ξοδεύουμε πολύ χρόνο χωρίς να μας παρουσιάζεται πρόβλημα. Ακόμη, ρόλο παίζει το γεγονός πως μέσω του διαδικτύου μπορούμε να ξεχάσουμε θέματα που μας απασχολούν και να παρουσιαστούμε με μία διαφορετική προσωπικότητα οδηγώντας στην αποκοπή μας από τον αληθινό κόσμο. Ακόμη, μια αιτία είναι πως όταν είμαστε στο διαδίκτυο συχνά χάνεται η έννοια του χρόνου με αποτέλεσμα να περνάμε πολύ ώρα σε αυτό. Τέλος, ένας παράγοντας είναι η ικανοποίηση που προσφέρουν διάφορες δραστηριότητες στο διαδίκτυο και  η έλλειψη συνεπειών τους.

Βλέποντας έτσι τα αίτια του εθισμού στο διαδίκτυο, μπορούμε να διαπιστώσουμε πως το φαινόμενο αυτό είναι αρκετά συχνό στην σημερινή κοινωνία. Είναι σημαντικό λοιπόν όταν το παρατηρούμε σε κάποιον να του δίνουμε βοήθεια με όποιο τρόπο μπορούμε.

Στέλιος Χρυσομαλλίδης

ΠΗΓΕΣ:

https://www.csii.gr/ti-prokalei-ton-ethismo-sto-diadiktyo/

 

Σχολείο Τέλος! Καλοκαιρινές διακοπές!

 

Οι μαθητές όλη τη χρονιά περνούν πολλές ημέρες στο σχολείο και περιμένουν πώς και πώς τις καλοκαιρινές διακοπές. Ευτυχώς στη χώρα μου οι διακοπές είναι τρεις ολόκληροι μήνες σε αντίθεση με κάποιες άλλες χώρες της Ευρώπης όπως η Δανία, η Γερμανία, οι Κάτω Χώρες οι οποίες έχουν πιο σύντομες θερινές διακοπές. Αν ανατρέξουμε λίγο στην ιστορία η μεγαλύτερη ανάπαυλα το καλοκαίρι ήταν η ανάγκη να βοηθήσουν οι νέοι στη συγκομιδή. Άλλος λόγος ήταν για να ξεκουραστούν οι εκπαιδευτικοί, αλλά και ο ανθρώπινος εγκέφαλος ο οποίος επίσης χρειάζεται ξεκούραση. Όπως κι αν έχει, οι μαθητές περιμένουν με ανυπομονησία τις καλοκαιρινές τους διακοπές, ενώ οι γονείς αντίθετα, προσπαθούν να βρούνε λύσεις για να κρατήσουν τα παιδιά τους απασχολημένα, μιας και οι ίδιοι ή οι περισσότεροι εργάζονται.

Αλλά και η ανάγκη του παιδιού ή του εφήβου «να κατεβάσει ρολά» είναι επιτακτική και συγχρόνως αναζωογονητική. Ξενοιασιά, παιχνίδια, φιλίες, κατασκήνωση, θάλασσα. Είναι μερικά χαρακτηριστικά των καλοκαιρινών διακοπών. Σ’ αυτήν την περίοδο δημιουργούνται φιλίες, αναμνήσεις που κρατάνε μια ζωή. Θα μπορούσε, επίσης, να είναι η αξιοποίηση του χρόνου για μάθηση μιας ξένης γλώσσας, ενός μουσικού οργάνου, ή απλά η απόλαυση της φύσης, όπως παραδείγματος χάρη οι διακοπές στο χωριό στον παππού και στη γιαγιά.

Όμως τι σημαίνουν για μένα καλοκαιρινές διακοπές; Δεν θα αναγκάζομαι να σηκώνομαι νωρίς για το σχολείο, θα πηγαίνω στη θάλασσα, άρα πολύ βιταμίνη D, την οποία έχει ανάγκη ο οργανισμός, να απολαμβάνω τις βόλτες με το ποδήλατο, να βγαίνω με τους φίλους μου και το κυριότερο παγωτά, να τρώω πολλά παγωτά!!! Ένας άλλος λόγος για μένα είναι και η κατασκήνωση, καινούριοι φίλοι, καινούριες εμπειρίες, πολλές αναμνήσεις!

Έτσι, λοιπόν, οι καλοκαιρινές διακοπές θεραπεύουνε τόσο το πνεύμα όσο και το σώμα και αποθηκεύουν στη «βαλίτσα» των αναμνήσεων μας όλη τη θετική ενέργεια του καλοκαιριού.

Ας ευχηθούμε

Καλό Καλοκαίρι και Καλές Διακοπές!!!

 

 

Στέφανος- Ανατόλιος Τόσιος (Α1)

Η Aμ, ο Σαλβαντόρ και ο Πάμπλο

 Γίνεται πολύς λόγος, και όχι αναίτια, για τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης και για τις συνέπειές τους σχεδόν σε κάθε τομέα της ανθρώπι...